Ładowanie Wydarzenia

Nadchodzące Wydarzenia

Wydarzenia Search and Views Navigation

Wydarzenie Views Navigation

Styczeń 2020

Rola diety w schorzeniach tarczycy – 25.01.2020, Kraków

25 stycznia, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Luty 2020

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga – 1.02.2020, Katowice

1 lutego, 2020 @ 09:30 - 17:30
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Plan szkolenia:1. Przewód pokarmowy Przełyk Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Żołądek Zapalenie błony śluzowej żołądka - objawy, przyczyny, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Trzustka Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób trzustki.Ostre zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.Przewlekłe zapalenie…

Dowiedz się więcej »

Rola dietetyka w szpitalnym zespole żywieniowym – 15.02.2020, Warszawa

15 lutego, 2020 @ 09:30 - 18:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Szkolenie obejmuje zakres działań dietetyka z szpitalnym zespole żywieniowym, udział w planowaniu żywienia do i pozajelitowego. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostęp. Ponadto uczestnikom zostaną przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia.Plan szkolenia: 1. Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół żywieniowy i  jego skład, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe. 2. Różne struktury szpitalnych zespołów żywieniowych, omówienie organizacji pracy w różnych ośrodkach. 3. Rola dietetyka na samym początku: - Ocena stanu odżywienia pacjenta przyjętego do szpitala. - Narzędzia do ww oceny, podstawowe…

Dowiedz się więcej »

Diety roślinne – wady i zalety – Warszawa

15 lutego, 2020 @ 09:30 - 17:30

Wstępny program konferencji: • Dieta roślinna w żywieniu dzieci i niemowląt (prof. Janusz Książyk)• Dieta roślinna w żywieniu dzieci i niemowląt (mgr Małgorzata Desmond)• Dieta roślinna a zaburzenia odżywiania (prof. Katarzyna Kucharska)• Dieta roślinna a mikrobiota (prof. Ewa Stachowska)• Dieta roślinna w sporcie (dr Damian Parol)• Dieta roślinna w sporcie (mgr Urszula Somow)• Dieta roślinna a serce (dr Michał Czapla)• Czy dieta roślinna pomoże uratować planetę? (Anna Sierpińska)• Dieta roślinna a otyłość (mgr Klaudia Wiśniewska)• Dieta roślinna a tarczyca (mgr…

Dowiedz się więcej »

Wszechnica SGGW: Alkohol a zdrowie człowieka

19 lutego, 2020 @ 17:00 - 19:00
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na prelekcję pt. "Alkohol a zdrowie człowieka". Prelekcję poprowadzi dr inż. Aleksandra Kołota (Katedra Dietetyki, SGGW) Transmisja online Transmisja online na stronie: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

Dietetyka w aspekcie żywienia zbiorowego – 22.02.2020, Katowice

22 lutego, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Przedstawimy jak wygląda proces zamawiania towaru, gotowania oraz wydawania posiłków. Dodatkowo uczestnicy poznają aktualne przepisy dotyczące systemu HACCP oraz zarządzania personelem w ośrodkach żywienia zbiorowego. Szkolenie kładzie nacisk na ćwiczenia praktyczne. Plan szkolenia: 1. Podstawy żywienia zbiorowego. 2. Organizacja żywienia zbiorowego. 3. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - higiena i bezpieczeństwo posiłków. 4. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - System HACCP. 5. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - dokumentowanie realizacji zasad GHP/GMP i systemu HACCP. 6. Zasady dotyczące wyposażenia kuchni. 7. Przepisy BHP…

Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga – 29.02.2020, Kraków

29 lutego, 2020 @ 09:30 - 17:30
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Plan szkolenia:1. Przewód pokarmowy Przełyk Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Żołądek Zapalenie błony śluzowej żołądka - objawy, przyczyny, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Trzustka Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób trzustki.Ostre zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.Przewlekłe zapalenie…

Dowiedz się więcej »

Marzec 2020

Rola emocji w jedzeniu

7 marca, 2020 @ 09:00 - 16:00
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie, Bitwy Warszawskiej 1920r.
Warszawa, Mazowieckie 02-366 Polska
+ Google Map

7 EDYCJA SPECJALISTYCZNEGO SZKOLENIA "ROLA EMOCJI W JEDZENIU" Uczestnicy szkolenia otrzymują CERTYFIKAT oraz KONSPEKT Z AUTORSKIMI MATERIAŁAMI I ĆWICZENIAMI DO PRACY Z PACJENTEM PROGRAM SZKOLENIA ABC emocji: • Po co nam emocje • Samoświadomość dotycząca własnych emocji • W jaki sposób pomóc pacjentowi rozpoznawać i radzić sobie z trudnymi emocjami Związek między myślami, uczuciami i zachowaniami: • W jaki sposób myśli wpływają na uczucia i zachowania • Rozpoznawanie i radzenie sobie z negatywnymi myślami Głód emocjonalny a głód fizyczny: •…

Dowiedz się więcej »

Dietetyka w aspekcie żywienia zbiorowego – 7.03.2020, Wrocław

7 marca, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Wrocław, ul. Rynek 35
Wrocław, Polska
+ Google Map

Przedstawimy jak wygląda proces zamawiania towaru, gotowania oraz wydawania posiłków. Dodatkowo uczestnicy poznają aktualne przepisy dotyczące systemu HACCP oraz zarządzania personelem w ośrodkach żywienia zbiorowego. Szkolenie kładzie nacisk na ćwiczenia praktyczne. Plan szkolenia: 1. Podstawy żywienia zbiorowego. 2. Organizacja żywienia zbiorowego. 3. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - higiena i bezpieczeństwo posiłków. 4. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - System HACCP. 5. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - dokumentowanie realizacji zasad GHP/GMP i systemu HACCP. 6. Zasady dotyczące wyposażenia kuchni. 7. Przepisy BHP…

Dowiedz się więcej »

Konferencja “Dietoterapia w zaburzeniach hormonalnych i metabolicznych”

14 marca, 2020
Międzynarodowe Targi Poznańskie, Głogowska 14
Poznań, Wielkopolskie 60-734 Polska
+ Google Map

Konferencja  DIETOTERAPIA W ZABURZENIACH HORMONALNYCH I METABOLICZNYCH – NAJNOWSZE DONIESIENIA DIETETYCZNE 14 marca 2020 roku zapraszamy Was do Poznania, na kolejną Konferencję organizowaną przez czasopismo Food Forum! Konferencja DIETOTERAPIA W ZABURZENIACH HORMONALNYCH I METABOLICZNYCH to wydarzenie podczas którego otrzymasz praktyczną wiedzę na temat najskuteczniejszych metod dietoterapii, zalecanej diagnostyki, a także celowanej probiotykoterapii i suplementacji w najczęstszych oraz coraz częściej diagnozowanych zaburzeniach hormonalnych i metabolicznych. Prelegenci konferencji pomogą uczestnikom zrozumieć mechanizmy stojące za sukcesem dietoterapii w trudnych przypadkach pacjentów. Podczas tego…

Dowiedz się więcej »

Wydobywanie i wzmacnianie motywacji w pracy z pacjentem część I

14 marca, 2020 @ 09:00 - 16:00
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie, Bitwy Warszawskiej 1920r.
Warszawa, Mazowieckie 02-366 Polska
+ Google Map

Praktyczny warsztat kierowany do dietetyków, którego celem jest poszerzenie wiedzy i rozwijanie umiejętności uczestników w zakresie pracy z pacjentami będącymi w trakcie dietoterapii. Uczestnicy poznają konkretne techniki pozwalające wydobywać i wzmacniać wewnętrzna motywację pacjenta, wyznaczać realne i zachęcające cele oraz monitorować postępy pracy z pacjentem. Dowiedzą się także, jak radzić sobie z sytuacjami odstępstw od realizacji zaleceń diety. Warsztat realizowany jest przede wszystkim w oparciu o ćwiczenia praktyczne i studia przypadków. Motywacja – wszystko to, co dietetyk powinien wiedzieć o…

Dowiedz się więcej »

Rola dietetyka w szpitalnym zespole żywieniowym – Katowice – 14.03.2020

14 marca, 2020 @ 09:30 - 18:30
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Szkolenie obejmuje zakres działań dietetyka z szpitalnym zespole żywieniowym, udział w planowaniu żywienia do i pozajelitowego. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostęp. Ponadto uczestnikom zostaną przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia. Plan szkolenia: 1. Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół żywieniowy i  jego skład, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe. 2. Różne struktury szpitalnych zespołów żywieniowych, omówienie organizacji pracy w różnych ośrodkach. 3. Rola dietetyka na samym początku: - Ocena stanu odżywienia pacjenta przyjętego do szpitala. - Narzędzia do ww oceny,…

Dowiedz się więcej »

Food Medicine Conference 5

20 marca, 2020 @ 09:00 - 18:00
Trojdena 2a, Trojdena 2a
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Piąta edycji konferencji Food Medicine

Dowiedz się więcej »

Congressus Dietetica 2020

28 marca, 2020 @ 08:00 - 29 marca, 2020 @ 17:00
Centrum Dydaktyczne Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, ul. Pomorska 251
Łódź, Łódzkie 92-213 Polska
+ Google Map

Jubileuszowa dziesiąta edycji konferencji Polskie Stowarzyszenia Dietetyków - Congressus Dietetica 2020 Rejestracja i szczegóły na stronie: konferencjadietetyki.pl

Dowiedz się więcej »

Kwiecień 2020

Psychika a dietetyka 2020

18 kwietnia, 2020 @ 08:00 - 19 kwietnia, 2020 @ 17:00
Dowiedz się więcej »

III Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej – Nowotwór i co dalej?

23 kwietnia, 2020 @ 09:00 - 18:00
Trojdena 2a, Trojdena 2a
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Zakład Dietetyki Klinicznej zaprasza do udziału w III Warszawskim Dniu Dietetyki Klinicznej - "Nowotwór i co dalej?" Konferencja objęta jest honorowym patronatem JM Rektora WUM prof. dr hab. n. med. Mirosława Wielgosia. Szczegóły na stronie: https://www.facebook.com/events/478248966220822/ Link do rejestracji: http://zdk.wum.edu.pl/node/117

Dowiedz się więcej »

V Narodowy Kongres Żywieniowy

24 kwietnia, 2020 @ 09:00 - 25 kwietnia, 2020 @ 16:00
PGE Narodowy, Al. Ks. J. Poniatowskiego 1
Warszawa, Mazowieckie 02-903 Polska
+ Google Map

24-25 kwietnia 2020 INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA Stadion Narodowy, Warszawa V Narodowy Kongres Żywieniowy Temat przewodni: dieta planetarna Więcej informacji wkrótce na http://www.kongres-zywieniowy.waw.pl/

Dowiedz się więcej »

Psychologiczne metody pracy z pacjentem

25 kwietnia, 2020 @ 09:00 - 16:00
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie, Bitwy Warszawskiej 1920r.
Warszawa, Mazowieckie 02-366 Polska
+ Google Map

7 EDYCJA SPECJALISTYCZNEGO SZKOLENIA •PSYCHOLOGICZNE METODY PRACY Z PACJENTEM• Uczestnicy szkolenia otrzymują CERTYFIKAT oraz KONSPEKT Z AUTORSKIMI MATERIAŁAMI I ĆWICZENIAMI DO PRACY Z PACJENTEM. To praktyczny warsztat, którego celem jest poszerzenie wiedzy i rozwijanie umiejętności uczestników w zakresie pracy z pacjentami będącymi w trakcie dietoterapii. Warsztat opiera się na opisach przypadków pacjentów, którzy podczas zmian związanych ze stylem życia napotykają różne trudności po drodze do osiągnięcia wytyczonego celu. Uczestnikom szkolenia zostaną zaprezentowane sprawdzone metody pracy z pacjentami oraz konkretne narzędzia…

Dowiedz się więcej »

Maj 2020

V Konferencja “Żywienie dziecka wczoraj i dziś”

8 maja, 2020 @ 00:00 - 9 maja, 2020 @ 23:59
Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie, ul. Wielicka 265
Kraków, Małopolskie 30-663 Polska
+ Google Map

Leczenie dietetyczne oraz edukacja żywieniowa wpisane są w proces terapeutyczny pacjentów pediatrycznych, nowe dowody naukowe narzucają konieczność stałego pogłębiania wiedzy celem lepszego sprawowania opieki nad małym pacjentem. Tematem przewodnim konferencji będzie mikrobiota jelit, o której mówi się, że jest drugim mózgiem człowieka. Wiele doniesień naukowych dowodzi, że jej skład ma związek z występowaniem konkretnych chorób, a prawidłowy profil bakterii jelitowych wpływa nie tylko na programowanie zdrowia ale również staje się wsparciem procesu leczenia. W Konferencji zaplanowano 3 sesje tematyczne, w których zostaną  omówione zagadnienia empiryczne nie zabraknie również praktycznych przykładów. Celem stworzenia miejsca do wymiany doświadczeń, interaktywnego udziału oraz wychodząc…

Dowiedz się więcej »

Dietetyka w aspekcie żywienia zbiorowego – 23.05.2020, Poznań

23 maja, 2020 @ 09:00 - 18:00
Kochtex, ul. Towarowa 35
Poznań, Wielkopolskie 61-896 Polska
+ Google Map

Przedstawimy jak wygląda proces zamawiania towaru, gotowania oraz wydawania posiłków. Dodatkowo uczestnicy poznają aktualne przepisy dotyczące systemu HACCP oraz zarządzania personelem w ośrodkach żywienia zbiorowego. Szkolenie kładzie nacisk na ćwiczenia praktyczne. Plan szkolenia: 1. Podstawy żywienia zbiorowego. 2. Organizacja żywienia zbiorowego. 3. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - higiena i bezpieczeństwo posiłków. 4. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - System HACCP. 5. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - dokumentowanie realizacji zasad GHP/GMP i systemu HACCP. 6. Zasady dotyczące wyposażenia kuchni. 7. Przepisy BHP…

Dowiedz się więcej »

Food Medicine Conference 2020

26 maja, 2020
Trojdena 2a, Trojdena 2a
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Serdecznie zapraszamy do udziału w Food Medicine Conference 4IV już edycji konferencji organizowanej na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym - w całości poświęconej jednej z gałęzi medycyny stylu życia: medycynie żywienia ("food medicine"). Rejestracja dostępna na stronie: https://foodmedicineconference.wum.edu.pl/content/rejestracja

Dowiedz się więcej »

Czerwiec 2020

Dietoterapia Zaburzeń Metabolicznych – V Ogólnopolska Konferencja Naukowa – Poznań

6 czerwca, 2020
Dowiedz się więcej »
+ Export Events