Ładowanie Wydarzenia
Szukaj Wydarzenia

Event Views Navigation

Kategoria wydarzenia

Organizatorzy

Kraj

Miasto

Nadchodzące Wydarzenia

Wydarzenia List Navigation

Luty 2018

Healthy Lifestyle Show 2018

Luty 24, 2018 - Luty 25, 2018
PGE Narodowy, Al. Ks. J. Poniatowskiego 1
Warszawa, Mazowieckie 02-903 Polska
+ Google Map

(patronat medialny dietetycy.org.pl) Zawsze jest dobry czas na zmiany! Doskonałe samopoczucie i szczupła sylwetka nie muszą być odkładanymi na półkę marzeniami. Wystarczy pierwszy krok, który przewartościuje jakość i sposób  postrzegania życia. Pozwoli porzucić stare przyzwyczajenia i pod opieką specjalistów opuścić strefę komfortu. O tym, że nie ma rzeczy niemożliwych, a każdy dzień zapowiada się jako ważna lekcja motywacji do walki o lepszą wersję samych siebie. HEALTHY LIFESTYLE SHOW 2018 to jedyne wydarzenie w Polsce, które koncentruje w jednym miejscu najlepszych…

Dowiedz się więcej »

Konferencja „Odważ się – zdrowie a współczesne pułapki dietetyczne”

Luty 24, 2018
Hotel Sofitel, ul. Św. Mikołaja 67
Wrocław, Mazowieckie Polska
+ Google Map

(patronat medialny dietetycy.org.pl) Serdecznie zapraszamy do udziału w konferencji naukowej „Odważ się... zdrowie a współczesne pułapki dietetyczne”, która odbędzie się 24 lutego 2018 r. w Hotelu Sofitel przy ul. Św. Mikołaja 67 we Wrocławiu. Konferencja „Odważ się... zdrowie a współczesne pułapki dietetyczne” jest jedynym wydarzeniem we Wrocławiu, które ma na celu przedstawienie i uporządkowanie aktualnego stanu wiedzy z zakresu dietetyki, żywienia i zdrowia opartej na dowodach naukowych. Adresatami konferencji są nie tylko dietetycy, studenci, lekarze czy pracownicy naukowo – dydaktyczni,…

Dowiedz się więcej »

Szkolenie: Anoreksja, bulimia i inne zaburzenia odżywiania

Luty 24, 2018 @ 09:00 - 16:00
Warsaw Warsaw, Poland + Google Map

Dzięki dwudniowym warsztatom uczestnicy poszerzą swoją wiedzę na temat zaburzeń odżywiania (ZO): anoreksji, bulimii, zespołu gwałtownego objadania się oraz tych niespecyficznych takich jak diabulimia, bigoreksja, ortoreksja czy pregoreksja. Uczestnicy przećwiczą konkretne umiejętności prowadzenia rozmowy z pacjentem z ZO. Opisy autentycznych przypadków umożliwią pełniejsze zrozumienie specyfiki poszczególnych ZO i trudności, z jakimi zmagają się chorzy, a praktyczne ćwiczenia konkretnych technik prowadzenia rozmowy pozwolą udoskonalić umiejętności z zakresu komunikacji z pacjentem. Uczestnicy otrzymają także gotowe arkusze do wykorzystania podczas pracy z pacjentami.…

Dowiedz się więcej »

Narzędzia coachingowe w pracy z pacjentem

Luty 24, 2018 @ 09:00 - 18:00
Poznań, ul. Młyńska 5/9
Poznań, Polska
+ Google Map

Dzięki szkoleniu: - Dowiesz się czym jest coaching i jak można go wykorzystać w pracy z pacjentem dietetycznym - Poznasz narzędzia komunikacyjne usprawniające relację personel medyczny – pacjent - Zapoznasz się z technikami coachingowymi wykorzystywanymi do budowania i wzmacniania motywacji do zmiany nawyków żywieniowych - Zobaczysz jak zastosować nowo poznane narzędzia w praktyce- - Przećwiczysz umiejętności w ćwiczeniach praktycznych i symulacjach. Program: 1.Czym jest coaching i jaka jest jego rola w zmianie zachowań związanych z jedzeniem? 2. Podstawowe zasady skutecznej…

Dowiedz się więcej »

Praktyczna dietoterapia cukrzycy typu I i II. Część druga

Luty 24, 2018 @ 09:30 - 17:30

Szkolenie dietoterapia cukrzycy typu I i II cześć druga to kontynuacja szkolenia, która została poszerzona o dodatkowe informacje dotyczące zaleceń żywieniowych w cukrzycy i schorzeniach współistniejących. Dodatkowo zostanie pogłębiona wiedza na temat układania jadłospisów, szacowania wymienników, która jest jednym w ważniejszych elementów dietoterapii w tej jednostce chorobowej. Poruszona zostanie tematyka dotycząca suplementów oraz żywności typu ,,super food’’ które szczególnie należy polecić dla chorych z tą jednostką chorobową. Plan szkolenia: 1. Standardy i nowości leczenia cukrzycy. 2. Wpływ składników odżywczych na…

Dowiedz się więcej »

Żywienie pacjentów po zabiegach bariatrycznych

Luty 24, 2018 @ 09:30 - 16:30

Obecnie z bezwzględnymi wskazaniami do operacji bariatrycznej mamy w Polsce ok. 300 tys. osób, względnymi ok. 1,5 mln, a rocznie w kilkunastu ośrodkach jest operowanych zaledwie ok. 1,5 tys. Od 1 stycznia 2017 r. wszedł w życie nowy, tak długo oczekiwany przez chorych na otyłość olbrzymią system refundacji operacji bariatrycznych, stąd z pewnością więcej pacjentów po operacji bariatrycznej będzie szukało wsparcia żywieniowego u dietetyków. Plan szkolenia: 1. Postępy w leczeniu chirurgicznym: omówienie rodzajów zabiegów bariatrycznych. 2. Wskazania do zabiegowego leczenia…

Dowiedz się więcej »

Szkolenie: „Psychodietetyka w praktyce II” (16h) 24 – 25.02.2018

Luty 24, 2018 @ 10:00 - Luty 25, 2018 @ 16:00
Instytut Psychodietetyki, Plac Solny 16, pok. 501/16
Wroclaw, 50-062 Poland
+ Google Map

Kurs „Psychodietetyka w praktyce” Program szkoleniowy („Psychodietetyka w praktyce”) opiera się o przygotowaną listę aż 50 obszarów psychologicznych istotnych dla zmiany nawyków żywieniowych pacjenta. Na szkoleniu uczestnicy zapoznają się z metodami i narzędziami umożliwiającymi pracę z różnymi problemami natury psychologicznej. Poznane metody są odpowiednie do zastosowania nie tylko w gabinecie psychologa. Szkolenie prowadzone w ramach stażu pozwala więc uporządkować i uzupełnić wiedzę z psychodietetyki, a zajęcia praktyczne są niepowtarzalną okazją, aby wdrożyć zdobytą wiedzą w działanie. Część II Ocena problemu…

Dowiedz się więcej »

Praca z małym pacjentem w gabinecie dietetyka. Poznań 24.02

Luty 24, 2018 @ 10:00 - 16:00
Poznan Poznan, Poland + Google Map

Główne zagadnienia poruszane na szkoleniu: Analiza najnowszych danych dotyczących tematyki nadwagi i otyłości wśród dzieci. Samoregulacja i silna wola u dzieci – czym są, jak nad nimi pracować, aby wspomóc zmianę nawyków żywieniowych u dzieci. Strategie samoregulacji u dzieci – czyli sposoby na „walkę” z pokusami – omówienie, analiza konkretnych przypadków małych pacjentów w gabinecie dietetyka: unikanie pokus, kontrola pokus, rozpraszanie uwagi, tłumienie Techniki ustalania celów i zasad z małym pacjentem, które pomogą dostrzec sens i wartość zmiany nawyków żywieniowych…

Dowiedz się więcej »

Szkolenie: Anoreksja, bulimia i inne zaburzenia odżywiania

Luty 25, 2018 @ 09:00 - 16:00
Warsaw Warsaw, Poland + Google Map

Dzięki dwudniowym warsztatom uczestnicy poszerzą swoją wiedzę na temat zaburzeń odżywiania (ZO): anoreksji, bulimii, zespołu gwałtownego objadania się oraz tych niespecyficznych takich jak diabulimia, bigoreksja, ortoreksja czy pregoreksja. Uczestnicy przećwiczą konkretne umiejętności prowadzenia rozmowy z pacjentem z ZO. Opisy autentycznych przypadków umożliwią pełniejsze zrozumienie specyfiki poszczególnych ZO i trudności, z jakimi zmagają się chorzy, a praktyczne ćwiczenia konkretnych technik prowadzenia rozmowy pozwolą udoskonalić umiejętności z zakresu komunikacji z pacjentem. Uczestnicy otrzymają także gotowe arkusze do wykorzystania podczas pracy z pacjentami.…

Dowiedz się więcej »

Vademecum Dietetyki Klinicznej cz. I

Luty 25, 2018 @ 10:00 - 16:00

1. PANEL DIAGNOSTYCZNO-TEORETYCZNY Diagnostyka chorób tarczycy, PCOS i insulinooporności –od objawów do gabinetu Kryteria rozpoznania chorób autoimmunizacyjnych tarczycy i metabolicznych Fizjologiczny profil insulinemii a stany zaburzonego metabolizmu Współtowarzyszenie zaburzeń metabolicznych i endokrynologicznych 2. PANEL WARSZTATOWY Czym powinien pamiętać dietetyk konsultując pacjenta ze współistnieniem chorób? Czym powinien pamiętać pacjent idący na konsultację? Rekomendacje i zalecenia towarzystw naukowych Wpływ wysiłku fizycznego na stan zdrowia pacjenta 3. CASE STUDY Przychodzi pacjent do dietetyka Analiza przypadku klinicznego (wyniki badań, wywiad, dzienniczek) Planowanie strategii żywieniowych…

Dowiedz się więcej »

Interpretacje Badań Laboratoryjnych cz III i IV

Luty 25, 2018 @ 10:00 - 18:00
Golden Floor, Al. Jerozolimskie 123a
Warsaw, 02-017 Poland
+ Google Map

Zapraszamy na szkolenie z zakresu INTERPRETACJI BADAŃ LABORATORYJNYCH W PRAKTYCE DIETETYKA, prowadzonych przez mgr Monikę Gackowską. Szkolenie dotyczyć będzie części: III – Zalecenia diagnostyczno – żywieniowe w chorobie Hashimoto i niedoczynności tarczycy. IV – Zalecenia diagnostyczno – żywieniowe w nadczynności tarczycy/chorobie Gravesa – Basedowa. Szkolenia z cyklu IBL skierowane jest przede wszystkim do dietetyków, studentów dietetyki i kierunków pokrewnych, specjalistów żywieniowych i osób zajmujących się szeroko pojętym doradztwem zdrowotnym i żywieniowym oraz do wszystkich zainteresowanych tematyką. Harmonogram cz III: 1.…

Dowiedz się więcej »
Marzec 2018

Najtrudniejsze przypadki w gabinecie dietetycznym

Marzec 3, 2018 @ 10:00 - 18:00
Poznan Poznan, Poland + Google Map

Weź udział w pierwszej w tym roku, w pełni narzędziowej konferencji warsztatowej Food Forum! ✅ Hashimoto – praktyczna dietoterapia w najbardziej złożonych przypadkach chorobowych, ✅ zastosowanie diety low FODMAP, ✅ dieta ketogenna a leczenie zmian nowotworowych mózgu, ✅ zespół jelita nadwrażliwego przy skutecznym wsparciu probiotykoterapii i suplementacji.

Dowiedz się więcej »

Zdrowe nawyki żywieniowe od pierwszych dni życia

Marzec 3, 2018 @ 10:00 - 15:00
KOCHTEX, Biurowiec Delta, ul. Towarowa 35
Poznan, 61-896 Poland

ZAPRASZAMY NA CYKL WARSZTATÓW „ZADBAJ O ZDROWIE W XXI WIEKU” Zapraszamy serdecznie pacjentów oraz osoby zainteresowane tematyką zdrowotną. Poza tematami związanymi z insulinoopornością omawiamy również problem otyłości, chorób autoimmunologicznych, zaburzeń hormonalnych, problemów z zajściem w ciąże, żywienie dzieci i niemowląt oraz kobiet w ciąży, poruszamy również tematy psychologiczne. Warsztaty składają się z 7 spotkań a każde spotkanie składa się z wykładów i warsztatów praktycznych. Lista terminów i warsztatów dostępna tu: https://www.facebook.com/events/1507004096001859/ 3 MARCA 2017 ZDROWE NAWYKI ŻYWIENIOWE OD PIERWSZYCH DNI…

Dowiedz się więcej »

Konferencja diety roślinne

Marzec 3, 2018 @ 10:00 - 17:00

Serdecznie zapraszamy na pierwszą konferencję na temat diet roślinnych, z udziałem lekarz i dietetyków. Konferencja jest przeznaczona dla dietetyków, lekarzy, żywieniowców i osób zainteresowanych tematem. TEMATY KONFERENCJI * Prof Paweł Płudowski - Plejotropowe działanie witaminy D oraz kontrowersje wokół witaminy D2 * Dr Daniel Śliż - Mocne i słabe strony diety roślinnej * Dr Monika Czerwińska - Oleaceina jako składnik oliwy w prewencji powikłań miażdżycy * Mgr Damian Parol - Niska biodostępność żelaza w diecie wegetariańskiej - zagrożenia czy korzyści?…

Dowiedz się więcej »

Interpretacja Wyników Badań Krwi

Marzec 3, 2018 @ 10:00 - Marzec 4, 2018 @ 17:00
Poznan Poznan, Poland

➡ SZKOLENIE Z INTERPRETACJI WYNIKÓW BADAŃ KRWI ⬅ Miejsce: Poznań Data: 3-4 marca 2018 PROWADZĄCY: Jakub Mauricz - najbardziej rozpoznawalna twarz dietetyki sportowej w Polsce. Trener, dietetyk, szkoleniowiec, dydaktyk. Specjalizuje się w dietetyce sportowej i suplementacji w sportach siłowych i siłowo-szybkościowych. Współautor sukcesów największych polskich gwiazd sceny MMA: mistrzyni UFC – Joanny Jędrzejczyk, mistrza KSW – Mameda Khalidova oraz Michała Materli, Izuagbe Ugonoha i wielu innych. Redaktor prowadzący magazynu Body Challenge. Autor wielu publikacji naukowych oraz artykułów publikowanych w czasopismach…

Dowiedz się więcej »

Dietoterapia w praktyce, poziom IV

Marzec 3, 2018 @ 10:00 - Marzec 4, 2018 @ 17:00
Lublin Lublin, Poland

➡ Dietoterapia w praktyce, poziom IV ⬅ CZEGO MOŻESZ SIĘ SPODZIEWAĆ PO SZKOLENIU? Dietetyka kliniczna w szerokim ujęciu. Szkolenie skierowane jest do wszystkich, którzy współpracują z klientami w zakresie pomocy dietetycznej lub trenerskiej. Uczestnicy dowiedzą się, jakie badania warto wykonywać przed projektowaniem diety. Nauczymy się odczytywać wyniki badań laboratoryjnych krwi, kału i moczu. Często niepowodzenia w kształtowaniu sylwetki czy trudności związane z regeneracją organizmu wynikają z przypadłości zdrowotnych. Ich umiejętne diagnozowanie, w oparciu o skuteczną interpretację badań, to podstawa w…

Dowiedz się więcej »

Interpretacja Wyników Badań Krwi

Marzec 3, 2018 @ 10:00 - Marzec 4, 2018 @ 17:00
Poznan Poznan, Poland

➡ SZKOLENIE Z INTERPRETACJI WYNIKÓW BADAŃ KRWI ⬅ Miejsce: Poznań Data: 3-4 marca 2018 PROWADZĄCY: Jakub Mauricz - najbardziej rozpoznawalna twarz dietetyki sportowej w Polsce. Trener, dietetyk, szkoleniowiec, dydaktyk. Specjalizuje się w dietetyce sportowej i suplementacji w sportach siłowych i siłowo-szybkościowych. Współautor sukcesów największych polskich gwiazd sceny MMA: mistrzyni UFC – Joanny Jędrzejczyk, mistrza KSW – Mameda Khalidova oraz Michała Materli, Izuagbe Ugonoha i wielu innych. Redaktor prowadzący magazynu Body Challenge. Autor wielu publikacji naukowych oraz artykułów publikowanych w czasopismach…

Dowiedz się więcej »

Dieta i suplementacja w sporcie cz.1

Marzec 3, 2018 @ 10:00 - 15:00
CrossFit 43300, Gen. Maczka 9
Bielsko-Biała, 43-300 Poland
+ Google Map

Dieta i suplementacja w sporcie jest cyklem warsztatów, mających przybliżyć osobom aktywnym, aktualne zalecenia oraz strategie mające na celu poprawę formy oraz regeneracji. Dedykowana jest każdej osobie aktywnej fizycznie. Zarówno amatorom jak i doświadczonym sportowcom. Część pierwsza dotyczy najnowszych zaleceń oraz doniesień ze świata nauki w stosunku do budowania siły oraz regeneracji osób ćwiczących siłowo a także skonfrontowanie ich z popularnymi mitami w tym temacie. Poruszone zostaną strategie żywieniowe, mające maksymalizować wzrost formy sportowej oraz regeneracje: • czy dieta sportowca…

Dowiedz się więcej »

Warsztaty dla pacjentów: Dieta i psychika

Marzec 3, 2018 @ 10:00 - 17:00

|warsztaty| JAK ZWIĘKSZYĆ SZANSĘ NA DZIECKO I ZAPROGRAMOWAĆ JEGO ZDROWIE Planujesz ciążę lub od jakiegoś czasu starasz się o dziecko? Chcesz przygotować się do ciąży świadomie i kompleksowo oraz zadbać o swój dobrostan psychiczny i wiedzę dietetyczną? Jesteś w trakcie starań i nie wiesz, jak radzić sobie z emocjami w trudnych momentach i skutecznie walczyć ze stresem? Te warsztaty są dla Ciebie! Nasze warsztaty przeznaczone są zarówno dla kobiet, które już od pewnego czasu starają się o dziecko jak i…

Dowiedz się więcej »

Dzień Kierunku Dietetyka WUM

Marzec 4, 2018 @ 09:00 - 12:00
Centrum Biblioteczno-Informacyjne WUM, Żwirki i Wigury 63
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

< p style="text-align: justify;">Wydział Nauki o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego serdecznie zaprasza na Dni Promocyjne Kierunku: Dietetyka 04.03.2018 r. (niedziela) od godz. 9.00 – Dzień Kierunku Dietetyka i Ratownictwa Medycznego - od godz. 12.00, Sala dydaktyczna 119 w Centrum Biblioteczno-Informacyjnym Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego, przy ul. Żwirki i Wigury 63 Wstępny scenariusz każdego dnia promocyjnego kierunku przedstawia się następująco: - krótka prezentacja o Warszawskim Uniwersytecie Medycznym, połączona z wyświetleniem promocyjnego slideshow - krótka prezentacja Wydziału Nauki o Zdrowiu, na podstawie przygotowanego…

Dowiedz się więcej »

Żywienie kobiet aktywnych. Część 1.

Marzec 4, 2018 @ 10:00 - 17:00
Kraków Kraków, 30-024 to 31–962 Poland + Google Map

Serdecznie zapraszamy na szkolenie prowadzone przez Dr Łukasz Kowalski - Dietetyk w zakresie żywienia kobiet aktywnych! Szkolenie przeznaczone jest dla dietetyków i trenerów współpracujących na co dzień zarówno z zawodniczkami, jak i kobietami ćwiczącymi rekreacyjnie oraz dla wszystkich pasjonujących się zagadnieniami związanymi z żywieniem osób aktywnych. W części pierwszej: - Dowiesz się w jaki sposób zmiany hormonalne w przebiegu cyklu menstruacyjnego wpływają na potrzeby żywieniowe kobiet aktywnych. - Poznasz najnowsze zalecenia żywieniowe dla osób wykonujących treningi siłowe i wytrzymałościowe, ze…

Dowiedz się więcej »

Superfoods konferencja naukowo-szkoleniowa

Marzec 10, 2018 @ 09:00 - 17:00

Superfoods jest to konferencja organizowana w celu propagowania fachowej wiedzy dotyczącej żywności. Podczas konferencji zostaną poruszone tematy aktualnie wzbudzające największe zainteresowanie dietetyków. Dobór wybitnych prelegentów gwarantuje merytoryczne podejście do prezentowanych zagadnień. Osoby zainteresowane uczestnictwem w konferencji prosimy o wypełnienie formularza zgłoszeniowego za pośrednictwem strony internetowej konferencji. Każdy uczestnik otrzyma imienny certyfikat potwierdzający udział w konferencji, pakiet konferencyjny oraz poczęstunek podczas przerwy kawowej i obiadowej. Prelegenci - czołówka polskiej dietetyki: Damian Parol Tadeusz Sowiński Urszula Somow Anna Dittfeld Paweł Szewczyk Marcin…

Dowiedz się więcej »

Oczyszczanie i odpowiednia mineralizacja, czyli jak dobrać dietę, aby wyeliminować problemy zdrowotne

Marzec 10, 2018 @ 09:30 - 15:00
Uniwersytecka 13, ul. Uniwersytecka 13
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

dr Jaromir Bertlik członek Canadian Naturopathic Association, członek Nowojorskiej Akademii Nauk, ekspert w dziedzinie biologii, medycyny, homotoksykologii, medycyny chińskiej dr Anna Romaniuk mikrobiolog, immunolog, psychodietetyk Szpital Świętej Elżbiety w Warszawie mgr Monika Gackowska dietetyk kliniczny i sportowy, diagnosta laboratoryjny, dietocoach oraz szkoleniowiec Centrum Dietetyki Funkcjonalnej w Bydgoszczy mgr inż. Katarzyna Gryga dyplomowany dietetyk, doktorantka Katedry Gospodarki Przestrzennej i Środowiskowej Uniwersytetu Ekonomicznego w Katowicach 

Dowiedz się więcej »

Narzędzia coachingowe w pracy z pacjentem

Marzec 10, 2018 @ 10:00 - 18:00

Dzięki szkoleniu: - Dowiesz się czym jest coaching i jak można go wykorzystać w pracy z pacjentem dietetycznym - Poznasz narzędzia komunikacyjne usprawniające relację personel medyczny – pacjent - Zapoznasz się z technikami coachingowymi wykorzystywanymi do budowania i wzmacniania motywacji do zmiany nawyków żywieniowych - Zobaczysz jak zastosować nowo poznane narzędzia w praktyce- - Przećwiczysz umiejętności w ćwiczeniach praktycznych i symulacjach. Program: 1.Czym jest coaching i jaka jest jego rola w zmianie zachowań związanych z jedzeniem? 2. Podstawowe zasady skutecznej…

Dowiedz się więcej »

Żywienie kobiet w ciąży i dzieci

Marzec 10, 2018 @ 10:00 - 17:00
Wroclaw Wroclaw, Poland

PROWADZĄ: Dr Patrycja Szachta oraz Jakub Mauricz Szkolenie ma charakter praktyczny i przeznaczone jest dla wszystkich osób zainteresowanych tematyką żywienia dzieci i młodzieży. W trakcie szkolenia omówimy podstawowe aspekty żywienia dziecka, począwszy od momentu narodzin aż do wiek nastoletni. Pokażemy jak sposób żywienia noworodka i niemowlęcia wpływa na późniejszą odporność dziecka i predyspozycje do alergii. Przeanalizujemy obowiązującą piramidę żywienia, w aspekcie zaspokajania wszystkich żywieniowych rozwijającego się organizmu i prawidłowego kształtowania nawyków żywieniowych w przyszłości. Wskażemy jak sposób żywienia dziecka w…

Dowiedz się więcej »

Żywienie kobiet w ciąży i dzieci

Marzec 10, 2018 @ 10:00 - 17:00
Wroclaw Wroclaw, Poland

PROWADZĄ: Dr Patrycja Szachta oraz Jakub Mauricz Szkolenie ma charakter praktyczny i przeznaczone jest dla wszystkich osób zainteresowanych tematyką żywienia dzieci i młodzieży. W trakcie szkolenia omówimy podstawowe aspekty żywienia dziecka, począwszy od momentu narodzin aż do wiek nastoletni. Pokażemy jak sposób żywienia noworodka i niemowlęcia wpływa na późniejszą odporność dziecka i predyspozycje do alergii. Przeanalizujemy obowiązującą piramidę żywienia, w aspekcie zaspokajania wszystkich żywieniowych rozwijającego się organizmu i prawidłowego kształtowania nawyków żywieniowych w przyszłości. Wskażemy jak sposób żywienia dziecka w…

Dowiedz się więcej »

Dieta i suplementacja w sporcie cz.1

Marzec 10, 2018 @ 10:00 - 15:00
CrossFit Leszno, Chociszewskiego
Leszno, 64-100 Poland
+ Google Map

Dieta i suplementacja w sporcie jest cyklem warsztatów, mających przybliżyć osobom aktywnym, aktualne zalecenia oraz strategie mające na celu poprawę formy oraz regeneracji. Dedykowana jest każdej osobie aktywnej fizycznie. Zarówno amatorom jak i doświadczonym sportowcom. Część pierwsza dotyczy najnowszych zaleceń oraz doniesień ze świata nauki w stosunku do budowania siły oraz regeneracji osób ćwiczących siłowo a także skonfrontowanie ich z popularnymi mitami w tym temacie. Poruszone zostaną strategie żywieniowe, mające maksymalizować wzrost formy sportowej oraz regeneracje: • czy dieta sportowca…

Dowiedz się więcej »

Właściwa waga. Jak osiągnąć i utrzymać?

Marzec 10, 2018 @ 11:00 - 15:00
Stara Sucha 3A, Stara Sucha 3A
Sochaczew, Polska
+ Google Map

Warsztaty są dla: – wszystkich którzy chcą schudnąć, – wszystkich dbających o zdrowie. Odpowiem miedzy innymi na poniższe pytania: Która dieta najlepsza? Co ważniejsze dieta czy ruch? Jak uniknąć efektu jo-jo ? Czy można jeść do syta i schudnąć?

Dowiedz się więcej »

Żywienie kobiet w ciąży i dzieci

Marzec 11, 2018 @ 10:00 - 17:00
Kraków Kraków, 30-024 to 31–962 Poland

PROWADZĄ: Dr Patrycja Szachta oraz Jakub Mauricz Szkolenie ma charakter praktyczny i przeznaczone jest dla wszystkich osób zainteresowanych tematyką żywienia dzieci i młodzieży. W trakcie szkolenia omówimy podstawowe aspekty żywienia dziecka, począwszy od momentu narodzin aż do wiek nastoletni. Pokażemy jak sposób żywienia noworodka i niemowlęcia wpływa na późniejszą odporność dziecka i predyspozycje do alergii. Przeanalizujemy obowiązującą piramidę żywienia, w aspekcie zaspokajania wszystkich żywieniowych rozwijającego się organizmu i prawidłowego kształtowania nawyków żywieniowych w przyszłości. Wskażemy jak sposób żywienia dziecka w…

Dowiedz się więcej »

Dieta i suplementacja w sporcie cz.1

Marzec 11, 2018 @ 10:00 - 15:00
Progress Strength & Conditioning, ul. Mickiewicza 53e
Głogow, 67-200 Poland
+ Google Map

Dieta i suplementacja w sporcie jest cyklem warsztatów, mających przybliżyć osobom aktywnym, aktualne zalecenia oraz strategie mające na celu poprawę formy oraz regeneracji. Dedykowana jest każdej osobie aktywnej fizycznie. Zarówno amatorom jak i doświadczonym sportowcom. Część pierwsza dotyczy najnowszych zaleceń oraz doniesień ze świata nauki w stosunku do budowania siły oraz regeneracji osób ćwiczących siłowo a także skonfrontowanie ich z popularnymi mitami w tym temacie. Poruszone zostaną strategie żywieniowe, mające maksymalizować wzrost formy sportowej oraz regeneracje: • czy dieta sportowca…

Dowiedz się więcej »

Racjonalne żywienie w praktyce

Marzec 16, 2018 @ 11:00 - 15:00
Kraków, ul. św. Filipa 23/3
Kraków, Polska
+ Google Map

Cel i korzyści szkolenia: uczestnicy szkolenia zapoznają się z praktycznymi zagadnieniami niezbędnymi do prawidłowej realizacji żywienia zbiorowego wśród dzieci i młodzieży oraz zapewnienia bezpieczeństwa żywności i żywienia Adresaci szkolenia: Szkolenie kierowane jest do Dyrektorów Szkół i innych placówek żywienia zbiorowego, kucharzy i intendentów, którzy są zobowiązani przestrzegania zasad i procedur żywienia zbiorowego oraz zdrowego żywienia oraz znajomości prawa w tym zakresie. Prowadzący: dr Beata Piórecka – adiunkt, od 20 lat pracownik Zakładu Żywienia Człowieka IZP WNZ UJCM dr Agnieszka Kozioł-Kozakowska…

Dowiedz się więcej »

Zaburzenia mikroflory jelitowej cz. II – Nowoczesna diagnostyka i terapia

Marzec 17, 2018 @ 09:30 - 15:00
Jana Pawła Woronicza 12, Jana Pawła Woronicza 12
Kraków, Małopolskie 31-409 Polska
+ Google Map
konferencja

Termin: 17 marca 2018 (sobota) Miejsce Kraków Cena 199 zł brutto O warsztatach II część warsztatów stanowi kontynuację tematyki nowoczesnego spojrzenia na skład oraz rolę mikroflory jelitowej na zdrowie człowieka. Część teoretyczna zostanie uzupełniona o najnowsze metody diagnostyczne oraz praktyczne wykorzystanie parametrów diagnostycznych. Część praktyczna warsztatów poświęcona będzie omówieniem realnych przypadków klinicznych przez wykładowcę oraz praktyka Panią Dr n. med. Danielę Kurczabińską-Luboń, która posiada wieloletnie doświadczenie w dziedzinie zdrowia jelit i mikroodżywiania. Wykładowca Dr n. med. Daniela Kurczabińska-Luboń Lekarz konsultant,…

Dowiedz się więcej »

Konferencja naukowa „Żywienie w chorobach autoimmunizacyjnych”

Marzec 17, 2018 @ 09:30 - 18:00
Gdański Uniwersytet Medyczny, ul. Marii Skłodowskiej- Curie 3a
Gdansk, 80-210 Poland
+ Google Map

„Żywienie w chorobach autoimmunizacyjnych. Między koncepcjami patofizjologicznymi a evidence-based nutrition". (patronat medialny dietetycy.org.pl) Konferencja odbędzie się 17.03.2018 roku w Atheneum Gedanense Novum (Gdańsk, al. Zwycięstwa 41/42) w sali prof. Olgierda Narkiewicza. Choroby autoimmunizacyjne stanowią coraz większe wyzwanie dla współczesnej medycyny. Liczba pacjentów obciążonych tymi schorzeniami rośnie, a wiedza akademicka na temat żywienia w poszczególnych schorzeniach miesza się w świadomości społecznej i personelu medycznego z dowodami anegdotycznymi. Mimo wzrastającego zapotrzebowania na rzetelne informacje w tym temacie, w programie studiów zarówno Wydziału Lekarskiego…

Dowiedz się więcej »

Dietetyka i suplementacja, poziom II

Marzec 17, 2018 @ 10:00 - Marzec 18, 2018 @ 17:00
Lublin Lublin, Poland

➡ SZKOLENIE Z DIETETYKI I SUPLEMENTACJI POZIOM II ⬅ Miejsce: Kraków Data: 17-18 marca 2018, 10:00 – 17:00 PROWADZĄCY: Jakub Mauricz – najbardziej rozpoznawalna twarz dietetyki sportowej w Polsce. Trener, dietetyk, szkoleniowiec, dydaktyk. Specjalizuje się w dietetyce sportowej i suplementacji w sportach siłowych i siłowo-szybkościowych. Współautor sukcesów największych polskich gwiazd sceny MMA – mistrzyni UFC Joanny Jędrzejczyk, mistrza KSW – Mameda Khalidova, Michała Materli, Izuagbe Ugonoh i wielu innych. Redaktor prowadzący magazynu Body Challenge. Autor wielu publikacji naukowych oraz artykułów…

Dowiedz się więcej »

Dietoterapia w praktyce, poziom IV

Marzec 17, 2018 @ 10:00 - Marzec 18, 2018 @ 17:00
Katowice Katowice, Poland

➡ Dietoterapia w praktyce, poziom IV ⬅ CZEGO MOŻESZ SIĘ SPODZIEWAĆ PO SZKOLENIU? Dietetyka kliniczna w szerokim ujęciu. Szkolenie skierowane jest do wszystkich, którzy współpracują z klientami w zakresie pomocy dietetycznej lub trenerskiej. Uczestnicy dowiedzą się, jakie badania warto wykonywać przed projektowaniem diety. Nauczymy się odczytywać wyniki badań laboratoryjnych krwi, kału i moczu. Często niepowodzenia w kształtowaniu sylwetki czy trudności związane z regeneracją organizmu wynikają z przypadłości zdrowotnych. Ich umiejętne diagnozowanie, w oparciu o skuteczną interpretację badań, to podstawa w…

Dowiedz się więcej »

Interpretacje Badań Laboratoryjnych cz V i VI

Marzec 18, 2018 @ 10:00 - 18:00
Golden Floor, Al. Jerozolimskie 123a
Warsaw, 02-017 Poland
+ Google Map

Zapraszamy na szkolenie z zakresu INTERPRETACJI BADAŃ LABORATORYJNYCH, prowadzonych przez mgr Monikę Gackowską. Szkolenie dotyczyć będzie poziomów: cz.V i VI – Diagnostyka, metodyka leczenia i zalecenia żywieniowe w cukrzycy typu I i II Szkolenia z cyklu IBL skierowane jest przede wszystkim do dietetyków, studentów dietetyki i kierunków pokrewnych, specjalistów żywieniowych i osób zajmujących się szeroko pojętym doradztwem zdrowotnym i żywieniowym oraz do wszystkich zainteresowanych tematyką. Harmonogram cz.V i VI – Diagnostyka, metodyka leczenia i zalecenia żywieniowe w cukrzycy typu I…

Dowiedz się więcej »

Dietetyka i suplementacja, poziom III

Marzec 22, 2018 @ 10:00 - Marzec 23, 2018 @ 17:00
Omega Hotel*** Olsztyn, Sielska 4a
Olsztyn, 10-802 Poland

➡ SZKOLENIE Z DIETETYKI I SUPLEMENTACJI POZIOM III ⬅ Miejsce: Olsztyn - Hotel Omega, ul. Sielska 4a Data: 22 - 23 marca 2018r., 10:00 – 17:00 PROWADZĄCY: Jakub Mauricz – najbardziej rozpoznawalna twarz dietetyki sportowej w Polsce. Trener, dietetyk, szkoleniowiec, dydaktyk. Specjalizuje się w dietetyce sportowej i suplementacji w sportach siłowych i siłowo-szybkościowych. Współautor sukcesów największych polskich gwiazd sceny MMA – mistrzyni UFC Joanny Jędrzejczyk, mistrza KSW – Mameda Khalidova, Michała Materli, Izuagbe Ugonoh i wielu innych. Redaktor prowadzący magazynu…

Dowiedz się więcej »

Dietoterapia w chorobach autoimmunizacyjnych tarczycy

Marzec 24, 2018 @ 10:00 - 16:00
Centrum Szkoleniowe Kondycja, Al. Kasztanowa 3a
Wroclaw, 53-125 Poland
+ Google Map

prowadzenie: dr inż. Katarzyna Kowalcze Program: 1. Gruczoł tarczowy – struktura, budowa, fizjologia i stany patologiczne 2. Gospodarka hormonalna „tarczycowa” – co „może” tarczyca, a co zależy od przysadki mózgowej 3. Diagnostyka chorób autoimmunizacyjnych tarczycy (biochemiczna i obrazowa) wg zaleceń endokrynologicznych 4. Dietoterapia w wybranych chorobach tarczycy – rola kluczowych składników odżywczych dla prawidłowego funkcjonowania tarczycy 5. Proporcje makroskładników diety w chorobach tarczycy przebiegających z nadczynnością i niedoczynnością tarczycy, w chorobie Hashimoto i Gravesa- Basedowa. 6. Wpływ chorób tarczycy na…

Dowiedz się więcej »

Dietetyka i suplementacja, poziom III

Marzec 24, 2018 @ 10:00 - Marzec 25, 2018 @ 17:00

➡ SZKOLENIE Z DIETETYKI I SUPLEMENTACJI POZIOM III ⬅ Miejsce: Trójmiasto Data: 24-25 marca 2018, 10:00 – 17:00 PROWADZĄCY: Jakub Mauricz – najbardziej rozpoznawalna twarz dietetyki sportowej w Polsce. Trener, dietetyk, szkoleniowiec, dydaktyk. Specjalizuje się w dietetyce sportowej i suplementacji w sportach siłowych i siłowo-szybkościowych. Współautor sukcesów największych polskich gwiazd sceny MMA – mistrzyni UFC Joanny Jędrzejczyk, mistrza KSW – Mameda Khalidova, Michała Materli, Izuagbe Ugonoh i wielu innych. Redaktor prowadzący magazynu Body Challenge. Autor wielu publikacji naukowych oraz artykułów…

Dowiedz się więcej »

Implikacje metaboliczne insulinooporności

Marzec 25, 2018 @ 00:00 - 06:00
Wroclaw Wroclaw, Poland + Google Map

Implikacje metaboliczne insulinooporności-rola diety i aktywności fizycznej. Prowadzenie: dr inż. Katarzyna Kowalcze Program: 1. Insulinooporność-zaburzenie metaboliczne o wielu „twarzach” –etiopatogeneza 2. Insulinooporność przedreceptorowa, receptorowa, postreceptorowa a różnicowanie zaleceń terapeutycznych 3. Diagnostyka insulinooporności wg towarzystw naukowych – wskaźnik HOMA, QUICKI 4. Aktywność metaboliczna tkanki tłuszczowej 5. Adipocytokiny zmieniające wrażliwość na insulinę 6. Hipoteza insulinooporności w OUN 7. Insulinooporność „wątrobowa” 8. Regulacja ośrodków głodu i sytości a poziom glukozy we krwi 9. Rola indeksu i ładunku glikemicznego, indeksu fruktozowego i indeksu insulinowego…

Dowiedz się więcej »

Żywienie w RZS i sterydoterapii

Marzec 31, 2018 @ 09:00 - 17:00
Poznań, ul. Młyńska 5/9
Poznań, Polska
+ Google Map

Szkolenie jest przeznaczone dla dietetyków, żywieniowców oraz osób prowadzących edukację żywieniową i osób zainteresowanych tematem. Celem szkolenia jest omówienie zasad prawidłowego żywienia wspomagającego leczenie reumatoidalnego zapalenia stawów, zaprezentowanie elementów diety o wysokim potencjale przeciwzapalnym, wprowadzenie do nowych suplementów. Dodatkowo zostaną przedstawione zasady diety w przebiegu sterydoterapii. Leki steroidowe pozostawiają liczne skutki uboczne, jedną z metod ich przeciwdziałania jest odpowiednio zbilansowana dieta (oszczędzająca najważniejsze narządy). Krótka formuła szkolenia skupiająca się na aspekcie praktycznym poprzez analizę opisów przypadków w konkretnej jednostki chorobowej…

Dowiedz się więcej »
Kwiecień 2018

Congressus Dietetica 2018

Kwiecień 6, 2018 @ 09:15 - Kwiecień 7, 2018 @ 16:30
Centrum Dydaktyczne Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, ul. Pomorska 251
Łódź, Łódzkie 92-213 Polska
+ Google Map

VIII OGÓLNOPOLSKA KONFERENCJA DIETETYKI Congressus Dietetica Zapraszamy na VIII edycję Ogólnopolskiej Konferencji Dietetyki Congressus Dietetica. Dzięki Państwa obecności w ostatnich latach, nasz zjazd zyskał status wydarzenia skupiającego największą liczbę specjalistów z zakresu żywienia i żywności. Wychodząc naprzeciw Państwa oczekiwaniom, tematyka tegorocznego zjazdu zostanie poświęcona wybranym aspektom otyłości, a także znaczeniu mikrobioty w profilaktyce i leczeniu wybranych chorób. Mając na uwadze, jak ważne jest wspieranie rozwoju działalności naukowej w zakresie dietetyki, również w tym roku zapraszamy wszystkich chętnych do zaprezentowania wyników…

Dowiedz się więcej »

Konferencja ‘Choroby autoimmunizacyjne i alergie towarzyszące’

Kwiecień 7, 2018 @ 08:00 - 18:00
Mercure Gdynia Centrum, Armii Krajowej 22
Gdynia, 81-372 Poland
+ Google Map

W związku z odbywającym się Światowym Dniem Zdrowia, dnia 7 kwietnia 2018 roku odbędzie się konferencja skierowana do lekarzy, dietetyków, pielęgniarek, psychologów i zawodów około medycznych. Tematyka przyszłorocznej konferencji pozwoli na ukazanie problemów zdrowotnych społeczeństwa wraz z metodami ich leczenia. Przygotowujemy całodzienny blok praktycznych informacji. Wykłady prowadzone będą przez najwybitniejszych specjalistów, zarówno profesorów nauk medycznych jak i dietetyków klinicznych będących autorytetami w swoich dziedzinach. Nasi prelegenci to jednocześnie eksperci naukowi i praktycy, w związku z tym każde zagadnienie przedstawią zgodnie…

Dowiedz się więcej »

I Konferencja Medyczna w Gdyni “Choroby autoimmunizacyjne i alergie towarzyszące”

Kwiecień 7, 2018 @ 08:00 - 18:00
Mercure Gdynia Centrum, Armii Krajowej 22
Gdynia, 81-372 Poland
+ Google Map

7 kwietnia 2018 roku w Gdyni odbędzie się konferencja skierowana do lekarzy, dietetyków, pielęgniarek, psychologów i zawodów okołomedycznych. (wydarzenie objęte patronatem medialnym dietetycy.org.pl) Tematyka konferencji to ukazanie problemów zdrowotnych społeczeństwa wraz z metodami ich leczenia. W ramach wydarzenia przygotowany zostanie całodzienny blok praktycznych informacji opartych na EBM (evidence-based medicine). doc. dr hab. n. med. Lucyna Ostrowska   –   MONW – od diagnostyki po skuteczną terapię dr n. med. Agata Juruć   –   ‚Indywidualizacja postępowania dietetycznego w cukrzycy w zależności od współistniejących chorób autoimmunizacyjnych i stosowanej metody leczenia dr inż. Katarzyna…

Dowiedz się więcej »

Optymalizacja drogi do celu w okresie przygotowawczym.

Kwiecień 7, 2018 @ 09:00 - 18:30
Poznan Poznan, Poland + Google Map

Zapraszamy na konferencję poświęconą okresowi przygotowawczemu do sezonu startowego, przygotowaniu formy, budowaniu mięśni, siły, szybkości i mentalności. Poruszymy tematy, które są często pomijane zarówno przez trenerów jak i samych zawodników. Pokażemy w jaki sposób niektóre aspekty mogą poprawić preferencje naszego organizmu oraz jak najlepiej wykorzystać potencjał naszego ciała. Powiemy w jaki sposób przyspieszyć regenerację, jak zmniejszyć ryzyko powstawania kontuzji a gdy takie się pojawią jak z nimi skutecznie i szybko walczyć. Powiemy co zrobić w czasie braku progresu. Przedstawimy w…

Dowiedz się więcej »

Metodyka treningu, poziom II

Kwiecień 7, 2018 @ 10:00 - Kwiecień 8, 2018 @ 17:00

➡ Metodyka treningu, poziom II ⬅ Miejsce: Warszawa Data: 7-8 kwietnia 2018, 10:00 - 17:00 CZEGO MOŻESZ SPODZIEWAĆ SIĘ PO SZKOLENIU? Poprzez wyjaśnienie zagadnień z zakresu fizjologii wysiłku oraz biomechaniki uzyskuje się wiedzę, jaki rodzaj wysiłku oraz jakie metody i techniki mają wpływ na budowanie pożądanych zdolności motorycznych. Moduł drugi rozszerza omawiane zagadnienia, wyjaśniając konkretne schematy periodyzacji treningowej oraz ich zastosowania wedle celu trenującego. W części praktycznej zaprezentujemy ćwiczenia wielostawowe z użyciem ciężarów wolnych oraz omówimy ich rolę. PROWADZĄCY: Maciej…

Dowiedz się więcej »

Dietetyka i suplementacja, poziom IV

Kwiecień 7, 2018 @ 10:00 - Kwiecień 8, 2018 @ 17:00
Wroclaw Wroclaw, Poland

➡ SZKOLENIE Z DIETETYKI I SUPLEMENTACJI POZIOM IV ⬅ Miejsce: Wrocław Data: 7-8 kwietnia 2018, 10:00 – 17:00 PROWADZĄCY: Jakub Mauricz – najbardziej rozpoznawalna twarz dietetyki sportowej w Polsce. Trener, dietetyk, szkoleniowiec, dydaktyk. Specjalizuje się w dietetyce sportowej i suplementacji w sportach siłowych i siłowo-szybkościowych. Współautor sukcesów największych polskich gwiazd sceny MMA – mistrzyni UFC Joanny Jędrzejczyk, mistrza KSW – Mameda Khalidova, Michała Materli, Izuagbe Ugonoh i wielu innych. Redaktor prowadzący magazynu Body Challenge. Autor wielu publikacji naukowych oraz artykułów…

Dowiedz się więcej »

Żywienie dziecka wczoraj i dziś – III Konferencja naukowo-szkoleniowa

Kwiecień 14, 2018
Centrum Dydaktyczno-Kongresowe Wydziału Lekarskiego UJ CM, ul. Świętego Łazarza 16
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

14 kwietnia 2018, Kraków III Konferencja Naukowo-Szkoleniowa Żywienie Dziecka Wczoraj i Dziś pt. Standardy postępowania dietetycznego w pediatrii Organizatorem tej konferencji jest Pracownia Dietetyki Pediatrycznej Kliniki Pediatrii Gastroenterologii i Żywienia Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie. Miejsce konferencji : Centrum Dydaktyczno-Kongresowe UJ CM, ul. św Łazarza 16 Kraków W Konferencji zaplanowane są dwie sesje tematyczne, w których omawiane zagadnienia zostaną przedstawione głównie w oparciu o opis przypadku. Tegoroczna konferencja przyjmie formę dyskusji okrągłego stołu. Do debaty na temat leczenia żywieniowego i dietetycznego zaproszeni…

Dowiedz się więcej »

Prolaktyna 2018

Kwiecień 14, 2018 @ 08:00 - 19:00
Trojdena 4, Trojdena 4
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

TRZECIA EDYCJA: KONFERENCJA POŚWIĘCONA KARMIENIU PIERSIĄ (patronat medialny dietetycy.org.pl) 14 kwietnia 2018 w Warszawie odbędzie się trzecia edycja konferencji PROLAKTYNA. Organizatorem wydarzenia jest Fundacja Promocji Karmienia Piersią, która od 2015 roku zajmuje się wspieraniem rodziców w karmieniu piersią i upowszechnianiem wiedzy o karmieniu piersią. Rejestracja na wydarzenie odbywa się na stronie: www.prolaktyna.fpkp.pl i potrwa do 12 kwietnia 2018 roku. Do 28 lutego wejściówki można zakupić w przedsprzedaży w atrakcyjnej cenie. Przewidziane są punkty edukacyjne dla osób wykonujących zawody medyczne oraz…

Dowiedz się więcej »

Dietetyka i suplementacja, poziom IV

Kwiecień 14, 2018 @ 10:00 - Kwiecień 15, 2018 @ 17:00

➡ SZKOLENIE Z DIETETYKI I SUPLEMENTACJI POZIOM IV ⬅ Miejsce: Warszawa Data: 14-15 kwietnia 2018, 10:00 – 17:00 PROWADZĄCY: Jakub Mauricz – najbardziej rozpoznawalna twarz dietetyki sportowej w Polsce. Trener, dietetyk, szkoleniowiec, dydaktyk. Specjalizuje się w dietetyce sportowej i suplementacji w sportach siłowych i siłowo-szybkościowych. Współautor sukcesów największych polskich gwiazd sceny MMA – mistrzyni UFC Joanny Jędrzejczyk, mistrza KSW – Mameda Khalidova, Michała Materli, Izuagbe Ugonoh i wielu innych. Redaktor prowadzący magazynu Body Challenge. Autor wielu publikacji naukowych oraz artykułów…

Dowiedz się więcej »
+ Export Events
Loading...