Ładowanie Wydarzenia

Nadchodzące Wydarzenia

Wydarzenia Search and Views Navigation

Wydarzenie Views Navigation

Lipiec 2020

Psychologia w dietetyce – Online

11 lipca, 2020 @ 09:30 - 17:30

Nasze nawyki żywieniowe oraz decyzje, które podejmujemy dotyczące jedzenia tworzymy latami. Biorą w nich udział różne procesy psychologiczne, ale także nasze otoczenie. Nawyki ulegają automatyzacji, nie panujemy nad tym, co jemy. Jak pomoc klientowi odzyskać kontrole? Jak zrozumieć sposób jedzenia naszego pacjenta? Jak wspierać go w zmianie jego stylu odżywiania? Celem warsztatu jest omówienie podstawowych obszarów psychologii istotnych w procesie zmiany nawyków żywieniowych u osób z chorobami dietozależnymi w tym otyłością. Przedstawione zostaną zasady komunikacji i nawiązywania relacji z pacjentem, sposoby pracy z pacjentem "trudnym", psychologiczny portret osoby z nadwagą…

Dowiedz się więcej »

Wsparcie dietetyczne w ZJD i SIBO [ONLINE]

18 lipca, 2020 @ 09:30 - 15:30

Oś mózg-jelito-mikrobiota może warunkować nasze zachowanie, samopoczucie oraz wybory żywieniowe. Zaburzenia składu oraz pracy mikrobioty wpływają na codzienne samopoczucie każdego człowieka. Nasze wybory żywieniowe stanowią ważny czynnik, który może znacząco poprawić samopoczucie i wspomóc leczenie zespołu jelita drażliwego oraz zespółu rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego. Plan szkolenia:1. Zespół jelita drażliwego : 1a. działanie osi mózg-jelito. 1b. dieta lowFODMAP. 1c. II faza diety- jak wprowadzać i testować produkty. 1d. Probiotyki a IBS. 1e. Ćwiczenia praktyczne. 2. Zespół rozrostu bakteryjnego jelita cienkiego : 2a. Patogeneza SIBO.…

Dowiedz się więcej »

Żywienie pacjentów po zabiegach bariatrycznych [ONLINE]

19 lipca, 2020 @ 09:30 - 17:30

Obecnie z bezwzględnymi wskazaniami do operacji bariatrycznej mamy w Polsce ok. 300 tys. osób, względnymi ok. 1,5 mln, a rocznie w kilkunastu ośrodkach jest operowanych zaledwie ok. 1,5 tys. Od 1 stycznia 2017 r. wszedł w życie nowy, tak długo oczekiwany przez chorych na otyłość olbrzymią system refundacji operacji bariatrycznych, stąd z pewnością więcej pacjentów po operacji bariatrycznej będzie szukało wsparcia żywieniowego u dietetyków. Plan szkolenia: 1. Problem otyłości. Przegląd literatury naukowej dot. zasadności leczenia chirurgicznego otyłości typu olbrzymiego. 2. Operacja bariatryczna - rodzaje, sposób przebiegu, zespół multidyscyplinarny,…

Dowiedz się więcej »

Znaczenie żywienia w kontekście płodności [ONLINE]

25 lipca, 2020 @ 09:30 - 16:30

Istnieje coraz więcej dowodów wskazujących na to, że masa ciała, ilość tkanki tłuszczowej w organizmie i jej rozmieszczenie wpływają na skuteczność powodzenia działań prokreacyjnych par. Celem szkolenia jest omówienie podstawowych zależności między masą ciała, ilością i rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej a szansą na powodzenie działań prokreacyjnych. Ponadto przedstawiony i poddany analizie zostanie wpływ różnych grup produktów spożywczych na możliwość uzyskania ciąży. Plan szkolenia: 1. Wprowadzenie do zagadnienia przygotowania do ciąży. 2. Zaburzenia płodności występujące u kobiet i mężczyzn. 3. Znaczenie wieku w powodzeniu działań prokreacyjnych. 4. Dieta kobiet planujących ciążę. 5.…

Dowiedz się więcej »

Sierpień 2020

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga [ONLINE]

8 sierpnia, 2020 @ 09:30 - 16:00

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Plan szkolenia: 1. Przewód pokarmowy Przełyk Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Żołądek Zapalenie błony śluzowej żołądka - objawy, przyczyny, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Trzustka Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób trzustki.Ostre zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.Przewlekłe…

Dowiedz się więcej »

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii [ONLINE]

22 sierpnia, 2020 @ 09:30 - 17:30

Plan szkolenia: 1. Niedożywienie u pacjenta leczonego onkologicznie. 2. Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. 3. Planowanie diety w wybranych chorobach nowotworowych. 4. Działania niepożądane leczenia onkologicznego. 5. Żywienie kliniczne w onkologii. 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej w onkologii. 7. Omówienie przypadków. Szkolenie odbędzie się za pośrednictwem wideotransmisji. Organizator szkolenia utworzy uczestnikowi dedykowane konto serwisu google.com i przekaże drogą mailową dane do logowania (wraz z instrukcją), za pośrednictwem którego uczestnik będzie mógł wziąć udział w szkoleniu. Konto zostanie usunięte przez organizatora szkolenia bezpośrednio po zakończeniu kursu.…

Dowiedz się więcej »

Wrzesień 2020

Dietetyka w aspekcie żywienia zbiorowego [ONLINE]

5 września, 2020 @ 09:30 - 16:30

Przedstawimy jak wygląda proces zamawiania towaru, gotowania oraz wydawania posiłków. Dodatkowo uczestnicy poznają aktualne przepisy dotyczące systemu HACCP oraz zarządzania personelem w ośrodkach żywienia zbiorowego. Szkolenie kładzie nacisk na ćwiczenia praktyczne. Plan szkolenia: 1. Podstawy żywienia zbiorowego. 2. Organizacja żywienia zbiorowego. 3. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - higienai bezpieczeństwo posiłków. 4. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - System HACCP. 5. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - dokumentowanie realizacji zasad GHP/GMP i systemu HACCP. 6. Zasady dotyczące wyposażenia kuchni. 7. Przepisy BHP dotyczące…

Dowiedz się więcej »

Ogólnopolska konferencja na temat prawidłowego rozszerzania diety niemowlaka – Wrocław

12 września, 2020
Dowiedz się więcej »

Dietetyk w sieci – szkolenie praktyczne – Katowice

12 września, 2020 @ 09:30 - 15:30
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Internet to główny kanał dotarcia dietetyków do pacjentów. Dzięki szkoleniu "dietetyk w sieci" dowiesz się jak trafić do jak największej grupy odbiorców za pośrednictwem mediów społecznościowych i strony internetowej. Szkolenie kładzie mocny nacisk na ćwiczenia praktyczne, które będą wykonywane po każdej z części kursu. Plan szkolenia: 1. Zdjęcia i materiały wideo, czyli jak w domowych warunkach tworzyć atrakcyjne multimedia. 2. Zostań swoim grafikiem - praca na bezpłatnych narzędziach. 3. Facebook, Instagram przygotowywanie interesujących treści,tworzenie kampanii reklamowych,funkcje Creatora Studio. 4. Podstawy pozycjonowania strony interentowej. 5. E-porady, czyli…

Dowiedz się więcej »

Rola dietetyka w szpitalnym zespole żywieniowym [ONLINE]

13 września, 2020 @ 09:30 - 17:30

Szkolenie obejmuje zakres działań dietetyka z szpitalnym zespole żywieniowym, udział w planowaniu żywienia do i pozajelitowego u osób dorosłych. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostęp również w warunkach domowych. Ponadto uczestnikom zostaną przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia. Plan szkolenia: 1. Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół żywieniowy i  jego skład, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe. 2. Różne struktury szpitalnych zespołów żywieniowych, omówienie organizacji pracy w różnych ośrodkach. 3. Rola dietetyka na samym początku:- Ocena stanu odżywienia pacjenta przyjętego do szpitala.- Narzędzia do ww…

Dowiedz się więcej »

Alergia pokarmowa w praktyce dietetyka [ONLINE]

19 września, 2020 @ 09:30 - 14:30

Szkolenie ma na celu przedstawienie rzetelnej wiedzy na temat nietolerancji pokarmów, ze szczególnym uwzględnieniem alergii pokarmowej. W trakcie szkolenia uczestnicy dowiedzą się, które alergeny są szczególnie niebezpieczne, jak uniknąć alergenów ukrytych w pokarmach oraz które testy alergologiczne mają szczególnie wysoką wartość. Wiedza zdobyta w trakcie szkolenia, umożliwi lepszą współpracę uczestników zarówno z chorymi uczulonymi na pokarmy, jak i z lekarzami. Plan szkolenia: 1. Podstawy immunologiczne nietolerancji pokarmów. 2. Omówienie najważniejszych alergenów pokarmowych. 3. Alergia krzyżowa - co oznacza? 4. Diagnostyka alergii pokarmowej - zasady oraz podstawy…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy [ONLINE]

26 września, 2020 @ 09:30 - 17:30

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Październik 2020

INSULINOOPORNOŚĆ od teorii do praktyki [ONLINE]

3 października, 2020 @ 09:00 - 17:00

Głównym sposobem leczenia IO jest modyfikacja stylu życia, a w szczególności dobrze prowadzona terapia żywieniowa oraz aktywność fizyczna. Tematyka postępowania dietetycznego w insulinooporności cieszy się w ostatnich latach rosnącą popularnością. Gwałtowny wzrost liczby nowych doniesień naukowych dotyczących roli diety w rozwoju i leczeniu IO, w tym badań nad skutecznością alternatywnych modeli żywieniowych, skutkuje potrzebą systematycznego przeglądu wiedzy z tego zakresu oraz próbą jej przełożenia na praktyczne zalecenia dla pacjentów z IO. Celem kursu jej usystematyzowanie wiedzy dietetyków o insulinooporności (jej patomechanizmie, związku z innymi jednostkami chorobowymi, diagnostyce, leczeniu) oraz zasadach…

Dowiedz się więcej »

Congressus Dietetica 2020

10 października, 2020 @ 08:00 - 11 października, 2020 @ 17:00
Centrum Dydaktyczne Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, ul. Pomorska 251
Łódź, Łódzkie 92-213 Polska
+ Google Map

Jubileuszowa dziesiąta edycji konferencji Polskie Stowarzyszenia Dietetyków - Congressus Dietetica 2020 Zapraszamy na X edycję Ogólnopolskiej Konferencji Dietetyki Congressus Dietetica. Dzięki Państwa obecności w ostatnich latach nasz zjazd zyskał status wydarzenia skupiającego największą liczbę specjalistów z zakresu żywienia i żywności. W związku z jubileuszową edycją Congreesus Dietetica pragniemy zaprosić wszystkich najlepszych specjalistów z zakresu dietetyki w Polsce, którzy od wielu lat wspierają działalność naszej organizacji. Mając na uwadze, jak ważne jest wspieranie rozwoju działalności naukowej w zakresie dietetyki również w tym…

Dowiedz się więcej »

V Narodowy Kongres Żywieniowy

16 października, 2020 @ 09:00 - 17 października, 2020 @ 16:00
PGE Narodowy, Al. Ks. J. Poniatowskiego 1
Warszawa, Mazowieckie 02-903 Polska
+ Google Map

26-27 października 2020 ORGANIZATOR: INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA Stadion Narodowy, Warszawa V Narodowy Kongres Żywieniowy Temat przewodni: dieta planetarna Więcej informacji wkrótce na http://www.kongres-zywieniowy.waw.pl/

Dowiedz się więcej »

Psychika a dietetyka 2020

24 października, 2020 @ 08:00 - 25 października, 2020 @ 17:00
Aula Główna Wydziału Filologicznego Uniwersytetu Łódzkiego, ul. Pomorska 171/173
Łódź, 90-236 Polska
+ Google Map

(patronat medialny dietetycy.org.pl) Szanowni Państwo! W związku ze zmiennymi informacjami płynącymi ze świata odnośnie rozwoju pandemii, nie chcemy czekać na tzw. „ostatni dzwonek” i kolejna IV edycja Ogólnopolskiej Konferencji Psychika a Dietetyka odbędzie się w charakterze on-line. Konferencja odbędzie się w zaplanowanym terminie, tj. 24-25 października 2020 roku na stworzonej w tym celu platformie, a przewidziane na drugi dzień konferencji warsztaty nie odbędą się w dotychczasowej formie - zostaną przekształcone w wykłady. Aktualny plan można znaleźć na: https://pad.eletive.pl/program/ – poniżej…

Dowiedz się więcej »

IV Śląska Konferencja Dietetyki Klinicznej

24 października, 2020 @ 08:30 - 18:00
Jordana 18, ul. Jordana 18
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

(patronat medialny dietetycy.org,pl) Przed nami kolejna już IV edycja Śląskiej Konferencji Dietetyki Klinicznej! Wydarzenie odbędzie się w sobotę 24 października 2020 roku w Katowicach. Podobnie jak w poprzednich edycjach będziemy kłaść nacisk na rzetelność naukową oraz multidyscyplinarność. Wśród naszych prelegentów znajdziemy dietetyków, psychologów oraz lekarza i farmaceutę. Prezentowane wykłady nie są opłacane przez zewnętrzne podmioty, co daje pewność najwyższej ich jakości i rzetelności naukowej. Każdy specjalista zaprezentuje swój temat w dłuższym czasie z przewidzianym czasie na pytania uczestników. Z firmami zewnętrznymi spotkamy się wyłącznie na stanowiskach w czasie trwania…

Dowiedz się więcej »

Listopad 2020

Dietetyka w aspekcie żywienia zbiorowego [ONLINE]

7 listopada, 2020 @ 09:30 - 16:30

Przedstawimy jak wygląda proces zamawiania towaru, gotowania oraz wydawania posiłków. Dodatkowo uczestnicy poznają aktualne przepisy dotyczące systemu HACCP oraz zarządzania personelem w ośrodkach żywienia zbiorowego. Szkolenie kładzie nacisk na ćwiczenia praktyczne. Plan szkolenia: 1. Podstawy żywienia zbiorowego. 2. Organizacja żywienia zbiorowego. 3. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - higienai bezpieczeństwo posiłków. 4. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - System HACCP. 5. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - dokumentowanie realizacji zasad GHP/GMP i systemu HACCP. 6. Zasady dotyczące wyposażenia kuchni. 7. Przepisy BHP dotyczące…

Dowiedz się więcej »

Żywienie dzieci we wczesnym okresie życia w kontekście profilaktyki trudności karmienia [ONLINE]

21 listopada, 2020 @ 09:00 - 14:30

Coraz częściej do gabinetu dietetyka przychodzą rodzice z małymi pacjentami. Dziecko to nie „mały dorosły”. Jego żywienie, szczególnie w pierwszych 3 latach życia, różni się bardzo na każdym etapie rozwoju. Porównując noworodka, który dzięki bezwarunkowemu odruchowi ssania potrafi zaspokoić swoje potrzeby fizjologiczne, a  3-latka, który potrafi sam dokonać wyboru jaki produkt chce zjeść świadomie, to dzieli ich bardzo długa droga. Ta długa droga jest wynikiem bardzo dynamicznych zmian w rozwijającym się organizmie. W związku z tym, w żywieniu dzieci należy uwzględnić różnice anatomiczne i fizjologiczne oraz dostosowane…

Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga – Poznań

21 listopada, 2020 @ 09:30 - 18:00
Kochtex, ul. Towarowa 35
Poznań, Wielkopolskie 61-896 Polska
+ Google Map

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Plan szkolenia: 1. Przewód pokarmowy Przełyk Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Żołądek Zapalenie błony śluzowej żołądka - objawy, przyczyny, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Trzustka Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób trzustki.Ostre zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.Przewlekłe…

Dowiedz się więcej »

Grudzień 2020

Bilansowanie diet wegetariańskich – ONLINE

31 grudnia, 2020
199zł

Z dr Hanią Stolińską zajmiemy się niezmiernie ciekawym tematem dotyczącym przeglądu diet wegetariańskich i ich bilansowania! Premiera szkolenia: 2 lipca 2020 roku. Plan szkolenia podzielony jest na 4 główne części:1. Prawidłowe bilansowanie diet wegetariańskich;2. Wegetarianizm a zdrowie;3. Wege mama, wege dziecko;4. Sportowcy na dietach roślinnych. Każdy uczestnik otrzyma certyfikat i będzie mógł podejść do testu za który również może otrzymać certyfikat! Do kogo skierowane jest szkolenie?Szkolenie dedykowane jest głównie dla dietetyków, a także studentów, doktorantów i wszystkich osób zainteresowanych tematyką …

Dowiedz się więcej »

Wybiórcze jedzenie – problem o wielu obliczach – ONLINE

31 grudnia, 2020
199zł

W gabinetach dietetycznych poszukuje pomocy wielu rodziców obserwujących u swoich dzieci niepokojące wybiórcze ograniczanie jedzenia. Objaw ten nie jest specyficzny dla jednego rodzaju zaburzeń – może świadczyć zarówno o somatycznym źródle problemu, jak i o psychologicznej jego naturze. Szkolenie ma na celu omówienie problemu z perspektywy holistycznej, wskazując na praktyczne rozwiązania w gabinecie dietetycznym i/lub psychodietetycznym oraz podpowiadając jak prowadzić terapię pacjenta z wybiórczym jedzeniem w interdyscyplinarnym zespole. Podczas szkolenia zaprezentowane zostaną opisy przypadków z praktyki psychodietetycznej. Część I: Charakterystyka…

Dowiedz się więcej »

Praktyczny kurs pracy z pacjentem cierpiącym na kompulsywne objadanie się – ONLINE

31 grudnia, 2020
199zł

Poniżej przedstawiamy plan praktycznego kursu pracy z pacjentem cierpiącym na kompulsywne objadanie się.Serdecznie zachęcamy do udziału – duża dawka praktycznej wiedzy! Część I:1. Kompulsywne objadanie się – kryteria diagnostyczne, przyczyny, skutki2. Komunikacja z osobą cierpiącą na kompulsywne objadanie się3. Wywiad żywieniowy. O co dietetyk powinien zapytać podczas pierwszego spotkania? Jakie pytania warto zawrzeć w ankiecie? W jaki sposób formułować komunikaty?3. Metody psychodietetyczne istotne podczas przygotowywania wywiadu żywieniowego. Dialog motywujący4. Kontrola apetytu u osób cierpiących na kompulsywne objadanie się:- jak komponować…

Dowiedz się więcej »
+ Eksportuj wydarzenia