Ładowanie Wydarzenia

Nadchodzące Wydarzenia

Wydarzenia Search and Views Navigation

Wydarzenie Views Navigation

Luty 2020

Wszechnica SGGW: Alkohol a zdrowie człowieka

19 lutego, 2020 @ 17:00 - 19:00
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na prelekcję pt. "Alkohol a zdrowie człowieka". Prelekcję poprowadzi dr inż. Aleksandra Kołota (Katedra Dietetyki, SGGW) Transmisja online Transmisja online na stronie: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

Dietetyka w aspekcie żywienia zbiorowego – 22.02.2020, Katowice

22 lutego, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Przedstawimy jak wygląda proces zamawiania towaru, gotowania oraz wydawania posiłków. Dodatkowo uczestnicy poznają aktualne przepisy dotyczące systemu HACCP oraz zarządzania personelem w ośrodkach żywienia zbiorowego. Szkolenie kładzie nacisk na ćwiczenia praktyczne. Plan szkolenia: 1. Podstawy żywienia zbiorowego. 2. Organizacja żywienia zbiorowego. 3. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - higiena i bezpieczeństwo posiłków. 4. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - System HACCP. 5. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - dokumentowanie realizacji zasad GHP/GMP i systemu HACCP. 6. Zasady dotyczące wyposażenia kuchni. 7. Przepisy BHP…

Dowiedz się więcej »

Warsztaty w Lublinie – Bilansowanie diet – Lublin

23 lutego, 2020 @ 10:00 - 16:00

Zapisy: szkolenia@dietoterapia.waw.pl Warsztat obejmuje tematykę bilansowania diet przeciwzapalnych, które mają zastosowanie w dietoterapii chorób cywilizacyjnych o podłożu autoimmunizacyjnym i endokrynnym, takich jak choroba Hashimoto, Reumatoidalne Zapalenie Stawów, insulinooporność, PCOS, cukrzyca, otyłość. Szkolenie składa się z trzech modułów tematycznych. MODUŁ 1  Rys diagnostyczno-objawowy omawianych zaburzeń  Leczenie i suplementacja  Interakcje leków z pożywieniem- mechanizm działania, wpływ na wyniki badań i efekt terapeutycznyMODUŁ 2  Dieta przeciwzapalna jako niefarmakologiczny element terapii  Podstawy teoretyczne wybranych modeli żywieniowych, w tym: dieta…

Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga – 29.02.2020, Kraków

29 lutego, 2020 @ 09:30 - 17:30
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Plan szkolenia:1. Przewód pokarmowy Przełyk Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Żołądek Zapalenie błony śluzowej żołądka - objawy, przyczyny, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Trzustka Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób trzustki.Ostre zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.Przewlekłe zapalenie…

Dowiedz się więcej »

Rola dietetyka w szpitalnym zespole żywieniowym – 29.02.2020, Warszawa

29 lutego, 2020 @ 09:30 - 18:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Szkolenie obejmuje zakres działań dietetyka z szpitalnym zespole żywieniowym, udział w planowaniu żywienia do i pozajelitowego. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostęp. Ponadto uczestnikom zostaną przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia.Plan szkolenia: 1. Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół żywieniowy i  jego skład, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe. 2. Różne struktury szpitalnych zespołów żywieniowych, omówienie organizacji pracy w różnych ośrodkach. 3. Rola dietetyka na samym początku: - Ocena stanu odżywienia pacjenta przyjętego do szpitala. - Narzędzia do ww oceny, podstawowe…

Dowiedz się więcej »

Bilansowanie diet przeciwzapalnych w chorobach autoimmunizacyjnych i metabolicznych – 29.02.2020 – Gdynia

29 lutego, 2020 @ 10:00 - 16:00

Zapisy: szkolenia@dietoterapia.waw.pl Warsztat obejmuje tematykę bilansowania diet przeciwzapalnych, które mają zastosowanie w dietoterapii chorób cywilizacyjnych o podłożu autoimmunizacyjnym i endokrynnym, takich jak choroba Hashimoto, Reumatoidalne Zapalenie Stawów, insulinooporność, PCOS, cukrzyca, otyłość. Szkolenie składa się z trzech modułów tematycznych. MODUŁ 1 Rys diagnostyczno-objawowy omawianych zaburzeń Leczenie i suplementacja Interakcje leków z pożywieniem- mechanizm działania, wpływ na wyniki badań i efekt terapeutyczny MODUŁ 2 Dieta przeciwzapalna jako niefarmakologiczny element terapii Podstawy teoretyczne wybranych modeli żywieniowych, w tym: dieta dr Andrew Weila, dieta…

Dowiedz się więcej »

Psychodietetyka w praktyce – od relacji z pacjentem do sukcesu

29 lutego, 2020 @ 10:30 - 16:00
Park Naukowo-Technologiczny, Trzy Lipy 3
Gdańsk, Polska
+ Google Map

II KonferencjaPsychodietetyka w praktyceOd relacji z pacjentem do sukcesu 29.02.2020, Gdańsk, Park Naukowo-Technologiczny, ul. Trzy Lipy 3 (bud. C, sala DEF) Program konferencji 10.30-10.50 Rejestracja uczestników 10.50-11.00 Otwarcie konferencji prof. dr hab. Sylwia Małgorzewicz,lekarz psychoterapeuta cbt Małgorzata Dąbrowska-Kaczorek 11.00-11.15 Rola dietetyka w zespole - czy jest potrzebny psychodietetyk? prof. dr hab. Sylwia Małgorzewicz, Gdański Uniwersytet Medyczny 11.15-11.35 Pacjent z otyłością olbrzymią – problemy terapeutyczne mgr dietetyki Katarzyna Gładyś 11.35-12.05 Skuteczne socjotechniki poprawiające współpracę z pacjentem otyłym lekarz, psychoterapeuta CBT Małgorzata Dąbrowska-Kaczorek 12.05-12.25 Zaburzenia odżywiania- punkt…

Dowiedz się więcej »

Marzec 2020

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii – Poznań – 7.03.2020

7 marca, 2020 @ 07:30 - 16:00
Kochtex, ul. Towarowa 35
Poznań, Wielkopolskie 61-896 Polska
+ Google Map

Plan szkolenia: 1. Niedożywienie u pacjenta leczonego onkologicznie. 2. Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. 3. Planowanie diety w wybranych chorobach nowotworowych. 4. Działania niepożądane leczenia onkologicznego. 5. Żywienie kliniczne w onkologii. 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej w onkologii. 7. Omówienie przypadków. Atutem szkolenia jest mała grupa uczestników. Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.…

Dowiedz się więcej »

Rola emocji w jedzeniu

7 marca, 2020 @ 09:00 - 16:00
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie, Bitwy Warszawskiej 1920r.
Warszawa, Mazowieckie 02-366 Polska
+ Google Map

7 EDYCJA SPECJALISTYCZNEGO SZKOLENIA "ROLA EMOCJI W JEDZENIU" Uczestnicy szkolenia otrzymują CERTYFIKAT oraz KONSPEKT Z AUTORSKIMI MATERIAŁAMI I ĆWICZENIAMI DO PRACY Z PACJENTEM PROGRAM SZKOLENIA ABC emocji: • Po co nam emocje • Samoświadomość dotycząca własnych emocji • W jaki sposób pomóc pacjentowi rozpoznawać i radzić sobie z trudnymi emocjami Związek między myślami, uczuciami i zachowaniami: • W jaki sposób myśli wpływają na uczucia i zachowania • Rozpoznawanie i radzenie sobie z negatywnymi myślami Głód emocjonalny a głód fizyczny: •…

Dowiedz się więcej »

Alergia pokarmowa w praktyce dietetyka – Warszawa – 7.03.2020

7 marca, 2020 @ 09:30 - 16:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Szkolenie ma na celu przedstawienie rzetelnej wiedzy na temat nietolerancji pokarmów, ze szczególnym uwzględnieniem alergii pokarmowej. W trakcie szkolenia uczestnicy dowiedzą się, które alergeny są szczególnie niebezpieczne, jak uniknąć alergenów ukrytych w pokarmach oraz które testy alergologiczne mają szczególnie wysoką wartość. Wiedza zdobyta w trakcie szkolenia, umożliwi lepszą współpracę uczestników zarówno z chorymi uczulonymi na pokarmy, jak i z lekarzami. Plan szkolenia: 1. Podstawy immunologiczne nietolerancji pokarmów. 2. Omówienie najważniejszych alergenów pokarmowych. 3. Alergia krzyżowa - co oznacza? 4. Diagnostyka alergii pokarmowej - zasady oraz podstawy…

Dowiedz się więcej »

Dietetyka w aspekcie żywienia zbiorowego – 7.03.2020, Wrocław

7 marca, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Wrocław, ul. Rynek 35
Wrocław, Polska
+ Google Map

Przedstawimy jak wygląda proces zamawiania towaru, gotowania oraz wydawania posiłków. Dodatkowo uczestnicy poznają aktualne przepisy dotyczące systemu HACCP oraz zarządzania personelem w ośrodkach żywienia zbiorowego. Szkolenie kładzie nacisk na ćwiczenia praktyczne. Plan szkolenia: 1. Podstawy żywienia zbiorowego. 2. Organizacja żywienia zbiorowego. 3. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - higiena i bezpieczeństwo posiłków. 4. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - System HACCP. 5. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - dokumentowanie realizacji zasad GHP/GMP i systemu HACCP. 6. Zasady dotyczące wyposażenia kuchni. 7. Przepisy BHP…

Dowiedz się więcej »

Bilansowanie diet – warsztaty w Poznaniu – Poznań

7 marca, 2020 @ 10:00 - 16:00

Zapisy: szkolenia@dietoterapia.waw.pl Warsztat obejmuje tematykę bilansowania diet przeciwzapalnych, które mają zastosowanie w dietoterapii chorób cywilizacyjnych o podłożu autoimmunizacyjnym i endokrynnym, takich jak choroba Hashimoto, Reumatoidalne Zapalenie Stawów, insulinooporność, PCOS, cukrzyca, otyłość. Szkolenie składa się z trzech modułów tematycznych. MODUŁ 1  Rys diagnostyczno-objawowy omawianych zaburzeń  Leczenie i suplementacja  Interakcje leków z pożywieniem- mechanizm działania, wpływ na wyniki badań i efekt terapeutycznyMODUŁ 2  Dieta przeciwzapalna jako niefarmakologiczny element terapii  Podstawy teoretyczne wybranych modeli żywieniowych, w tym: dieta…

Dowiedz się więcej »

Konferencja “Dietoterapia w zaburzeniach hormonalnych i metabolicznych”

14 marca, 2020
Międzynarodowe Targi Poznańskie, Głogowska 14
Poznań, Wielkopolskie 60-734 Polska
+ Google Map

Konferencja  DIETOTERAPIA W ZABURZENIACH HORMONALNYCH I METABOLICZNYCH – NAJNOWSZE DONIESIENIA DIETETYCZNE 14 marca 2020 roku zapraszamy Was do Poznania, na kolejną Konferencję organizowaną przez czasopismo Food Forum! Konferencja DIETOTERAPIA W ZABURZENIACH HORMONALNYCH I METABOLICZNYCH to wydarzenie podczas którego otrzymasz praktyczną wiedzę na temat najskuteczniejszych metod dietoterapii, zalecanej diagnostyki, a także celowanej probiotykoterapii i suplementacji w najczęstszych oraz coraz częściej diagnozowanych zaburzeniach hormonalnych i metabolicznych. Prelegenci konferencji pomogą uczestnikom zrozumieć mechanizmy stojące za sukcesem dietoterapii w trudnych przypadkach pacjentów. Podczas tego…

Dowiedz się więcej »

Wydobywanie i wzmacnianie motywacji w pracy z pacjentem część I

14 marca, 2020 @ 09:00 - 16:00
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie, Bitwy Warszawskiej 1920r.
Warszawa, Mazowieckie 02-366 Polska
+ Google Map

Praktyczny warsztat kierowany do dietetyków, którego celem jest poszerzenie wiedzy i rozwijanie umiejętności uczestników w zakresie pracy z pacjentami będącymi w trakcie dietoterapii. Uczestnicy poznają konkretne techniki pozwalające wydobywać i wzmacniać wewnętrzna motywację pacjenta, wyznaczać realne i zachęcające cele oraz monitorować postępy pracy z pacjentem. Dowiedzą się także, jak radzić sobie z sytuacjami odstępstw od realizacji zaleceń diety. Warsztat realizowany jest przede wszystkim w oparciu o ćwiczenia praktyczne i studia przypadków. Motywacja – wszystko to, co dietetyk powinien wiedzieć o…

Dowiedz się więcej »

Mikrobiom jelitowy i zależności w przebiegu chorób – Częstochowa

14 marca, 2020 @ 09:00 - 14:00

Zapraszamy na szkolenie które odbędzie się w Częstochowiezainteresowanych prosimy o kontakt na priv wyjaśnimy wszystko dokładnie. DLA KOGO TO SZKOLENIEDla osób związanych z tematem zawodowo, osób chorych, studentów oraz zainteresowanych tematyką. AGENDA9:00 – 10:00 - Wprowadzenie –Jelita jako centrum organizmu człowieka- ogólna charakterystyka mikrobiomu układu pokarmowego.10:00 -10:15 - Przerwa kawowa.10:15 - 11:40 – Mikrobiota- zależności chorobowe według aktualnych badań naukowych.11:40 – 11:55 – Przerwa kawowa.11:55 – 13:30 - Możliwości prewencyjne i przywracające równowagę mikrobiomu układu pokarmowego.13:30-14:00 - Panel dyskusyjny, rozdanie…

Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga – Wrocław – 14.03.2020

14 marca, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Wrocław, ul. Rynek 35
Wrocław, Polska
+ Google Map

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Plan szkolenia: 1. Przewód pokarmowy Przełyk Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Żołądek Zapalenie błony śluzowej żołądka - objawy, przyczyny, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Trzustka Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób trzustki.Ostre zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.Przewlekłe…

Dowiedz się więcej »

Rola dietetyka w szpitalnym zespole żywieniowym – Katowice – 14.03.2020

14 marca, 2020 @ 09:30 - 18:30
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Szkolenie obejmuje zakres działań dietetyka z szpitalnym zespole żywieniowym, udział w planowaniu żywienia do i pozajelitowego. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostęp. Ponadto uczestnikom zostaną przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia. Plan szkolenia: 1. Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół żywieniowy i  jego skład, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe. 2. Różne struktury szpitalnych zespołów żywieniowych, omówienie organizacji pracy w różnych ośrodkach. 3. Rola dietetyka na samym początku: - Ocena stanu odżywienia pacjenta przyjętego do szpitala. - Narzędzia do ww oceny,…

Dowiedz się więcej »

Food Medicine Conference 5

20 marca, 2020 @ 09:00 - 18:00
Trojdena 2a, Trojdena 2a
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Piąta edycji konferencji Food Medicine

Dowiedz się więcej »

II Konferencja Experts of Microbiota 2020

20 marca, 2020 @ 09:00 - 18:00
Wyższa Szkoła Techniczna, Rolna 43
Katowice, 40-555 Polska
+ Google Map

Już 20 marca w Katowicach odbędzie się II konferencja „Experts of Microbiota”. Będzie to multidyscyplinarne wydarzenie, przedstawiające aktualny stan wiedzy na temat roli mikrobiomu jelitowego oraz jego wszechstronnego wpływu na zdrowie człowieka. Ubiegłoroczna edycja wydarzenia cieszyła się niezwykle pozytywnym odbiorem, a grono znamienitych prelegentów uświetniło swoimi wykładami to niezwykle pouczające naukowo – szkoleniowe spotkanie.  W tym roku organizatorzy również zadbali o ciekawych gości. Do grona prelegentów przyjęli zaproszenie opiniotwórczy profesorowie i doktorzy, których zainteresowania naukowe i praktyka kliniczna od wielu…

Dowiedz się więcej »

Congressus Dietetica 2020

28 marca, 2020 @ 08:00 - 29 marca, 2020 @ 17:00
Centrum Dydaktyczne Uniwersytetu Medycznego w Łodzi, ul. Pomorska 251
Łódź, Łódzkie 92-213 Polska
+ Google Map

Jubileuszowa dziesiąta edycji konferencji Polskie Stowarzyszenia Dietetyków - Congressus Dietetica 2020 Zapraszamy na X edycję Ogólnopolskiej Konferencji Dietetyki Congressus Dietetica. Dzięki Państwa obecności w ostatnich latach nasz zjazd zyskał status wydarzenia skupiającego największą liczbę specjalistów z zakresu żywienia i żywności. W związku z jubileuszową edycją Congreesus Dietetica pragniemy zaprosić wszystkich najlepszych specjalistów z zakresu dietetyki w Polsce, którzy od wielu lat wspierają działalność naszej organizacji. Mając na uwadze, jak ważne jest wspieranie rozwoju działalności naukowej w zakresie dietetyki również w tym…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy – Katowice – 28.03.2020

28 marca, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Kwiecień 2020

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga – Poznań – 4.04.2020

4 kwietnia, 2020 @ 09:30 - 18:00
Kochtex, ul. Towarowa 35
Poznań, Wielkopolskie 61-896 Polska
+ Google Map

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Plan szkolenia: 1. Przewód pokarmowy Przełyk Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Żołądek Zapalenie błony śluzowej żołądka - objawy, przyczyny, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Trzustka Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób trzustki.Ostre zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.Przewlekłe…

Dowiedz się więcej »

Psychika a dietetyka 2020

18 kwietnia, 2020 @ 08:00 - 19 kwietnia, 2020 @ 17:00

(patronat medialny dietetycy.org.pl) Pragniemy poinformować, że kolejna edycja konferencji PAD odbędzie się 18-19 kwietnia 2020 roku! Konferencja, tak jak poprzednia edycja, zostanie podzielona na dzień wykładowy i warsztatowy. Podczas dnia wykładowego zaplanowaliśmy sesję posterową oraz dodatkową sesję prac własnych, na której wspaniałe nagrody do wygrania. Serdecznie zapraszamy na czwartą już edycję Ogólnopolskiej Konferencji Naukowej PAD „Psychika a Dietetyka”, która odbędzie sie w Łodzi w dniach 18-19 kwietnia 2020 r.  Konferencja poświęcona jest tematyce psychologiczno-żywieniowej, związanej z zależnościami między odżywianiem a stanem psychicznym. Podzielona została…

Dowiedz się więcej »

III Warszawski Dzień Dietetyki Klinicznej – Nowotwór i co dalej?

23 kwietnia, 2020 @ 09:00 - 18:00
Trojdena 2a, Trojdena 2a
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Zakład Dietetyki Klinicznej zaprasza do udziału w III Warszawskim Dniu Dietetyki Klinicznej - "Nowotwór i co dalej?" Konferencja objęta jest honorowym patronatem JM Rektora WUM prof. dr hab. n. med. Mirosława Wielgosia. Szczegóły na stronie: https://www.facebook.com/events/478248966220822/ Link do rejestracji: http://zdk.wum.edu.pl/node/117

Dowiedz się więcej »

V Narodowy Kongres Żywieniowy

24 kwietnia, 2020 @ 09:00 - 25 kwietnia, 2020 @ 16:00
PGE Narodowy, Al. Ks. J. Poniatowskiego 1
Warszawa, Mazowieckie 02-903 Polska
+ Google Map

24-25 kwietnia 2020 INSTYTUT ŻYWNOŚCI I ŻYWIENIA Stadion Narodowy, Warszawa V Narodowy Kongres Żywieniowy Temat przewodni: dieta planetarna Więcej informacji wkrótce na http://www.kongres-zywieniowy.waw.pl/

Dowiedz się więcej »

Rola immunomodulacji w leczeniu żywieniowym

25 kwietnia, 2020 @ 08:30 - 15:00
Centrum Konferencyjne PPNT Gdynia, aleja Zwycięstwa 96/98
Gdynia, Pomorskie 81-451 Polska
+ Google Map

Szanowni Państwo ! Serdecznie zapraszamy do udziału w XI konferencji naukowo-szkoleniowej dotyczącej żywienia klinicznego W tym roku tematem przewodnim będzie immunożywienie. Konferencja odbędzie się 25.04.2020 roku w Parku Naukowo-Technologicznym w Gdyni, pod patronatem JM Rektora GUMed oraz Polskiego Towarzystwa Żywienia Dojelitowego, Pozajelitowego i Metabolizmu (POLSPEN). Konferencja będzie miejscem do dyskusji pomiędzy specjalistami z różnych dziedzin - lekarzami, dietetykami, pielęgniarkami oraz farmaceutami. Zapraszamy ! Prof. dr hab. Wiesław Kruszewski Prof. dr hab. Sylwia Małgorzewicz Rejestracja Na stronie: http://www.konferencjagdynia.pl/

Dowiedz się więcej »

Psychologiczne metody pracy z pacjentem

25 kwietnia, 2020 @ 09:00 - 16:00
Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia w Warszawie, Bitwy Warszawskiej 1920r.
Warszawa, Mazowieckie 02-366 Polska
+ Google Map

7 EDYCJA SPECJALISTYCZNEGO SZKOLENIA •PSYCHOLOGICZNE METODY PRACY Z PACJENTEM• Uczestnicy szkolenia otrzymują CERTYFIKAT oraz KONSPEKT Z AUTORSKIMI MATERIAŁAMI I ĆWICZENIAMI DO PRACY Z PACJENTEM. To praktyczny warsztat, którego celem jest poszerzenie wiedzy i rozwijanie umiejętności uczestników w zakresie pracy z pacjentami będącymi w trakcie dietoterapii. Warsztat opiera się na opisach przypadków pacjentów, którzy podczas zmian związanych ze stylem życia napotykają różne trudności po drodze do osiągnięcia wytyczonego celu. Uczestnikom szkolenia zostaną zaprezentowane sprawdzone metody pracy z pacjentami oraz konkretne narzędzia…

Dowiedz się więcej »

Alergia pokarmowa w praktyce dietetyka – Katowice – 25.04.2020

25 kwietnia, 2020 @ 09:30 - 16:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Szkolenie ma na celu przedstawienie rzetelnej wiedzy na temat nietolerancji pokarmów, ze szczególnym uwzględnieniem alergii pokarmowej. W trakcie szkolenia uczestnicy dowiedzą się, które alergeny są szczególnie niebezpieczne, jak uniknąć alergenów ukrytych w pokarmach oraz które testy alergologiczne mają szczególnie wysoką wartość. Wiedza zdobyta w trakcie szkolenia, umożliwi lepszą współpracę uczestników zarówno z chorymi uczulonymi na pokarmy, jak i z lekarzami. Plan szkolenia: 1. Podstawy immunologiczne nietolerancji pokarmów. 2. Omówienie najważniejszych alergenów pokarmowych. 3. Alergia krzyżowa - co oznacza? 4. Diagnostyka alergii pokarmowej - zasady oraz podstawy…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy – Warszawa – 25.04.2020

25 kwietnia, 2020 @ 09:30 - 18:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Żywienie pacjentów po zabiegach bariatrycznych – Warszawa – 25.04.2020

25 kwietnia, 2020 @ 09:30 - 16:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Obecnie z bezwzględnymi wskazaniami do operacji bariatrycznej mamy w Polsce ok. 300 tys. osób, względnymi ok. 1,5 mln, a rocznie w kilkunastu ośrodkach jest operowanych zaledwie ok. 1,5 tys. Od 1 stycznia 2017 r. wszedł w życie nowy, tak długo oczekiwany przez chorych na otyłość olbrzymią system refundacji operacji bariatrycznych, stąd z pewnością więcej pacjentów po operacji bariatrycznej będzie szukało wsparcia żywieniowego u dietetyków. Plan szkolenia: 1. Postępy w leczeniu chirurgicznym: omówienie rodzajów zabiegów bariatrycznych. 2. Wskazania do zabiegowego leczenia otyłości. 3. Kwalifikacja do zabiegu bariatrycznego. 4. Przygotowanie pacjenta…

Dowiedz się więcej »

Maj 2020

V Konferencja “Żywienie dziecka wczoraj i dziś”

8 maja, 2020 @ 00:00 - 9 maja, 2020 @ 23:59
Uniwersytecki Szpital Dziecięcy w Krakowie, ul. Wielicka 265
Kraków, Małopolskie 30-663 Polska
+ Google Map

Leczenie dietetyczne oraz edukacja żywieniowa wpisane są w proces terapeutyczny pacjentów pediatrycznych, nowe dowody naukowe narzucają konieczność stałego pogłębiania wiedzy celem lepszego sprawowania opieki nad małym pacjentem. Tematem przewodnim konferencji będzie mikrobiota jelit, o której mówi się, że jest drugim mózgiem człowieka. Wiele doniesień naukowych dowodzi, że jej skład ma związek z występowaniem konkretnych chorób, a prawidłowy profil bakterii jelitowych wpływa nie tylko na programowanie zdrowia ale również staje się wsparciem procesu leczenia. W Konferencji zaplanowano 3 sesje tematyczne, w których zostaną  omówione zagadnienia empiryczne nie zabraknie również praktycznych przykładów. Celem stworzenia miejsca do wymiany doświadczeń, interaktywnego udziału oraz wychodząc…

Dowiedz się więcej »

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii – Katowice – 9.05.2020

9 maja, 2020 @ 07:30 - 16:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Plan szkolenia: 1. Niedożywienie u pacjenta leczonego onkologicznie. 2. Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. 3. Planowanie diety w wybranych chorobach nowotworowych. 4. Działania niepożądane leczenia onkologicznego. 5. Żywienie kliniczne w onkologii. 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej w onkologii. 7. Omówienie przypadków. Atutem szkolenia jest mała grupa uczestników. Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od siebie niezależnych. W takim przypadku organizator dokona zwrotu całości opłaty wniesionej przez uczestnika na podane przez niego konto bankowe.…

Dowiedz się więcej »

Dietetyka w aspekcie żywienia zbiorowego – 16.05.2020, Poznań

16 maja, 2020 @ 09:30 - 18:00
Kochtex, ul. Towarowa 35
Poznań, Wielkopolskie 61-896 Polska
+ Google Map

Przedstawimy jak wygląda proces zamawiania towaru, gotowania oraz wydawania posiłków. Dodatkowo uczestnicy poznają aktualne przepisy dotyczące systemu HACCP oraz zarządzania personelem w ośrodkach żywienia zbiorowego. Szkolenie kładzie nacisk na ćwiczenia praktyczne. Plan szkolenia: 1. Podstawy żywienia zbiorowego. 2. Organizacja żywienia zbiorowego. 3. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - higiena i bezpieczeństwo posiłków. 4. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - System HACCP. 5. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - dokumentowanie realizacji zasad GHP/GMP i systemu HACCP. 6. Zasady dotyczące wyposażenia kuchni. 7. Przepisy BHP…

Dowiedz się więcej »

Food Medicine Conference 2020

26 maja, 2020
Trojdena 2a, Trojdena 2a
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Serdecznie zapraszamy do udziału w Food Medicine Conference 4IV już edycji konferencji organizowanej na Warszawskim Uniwersytecie Medycznym - w całości poświęconej jednej z gałęzi medycyny stylu życia: medycynie żywienia ("food medicine"). Rejestracja dostępna na stronie: https://foodmedicineconference.wum.edu.pl/content/rejestracja

Dowiedz się więcej »

III Ogólnopolska Konferencja Naukowa Nutricib “Żywność i żywienie – przegląd i badania” – Lublin

30 maja, 2020

(patronat medialny dietetycy.org.pl) Celem Konferencji jest przegląd najnowszych doniesień naukowych i badań z zakresu nauk o żywności i żywieniu. Zagadnienie to odgrywa istotną rolę w życiu człowieka. Zapewnienie wysokiej jakości produktów spożywczych oraz dbałość o prawidłowe odżywianie, stanowi wyzwanie zarówno dla jej producentów, jak i dla naukowców. W dobie intensywnego wzrostu populacji i jednocześnie coraz powszechniejszego problemu ze zrównoważonym gospodarowaniem zasobami, tematyka żywności i żywienia kształtuje się na jedną z głównych dziedzin będących wyzwaniem dla środowiska naukowego w nadchodzących latach i…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy – Wrocław – 30.05.2020

30 maja, 2020 @ 09:30 - 18:00

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Czerwiec 2020

Dietoterapia Zaburzeń Metabolicznych – V Ogólnopolska Konferencja Naukowa – Poznań

6 czerwca, 2020
Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga – Warszawa – 6.06.2020

6 czerwca, 2020 @ 09:30 - 18:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Plan szkolenia: 1. Przewód pokarmowy Przełyk Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Żołądek Zapalenie błony śluzowej żołądka - objawy, przyczyny, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Trzustka Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób trzustki.Ostre zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.Przewlekłe…

Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga – Warszawa – 20.06.2020

20 czerwca, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Plan szkolenia: 1. Przewód pokarmowy Przełyk Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Żołądek Zapalenie błony śluzowej żołądka - objawy, przyczyny, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Trzustka Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób trzustki.Ostre zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.Przewlekłe…

Dowiedz się więcej »

Konferencja: Żywienie a jakość życie osób starszych

23 czerwca, 2020 @ 00:00 - 24 czerwca, 2020 @ 23:59
Centrum Wodne SGGW, Ciszewskiego 4/6
Warszawa, Polska
+ Google Map

Międzynarodowa Konferencja Naukowa Polskiego Towarzystwa Nauk Żywieniowych ŻYWIENIE A JAKOŚĆ ŻYCIA OSÓB STARSZYCH 23-24 czerwca 2020 r. Warszawa Konferencja jest kontynuacją cyklu spotkań naukowych PTNŻ, które są organizowane co 2 lata przez oddziały Towarzystwa. Celem cyklicznych konferencji jest wymiana poglądów i doświadczeń oraz zaprezentowanie aktualnych badań z zakresu żywienia człowieka, realizowanych przez krajowe oraz zagraniczne ośrodki naukowe. Tegoroczna międzynarodowa konferencja PTNŻ dotyczy roli żywienia w utrzymaniu zdrowia i kondycji psychofizycznej osób starszych. Tematyka konferencji: ❖ sposób żywienia i stan odżywienia…

Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga – Rzeszów – 27.06.2020

27 czerwca, 2020 @ 09:30 - 18:00
Asystel Sp. z o.o., Pl. Kilińskiego 2
Rzeszów, 35-005 Poland
+ Google Map

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Plan szkolenia: 1. Przewód pokarmowy Przełyk Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Żołądek Zapalenie błony śluzowej żołądka - objawy, przyczyny, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Trzustka Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób trzustki.Ostre zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.Przewlekłe…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy – Gdańsk – 27.06.2020

27 czerwca, 2020 @ 09:30 - 18:00

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Lipiec 2020

Psychologia w dietetyce – Katowice – 4.07.2020

4 lipca, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Nasze nawyki żywieniowe oraz decyzje, które podejmujemy dotyczące jedzenia tworzymy latami. Biorą w nich udział różne procesy psychologiczne, ale także nasze otoczenie. Nawyki ulegają automatyzacji, nie panujemy nad tym, co jemy. Jak pomoc klientowi odzyskać kontrole? Jak zrozumieć sposób jedzenia naszego pacjenta? Jak wspierać go w zmianie jego stylu odżywiania? Celem warsztatu jest omówienie podstawowych obszarów psychologii istotnych w procesie zmiany nawyków żywieniowych u osób z chorobami dietozależnymi w tym otyłością. Przedstawione zostaną zasady komunikacji i nawiązywania relacji z pacjentem, sposoby pracy z pacjentem "trudnym", psychologiczny portret osoby z nadwagą…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy – Poznań – 25.07.2020

25 lipca, 2020 @ 09:30 - 18:00
Kochtex, ul. Towarowa 35
Poznań, Wielkopolskie 61-896 Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Sierpień 2020

Psychologia w dietetyce – Kraków – 8.08.2020

8 sierpnia, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Nasze nawyki żywieniowe oraz decyzje, które podejmujemy dotyczące jedzenia tworzymy latami. Biorą w nich udział różne procesy psychologiczne, ale także nasze otoczenie. Nawyki ulegają automatyzacji, nie panujemy nad tym, co jemy. Jak pomoc klientowi odzyskać kontrole? Jak zrozumieć sposób jedzenia naszego pacjenta? Jak wspierać go w zmianie jego stylu odżywiania? Celem warsztatu jest omówienie podstawowych obszarów psychologii istotnych w procesie zmiany nawyków żywieniowych u osób z chorobami dietozależnymi w tym otyłością. Przedstawione zostaną zasady komunikacji i nawiązywania relacji z pacjentem, sposoby pracy z pacjentem "trudnym", psychologiczny portret osoby z nadwagą…

Dowiedz się więcej »

Wrzesień 2020

Ogólnopolska konferencja na temat prawidłowego rozszerzania diety niemowlaka – Wrocław

12 września, 2020
Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy – Katowice – 26.09.2020

26 września, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »
+ Export Events