Ładowanie Wydarzenia

Nadchodzące Wydarzenia

Wydarzenia Search and Views Navigation

Wydarzenie Views Navigation

Listopad 2019

29. Konferencja European Childhood Obesity Group (ECOG) – najnowsze zagadnienia dotyczące otyłości dziecięcej

Listopad 13, 2019 @ 13:00 - Listopad 16, 2019 @ 17:30
Vienna House, Sokolska 24
Katowice, Śląskie 40-086 Polska
+ Google Map

W dniach 13-16 listopada 2019 roku w Katowicach odbędzie się międzynarodowa 29. Konferencja European Childhood Obesity Group (ECOG). ECOG jest organizacją o zasięgu międzynarodowym skupiającym w swoich szeregach wielodyscyplinarne grono specjalistów, które już od prawie 30 lat zajmuje się otyłością dziecięcą zgodnie ze swoim mottem „Translating science into daily clinical practice”. Tematy omawiane na konferencji będą koncentrować się wokół najnowszych zagadnień związanych z otyłością dziecięcą ze szczególnym zwróceniem uwagi na możliwości wczesnej prewencji, wypracowania modelu opieki który mógłby poprawić skuteczność…

Dowiedz się więcej »

Dolny Śląsk jako lider w sektorze nutraceutyków, żywności prozdrowotnej i suplementów diety

Listopad 15, 2019
UE Wrocław, Komandorska 118/120
Wrocław, 53-345 Polska
+ Google Map

I Ogólnopolska Konferencja Naukowa „Dolny Śląsk jako lider w sektorze nutraceutyków, żywności prozdrowotnej i suplementów diety”   15 listopada 2019 r.   Zapraszamy na I Ogólnopolską Konferencję „Dolny Śląsk jako lider w sektorze nutraceutyków, żywności prozdrowotnej i suplementów diety”, która odbędzie się w dniu 15 listopada 2019 r. na Uniwersytecie Ekonomicznym we Wrocławiu.   Celem konferencji będzie wymiana poglądów i idei młodych naukowców z całej Polski, a także możliwość nawiązania współpracy między naukowcami a przemysłem.   Zaplanowano niezwykle interesujące, rozwojowe i…

Dowiedz się więcej »

Żywienie a zdrowie prokreacyjne kobiety

Listopad 15, 2019
Concordia Design, ul. Zwierzyniecka 3
Poznań, 60-813 Polska
+ Google Map

Szanowni Państwo, w imieniu Pana Profesora Krzysztofa Drewsa oraz Pani Profesor Agnieszki Seremak-Mrozikiewicz z Uniwersytetu Medycznego im. Karola Marcinkowskiego w Poznaniu mamy ogromną przyjemność zaprosić do udziału w I Konferencji Żywienie a Zdrowie Prokreacyjne Kobiety, która odbędzie się 15 listopada 2019 r. w Concordia Design w Poznaniu.   Spotkanie poświęcone będzie planowaniu diety i suplementacji witaminowej u kobiet w ciąży. Adresowane jest do zarówno do lekarzy, w tym szczególnie położników, jak również do farmaceutów, położnych i dietetyków. Celem sympozjum jest…

Dowiedz się więcej »

Nowotwory – PUM, Szczecin

Listopad 16, 2019 @ 08:00 - 17:30
ul. 26 kwietnia 10, ul. 26 kwietnia 10
Szczecin, Zachodniopomorskie 70-001 Polska
+ Google Map

Specjaliści z różnych dziedzin omówią wielowymiarowe, holistyczne podejście do chorób nowotworowych i metod wspierania Pacjenta. Zaprosiliśmy ekspertów z zakresu medycyny, dietetyki, immunologii, mikrobiologii, biotechnologii. Wszystkie informacje i zapisy na stronie: http://neurobiota.pum.edu.pl/ DLA KOGO? Dla lekarzy, studentów i absolwentów kierunków medycznych, dietetyki, promocji zdrowia a także pacjentów i ich rodzin oraz dla wszystkich zainteresowanych tematem KIEDY & GDZIE? Data: 16 listopada 2019 r. Miejsce: ul. 26 Kwietnia 10, Szczecin - Aula im. Prof. S. Skoczowskiego, Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego Zapisz się na: http://neurobiota.pum.edu.pl/ Rejestracja…

Dowiedz się więcej »

Vademecum żywienia w sporcie

Listopad 16, 2019 @ 09:00 - 14:00

SPECJALISTYCZNE SZKOLENIE DLA DIETETYKÓW "VADEMECUM ŻYWIENIA W SPORCIE"Uczestnicy szkolenia otrzymują CERTYFIKAT oraz KONSPEKT - NIEZBĘDNIK DIETETYKA SPORTOWEGO PROGRAM SZKOLENIANiezbędnik dietetyka sportowego. Podstawy fizjologii wysiłku fizycznego, klasyfikacja wysiłku, metody oceny jego intensywności. Potrzeby energetyczne sportowców:• Źródła energii dla pracujących mięśni• Bilans energetyczny• Dostosowywanie kaloryczności diety dla sportowców – analiza przypadków Makroskładniki w diecie sportowca:• Rola węglowodanów i ocena zapotrzebowania. Efekty fizjologiczne i zasady spożywania węglowodanów, przed- i powysiłkowe spożycie węglowodanów• Białka jako materiał budulcowy i funkcjonalny – zapotrzebowanie i wpływ na…

Dowiedz się więcej »

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii – 16.11.2019, Katowice

Listopad 16, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Szkolenie zaawansowane z dietoterapii i żywienia klinicznego w onkologii, podczas którego uczestnik poznaje aspekty praktyczne pracy z pacjentem. Plan szkolenia: 1. Niedożywienie u pacjenta leczonego onkologicznie. 2. Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. 3. Planowanie diety w wybranych chorobach nowotworowych. 4. Działania niepożądane leczenia onkologicznego. 5. Żywienie kliniczne w onkologii. 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej w onkologii. 7. Omówienie przypadków. Atutem szkolenia jest mała grupa uczestników. Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od…

Dowiedz się więcej »

Żywienie w okresie okołoprzeszczepowym szpiku i chemioterapii – 16.11.2019, Kraków

Listopad 16, 2019 @ 09:30 - 17:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Przeszczep szpiku jest niejednokrotnie jedyną metodą leczenia chorób rozrostowych krwi, w dobie badań naukowych coraz częściej niweluje się skutki uboczne leczenia okresu okołoprzeszczepowego. Chemioterapia niesie ze sobą wiele skutków ubocznych a odpowiednie leczenie dietetyczne może wspomóc proces leczenia zarówno przed przeszczepem jak i po samym przeszczepie w czasie pojawienia się choroby przeszczep przeciwko gospodarzowi. Polepszenie jakości życia jest jednym z nieodzownych elementów całego procesu terapeutycznego. Plan szkolenia: 1.Charakterystyka schorzeń hemato-onkologicznych. 2. Etapy przeszczepu szpiku. 3. Omówienie wpływu chemioterapii na organizm człowieka. 4. Rodzaje chemioterapii. 5.…

Dowiedz się więcej »

Wszechnica SGGW: Jak uspokoić jelito drażliwe?

Listopad 20, 2019 @ 17:00 - 19:00
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na prelekcję pt. "jak uspokoić jelito drażliwe". Prelekcję poprowadzą: dr n. med. Mirosław Kiedrowski (Klinika Onkologii i Hematologii, CSK MSWiA w Warszawie) dr inż. Katarzyna Kowalcze (Instytut Nauk o Zdrowiu, UPH w Siedlcach) Transmisja online Transmisja online na stronie: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

Praktyka w indywidualnym poradnictwie żywieniowym – Tychy

Listopad 23, 2019 @ 09:00 - Listopad 24, 2019 @ 17:00
Instytut Dietetyki i Promocji Zdrowia, Owczarska 9
Katowice, Śląskie 43-100 Polska
+ Google Map

Szkolenie przeznaczone jest głównie dla osób które planują rozpocząć pracę w poradni żywieniowej, siłowni czy klubie fitness - wszędzie tam gdzie będą mieli styczność z indywidualnym pacjentem. Dodatkowo zapraszamy osoby planujące rozpocząć prowadzenie własnej działalności gospodarczej. Szczegóły na stronie: https://www.facebook.com/events/2468947956517961/

Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga – 23.11.2019, Wrocław

Listopad 23, 2019 @ 09:30 - 17:30
Europrofes Wrocław, ul. Rynek 35
Wrocław, Polska
+ Google Map

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Plan szkolenia:1. Przewód pokarmowy Przełyk Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Żołądek Zapalenie błony śluzowej żołądka - objawy, przyczyny, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Trzustka Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób trzustki.Ostre zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.Przewlekłe zapalenie…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy – 23.11.2019, Warszawa

Listopad 23, 2019 @ 09:30 - 18:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

IMMUNODIETETYKA 2019 – Żywienie a odporność

Listopad 24, 2019
Hotel IBIS Styles Wrocław Centrum, plac Konstytucji 3 Maja 3
Wrocław, 50-083 Polska
+ Google Map

Konferencja „IMMUNODIETETYKA 2019 – Żywienie a odporność” to nowatorskie wydarzenie dietetyczne pełne inspiracji i merytorycznych wskazówek, które wykorzystasz w praktyce w walce o lepsze zdrowie pacjentów i pomogą efektywnie wspierać ich odporność metodami o potwierdzonej naukowo skuteczności! Podczas prelekcji zdobędziesz kompleksową i najaktualniejszą wiedzę żywieniową, która umożliwi tobie wdrażanie skutecznych metod poprawy odporności organizmu w sezonie jesienno-zimowym i nie tylko! W sezon spadku odporności wkroczysz z wiedzą, która umożliwi ci świadome korzystanie z prozdrowotnego potencjału żywności i osiągnięć współczesnej medycyny…

Dowiedz się więcej »

I Kongres Pediatryczno-Żywieniowy – Łódź

Listopad 30, 2019 - Grudzień 1, 2019

Z przyjemnością zapraszamy Państwa na I Kongres Pediatryczno-Żywieniowy, który odbędzie się w dniach 30.11-01.12.2019 roku w Łodzi. Kongres będzie podzielony na dzień wykładowy (30.11) i warsztatowy (1.12). Dzień wykładowy Kongresu będzie traktował o żywieniu dzieci w wieku przedszkolnym i szkolnym, zwyczajach żywieniowych dzieci i młodzieży, a także problemach i rozwiązaniach dotyczących prowadzenia diety u dzieci. Będziemy chcieli podjąć się kwestii związanych z żywieniem dzieci z zaburzeniami metabolicznymi, a także tego, jak postępować z dzieckiem z zaburzeniami odżywiania. Podczas dnia warsztatowego…

Dowiedz się więcej »

Nowoczesne narzędzia diagnostyczne w praktyce dietetyka – 30.11.2019, Kraków

Listopad 30, 2019

Cena za udział w szkoleniu: wpłaty do 15 listopada 119 zł, po tej dacie 149 zł. Tematy: 1.Diagnostyka w gabinecie dietetyka – co badamy i po co ? 2.Badanie mikrobioty jelitowej jako podstawa strategii żywieniowej 3.Mikrobiom jelitowy a zespól złego wchłaniania 4.Ustalenie indywidualnej probiotykoterapii jako niezbędnego elementu postepowania żywieniowego w dysbiozie jelitowej 5.Kontrowersje dotyczące testów na nadwrażliwość pokarmową - badać czy nie badać? Mgr Julia Krzanowska Jej przygoda z dietetyką oraz pasja do zawodu zaczęła się wtedy, gdy sama była…

Dowiedz się więcej »

X Jubileuszowa Konferencja Żywienie, zdrowie i choroby

Listopad 30, 2019
Hotel IBIS Styles Wrocław Centrum, plac Konstytucji 3 Maja 3
Wrocław, 50-083 Polska
+ Google Map

Tematy wiodące X Konferencji Żywienie, Zdrowie i Choroby 2019 modulowanie mikrobioty jelitowej dietą, dieta w autyzmie, dieta w nieswoistych zapaleniach jelit, jadłowstręt psychiczny, niedożywienie, leczenie żywieniowe w chorobach trzustki, dieta w chorobie Hashimoto. Szczegóły na stronie: https://zywienie.com.pl/

Dowiedz się więcej »

Dietetyczne Konfrontacje 2019

Listopad 30, 2019 @ 07:30 - 18:00
uniwersytet swps, Chodakowska 19/31
Warszawa, Mazowieckie 03-815 Polska
+ Google Map

Konferencja Dietetyczne Konfrontacje jest wydarzeniem skierowanym do dietetyków oraz osób zajmujących się żywieniem. Specjaliści wybranych dziedzin skonfrontują tam swoje podejścia dotyczące dietoterapii. Tylko na naszej Konferencji czekają na Ciebie 2 panele dyskusyjne z 6 wykładami, podczas których uzyskasz rzetelną wiedzę od doświadczonych ekspertów. Ponadto weźmiesz udział w DEBACIE nt. regulacji zawodu dietetyka oraz zdobędziesz cenne umiejętności podczas praktycznego warsztatu.

Dowiedz się więcej »

X Konferencja Żywienie, Zdrowie i Choroby

Listopad 30, 2019 @ 08:00 - 16:00
IBIS Style Wrocław Centrum, Plac Konstytucji 3 Maja nr 3
Wrocław, Dolnośląskie 50-083 Polska
+ Google Map

X Konferencja Żywienie, Zdrowie i Choroby Więcej informacji na fanpage konferencji i stronie internetowej: https://zywienie.com.pl

Dowiedz się więcej »

Znaczenie żywienia w kontekście płodności – 30.11.2019, Warszawa

Listopad 30, 2019 @ 09:30 - 17:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Istnieje coraz więcej dowodów wskazujących na to, że masa ciała, ilość tkanki tłuszczowej w organizmie i jej rozmieszczenie wpływają na skuteczność powodzenia działań prokreacyjnych par. Celem szkolenia jest omówienie podstawowych zależności między masą ciała, ilością i rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej a szansą na powodzenie działań prokreacyjnych. Ponadto przedstawiony i poddany analizie zostanie wpływ różnych grup produktów spożywczych na możliwość uzyskania ciąży. Plan szkolenia: 1. Wprowadzenie do zagadnienia przygotowania do ciąży. 2. Zaburzenia płodności występujące u kobiet i mężczyzn. 3. Znaczenie wieku w powodzeniu działań prokreacyjnych. 4. Dieta kobiet planujących…

Dowiedz się więcej »

Grudzień 2019

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Nutricib. Żywność i żywienie – przegląd i badania

Grudzień 6, 2019

II Ogólnopolska Konferencja Naukowa Nutricib Żywność i żywienie – przegląd i badania Lublin, 6 grudnia 2019 r. Organizatorzy:  Fundacja na rzecz promocji nauki i rozwoju TYGIEL   Celem Konferencji jest przegląd najnowszych doniesień naukowych i badań z zakresu nauk o żywności i żywieniu. Zapewnienie wysokiej jakości produktów spożywczych oraz dbałość o prawidłowe odżywianie, stanowi wyzwanie zarówno dla jej producentów, jak i dla naukowców. Podczas Konferencji zostaną poruszone zagadnienia związane z zapewnianiem odpowiedniej jakości i ilości żywności, jej produkcją i przetwarzaniem,…

Dowiedz się więcej »

Wielowymiarowość zdrowia. Diagnostyka – Profilaktyka -Terapia

Grudzień 6, 2019 - Grudzień 7, 2019

Wielowymiarowość zdrowia Diagnostyka – Profilaktyka -Terapia   Organizator konferencji   Wydział Nauk Przyrodniczych i Technicznych Instytut Nauk o Zdrowiu     Pod patronatem honorowym JM Rektora dr Daniela Stosa, prof. PWSZ     06-07 grudnia 2019 Skierniewice   Konferencja jest skierowana do pracowników naukowo-dydaktycznych szeroko pojętego obszaru ochrony zdrowia: lekarzy, pielęgniarek/pielęgniarzy, położnych, fizjoterapeutów, dietetyków, kosmetologów, terapeutów zajęciowych, diagnostów oraz innych osób zajmujących się zdrowiem zarówno dzieci, jak i dorosłych.   Tematyka konferencji:   Cukrzyca – Diagnostyka, profilaktyka, terapia (pod patronatem SED)…

Dowiedz się więcej »

Przywracanie równowagi neurohormonalnej żywieniem – 7.12.2019, Warszawa

Grudzień 7, 2019

To będzie temat roku! Poznaj świat neurohormonów i pomagaj pacjentom powrócić do zdrowia! Wiemy, jak istotną kwestią jest równowaga neurohormonalna, a przyznasz, że coraz więcej osób pojawiających się w gabinecie ma problem ze stresem i doświadcza jego wpływu na zdrowie. Trudnych pacjentów jest coraz więcej... Wiemy to z własnego doświadczenia! Pokażemy Ci, że możesz mieć realny wpływ na przywracanie równowagi neurohormonalnej odpowiednim żywieniem i suplementacją. I nie jest to takie trudne jak myślisz. Dlatego jeśli Twoją intencją jest: pomóc zestresowanym pacjentom…

Dowiedz się więcej »

V Konferencja Naukowa WSR

Grudzień 7, 2019 @ 08:30 - 14:30
Wyższa Szkoła Rehabilitacji, ul. Kasprzaka 49
Warszawa, Polska
+ Google Map
40zł

Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na jakość życia i zdrowia konsumentów Wzrost i rozwój człowieka, jego zdrowie, sprawność fizyczna i tak zwane samopoczucie wynikają w głównej mierze od sposobu odżywiania się. Wychodząc naprzeciw nowym trendom w żywieniu człowieka miło nam poinformować, że w dniu 25.10.2019 roku w Wyższej Szkole Rehabilitacji w Warszawie odbędzie się V Konferencja Naukowa pt.: „Czynniki genetyczne i środowiskowe wpływające na jakość zdrowia i życia konsumentów”. AGENDA -> http://konferencje.wsr.edu.pl/v-konferencja-naukowa-wsr/agenda/ ZAPISY przez formularz na stronie konferencji -> http://konferencje.wsr.edu.pl/zapisy-2/

Dowiedz się więcej »

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii – 7.12.2019, Kraków

Grudzień 7, 2019 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Szkolenie zaawansowane z dietoterapii i żywienia klinicznego w onkologii, podczas którego uczestnik poznaje aspekty praktyczne pracy z pacjentem. Plan szkolenia: 1. Niedożywienie u pacjenta leczonego onkologicznie. 2. Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. 3. Planowanie diety w wybranych chorobach nowotworowych. 4. Działania niepożądane leczenia onkologicznego. 5. Żywienie kliniczne w onkologii. 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej w onkologii. 7. Omówienie przypadków. Atutem szkolenia jest mała grupa uczestników. Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od…

Dowiedz się więcej »

Alergia pokarmowa w praktyce dietetyka – 7.12.2019, Katowice

Grudzień 7, 2019 @ 09:30 - 16:00

Szkolenie ma na celu przedstawienie rzetelnej wiedzy na temat nietolerancji pokarmów, ze szczególnym uwzględnieniem alergii pokarmowej. W trakcie szkolenia uczestnicy dowiedzą się, które alergeny są szczególnie niebezpieczne, jak uniknąć alergenów ukrytych w pokarmach oraz które testy alergologiczne mają szczególnie wysoką wartość. Wiedza zdobyta w trakcie szkolenia, umożliwi lepszą współpracę uczestników zarówno z chorymi uczulonymi na pokarmy, jak i z lekarzami.Plan szkolenia: 1. Podstawy immunologiczne nietolerancji pokarmów. 2. Omówienie najważniejszych alergenów pokarmowych. 3. Alergia krzyżowa - co oznacza? 4. Diagnostyka alergii pokarmowej - zasady oraz podstawy…

Dowiedz się więcej »

Wszechnica SGGW: Choroby wątroby – diagnostyka i leczenie

Grudzień 11, 2019 @ 17:00 - 19:00
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na prelekcję pt. "Choroby wątroby - diagnostyka i leczenie". Prelekcję poprowadzą: dr n. med. Tadeusz Tacikowski (Klinika Gastroenterologii, CSK MSWiA w Warszawie) dr inż. Danuta Gajewska (Katedra Dietetyki, SGGW) Transmisja online Transmisja online na stronie: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

Żywienie pacjentów po zabiegach bariatrycznych – 14.12.2019, Warszawa

Grudzień 14, 2019 @ 09:30 - 16:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Obecnie z bezwzględnymi wskazaniami do operacji bariatrycznej mamy w Polsce ok. 300 tys. osób, względnymi ok. 1,5 mln, a rocznie w kilkunastu ośrodkach jest operowanych zaledwie ok. 1,5 tys. Od 1 stycznia 2017 r. wszedł w życie nowy, tak długo oczekiwany przez chorych na otyłość olbrzymią system refundacji operacji bariatrycznych, stąd z pewnością więcej pacjentów po operacji bariatrycznej będzie szukało wsparcia żywieniowego u dietetyków. Plan szkolenia: 1. Postępy w leczeniu chirurgicznym: omówienie rodzajów zabiegów bariatrycznych. 2. Wskazania do zabiegowego leczenia otyłości. 3. Kwalifikacja do zabiegu bariatrycznego. 4. Przygotowanie pacjenta…

Dowiedz się więcej »

Styczeń 2020

Dietoterapia i żywienie kliniczne w onkologii – 11.01.2020, Warszawa

Styczeń 11, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Warszawa, Czerska 14
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Szkolenie zaawansowane z dietoterapii i żywienia klinicznego w onkologii, podczas którego uczestnik poznaje aspekty praktyczne pracy z pacjentem. Plan szkolenia: 1. Niedożywienie u pacjenta leczonego onkologicznie. 2. Dieta w trakcie leczenia onkologicznego. 3. Planowanie diety w wybranych chorobach nowotworowych. 4. Działania niepożądane leczenia onkologicznego. 5. Żywienie kliniczne w onkologii. 6. Zastosowanie gotowych diet przemysłowych do podaży doustnej w onkologii. 7. Omówienie przypadków. Atutem szkolenia jest mała grupa uczestników. Każdy uczestnik otrzymuje imienny certyfikat pod koniec szkolenia. Organizator zastrzega sobie prawo do odwołania szkolenia z przyczyn od…

Dowiedz się więcej »

Wszechnica SGGW: Co warto wiedzieć o diecie łatwostrawnej?

Styczeń 15, 2020 @ 17:00 - 19:00
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na prelekcję pt. "Co warto wiedzieć o diecie łatwostrawnej?". Prelekcję poprowadzą: dr hab. Anna Harton (Katedra Dietetyki, SGGW)dr hab. Joanna Myszkowska-Ryciak (Katedra Dietetyki, SGGW) Transmisja online: Transmisja online na stronie: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga – 18.01.2020, Warszawa

Styczeń 18, 2020 @ 09:30 - 17:30
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Plan szkolenia:1. Przewód pokarmowy Przełyk Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Żołądek Zapalenie błony śluzowej żołądka - objawy, przyczyny, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Trzustka Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób trzustki.Ostre zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.Przewlekłe zapalenie…

Dowiedz się więcej »

Znaczenie żywienia w kontekście płodności – 18.01.2020, Kraków

Styczeń 18, 2020 @ 09:30 - 17:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Istnieje coraz więcej dowodów wskazujących na to, że masa ciała, ilość tkanki tłuszczowej w organizmie i jej rozmieszczenie wpływają na skuteczność powodzenia działań prokreacyjnych par. Celem szkolenia jest omówienie podstawowych zależności między masą ciała, ilością i rozmieszczeniem tkanki tłuszczowej a szansą na powodzenie działań prokreacyjnych. Ponadto przedstawiony i poddany analizie zostanie wpływ różnych grup produktów spożywczych na możliwość uzyskania ciąży. Plan szkolenia: 1. Wprowadzenie do zagadnienia przygotowania do ciąży. 2. Zaburzenia płodności występujące u kobiet i mężczyzn. 3. Znaczenie wieku w powodzeniu działań prokreacyjnych. 4. Dieta kobiet planujących…

Dowiedz się więcej »

Rola diety w schorzeniach tarczycy – 25.01.2020, Kraków

Styczeń 25, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Od kiedy otyłość stała się pandemią, duży nacisk kładzie się na szukanie przyczyn jej powstawania. Wiele badań nad otyłością poświęca uwagę tarczycy, ponieważ gruczoł ten w bardzo dużej mierze odpowiada za wydatek energetyczny organizmu - w tym termogenezę, bierze również udział w metabolizmie glukozy i lipidów. Hormony tarczycy wykazują działanie wielokierunkowe i zróżnicowane na organizm człowieka mając przy tym szerokie spektrum działania wywierają wpływ na większość tkanek. Szkolenie ma na celu przybliżenie słuchaczowi wpływu funkcjonowania tarczycy na masę ciała oraz możliwości interwencji żywieniowych w chorobach gruczołu…

Dowiedz się więcej »

Luty 2020

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga – 1.02.2020, Katowice

Luty 1, 2020 @ 09:30 - 17:30
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Plan szkolenia:1. Przewód pokarmowy Przełyk Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Żołądek Zapalenie błony śluzowej żołądka - objawy, przyczyny, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Trzustka Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób trzustki.Ostre zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.Przewlekłe zapalenie…

Dowiedz się więcej »

Rola dietetyka w szpitalnym zespole żywieniowym – 15.02.2020, Warszawa

Luty 15, 2020 @ 09:30 - 18:00
AS Bud, ul. Al. Jerozolimskie 81
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Szkolenie obejmuje zakres działań dietetyka z szpitalnym zespole żywieniowym, udział w planowaniu żywienia do i pozajelitowego. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostęp. Ponadto uczestnikom zostaną przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia.Plan szkolenia: 1. Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół żywieniowy i  jego skład, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe. 2. Różne struktury szpitalnych zespołów żywieniowych, omówienie organizacji pracy w różnych ośrodkach. 3. Rola dietetyka na samym początku: - Ocena stanu odżywienia pacjenta przyjętego do szpitala. - Narzędzia do ww oceny, podstawowe…

Dowiedz się więcej »

Wszechnica SGGW: Alkohol a zdrowie człowieka

Luty 19, 2020 @ 17:00 - 19:00
SGGW / Budynek 32 / Aula II, ul. Nowoursynowska 159c
Warszawa, Mazowieckie Polska
+ Google Map

Wszechnica Żywieniowa SGGW zaprasza na prelekcję pt. "Alkohol a zdrowie człowieka". Prelekcję poprowadzi dr inż. Aleksandra Kołota (Katedra Dietetyki, SGGW) Transmisja online Transmisja online na stronie: https://www.youtube.com/channel/UCUZzMjcZj0alrwSH8zBTi7w/live

Dowiedz się więcej »

Dietetyka w aspekcie żywienia zbiorowego – 22.02.2020, Katowice

Luty 22, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Przedstawimy jak wygląda proces zamawiania towaru, gotowania oraz wydawania posiłków. Dodatkowo uczestnicy poznają aktualne przepisy dotyczące systemu HACCP oraz zarządzania personelem w ośrodkach żywienia zbiorowego. Szkolenie kładzie nacisk na ćwiczenia praktyczne. Plan szkolenia: 1. Podstawy żywienia zbiorowego. 2. Organizacja żywienia zbiorowego. 3. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - higiena i bezpieczeństwo posiłków. 4. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - System HACCP. 5. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - dokumentowanie realizacji zasad GHP/GMP i systemu HACCP. 6. Zasady dotyczące wyposażenia kuchni. 7. Przepisy BHP…

Dowiedz się więcej »

Diagnostyka w pracy dietetyka. Część druga – 29.02.2020, Kraków

Luty 29, 2020 @ 09:30 - 17:30
Europrofes Kraków, ul. Al. Krasińskiego 10/4
Kraków, Małopolskie Polska
+ Google Map

Podczas szkolenia uczestnik zdobędzie praktyczną wiedzę dotyczącą interpretacji wyników badań, a także pozna przyczyny oraz objawy najczęstszych chorób, z którymi zgłasza się pacjent do gabinetu dietetyka. Omówione również zostaną zalecenia żywieniowe w wybranych jednostkach chorobowych, dzięki czemu z łatwością będzie można zastosować zdobytą wiedzę w pracy z pacjentem. Plan szkolenia:1. Przewód pokarmowy Przełyk Choroba refluksowa przełyku - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Żołądek Zapalenie błony śluzowej żołądka - objawy, przyczyny, diagnostyka, postępowanie żywieniowe. Trzustka Badania wykorzystywane w diagnostyce chorób trzustki.Ostre zapalenie trzustki - objawy, diagnostyka, postępowanie żywieniowe.Przewlekłe zapalenie…

Dowiedz się więcej »

Marzec 2020

Dietetyka w aspekcie żywienia zbiorowego – 7.03.2020, Wrocław

Marzec 7, 2020 @ 09:30 - 18:00
Europrofes Wrocław, ul. Rynek 35
Wrocław, Polska
+ Google Map

Przedstawimy jak wygląda proces zamawiania towaru, gotowania oraz wydawania posiłków. Dodatkowo uczestnicy poznają aktualne przepisy dotyczące systemu HACCP oraz zarządzania personelem w ośrodkach żywienia zbiorowego. Szkolenie kładzie nacisk na ćwiczenia praktyczne. Plan szkolenia: 1. Podstawy żywienia zbiorowego. 2. Organizacja żywienia zbiorowego. 3. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - higiena i bezpieczeństwo posiłków. 4. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - System HACCP. 5. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - dokumentowanie realizacji zasad GHP/GMP i systemu HACCP. 6. Zasady dotyczące wyposażenia kuchni. 7. Przepisy BHP…

Dowiedz się więcej »

Rola dietetyka w szpitalnym zespole żywieniowym – Katowice – 14.03.2020

Marzec 14, 2020 @ 09:30 - 18:30
Europrofes Katowice, ul. Stawowa 10
Katowice, Śląskie Polska
+ Google Map

Szkolenie obejmuje zakres działań dietetyka z szpitalnym zespole żywieniowym, udział w planowaniu żywienia do i pozajelitowego. W sposób praktyczny przygotuje do leczenia żywieniowego pacjentów żywionych przez sztuczny dostęp. Ponadto uczestnikom zostaną przedstawione wymagania NFZ do rozliczenia żywienia. Plan szkolenia: 1. Zapoznanie z podstawowymi definicjami: zespół żywieniowy i  jego skład, leczenie żywieniowe, żywienie dojelitowe, żywienie pozajelitowe. 2. Różne struktury szpitalnych zespołów żywieniowych, omówienie organizacji pracy w różnych ośrodkach. 3. Rola dietetyka na samym początku: - Ocena stanu odżywienia pacjenta przyjętego do szpitala. - Narzędzia do ww oceny,…

Dowiedz się więcej »

Kwiecień 2020

Psychika a dietetyka 2020

Kwiecień 18, 2020 @ 08:00 - Kwiecień 19, 2020 @ 17:00
Dowiedz się więcej »

Maj 2020

Dietetyka w aspekcie żywienia zbiorowego – 23.05.2020, Poznań

Maj 23, 2020 @ 09:00 - 18:00
Kochtex, ul. Towarowa 35
Poznań, Wielkopolskie 61-896 Polska
+ Google Map

Przedstawimy jak wygląda proces zamawiania towaru, gotowania oraz wydawania posiłków. Dodatkowo uczestnicy poznają aktualne przepisy dotyczące systemu HACCP oraz zarządzania personelem w ośrodkach żywienia zbiorowego. Szkolenie kładzie nacisk na ćwiczenia praktyczne. Plan szkolenia: 1. Podstawy żywienia zbiorowego. 2. Organizacja żywienia zbiorowego. 3. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - higiena i bezpieczeństwo posiłków. 4. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - System HACCP. 5. Zarządzanie bezpieczeństwem posiłków w żywieniu zbiorowym - dokumentowanie realizacji zasad GHP/GMP i systemu HACCP. 6. Zasady dotyczące wyposażenia kuchni. 7. Przepisy BHP…

Dowiedz się więcej »
+ Export Events