Arbuz i jego prozdrowotne właściwości. Idealny owoc na lato!

Avatar photo
✔ Aktualizacja: nowe wyniki badań
arbuz właściwości

Arbuz jest niskokalorycznym owocem, bogatym w witaminy i składniki. Są to między innymi: witamina C, witamina A, potas i magnez. Zawiera również likopen, który jest przeciwutleniaczem i może pomóc w zapobieganiu chorobom serca, niektórym rodzajom raka i chorobie Alzheimera. Spożywanie arbuza może również pomóc w utrzymaniu odpowiedniego poziomu nawodnienia organizmu, co jest ważne dla zdrowia układu moczowego i nerek.

Arbuz latem dla orzeźwienia

Pod względem składu arbuz to niemal sama woda. To powoduje, że arbuz świetnie orzeźwia. Dlatego też chętnie sięgamy po niego latem, w trakcie upałów.

woda arbuz
© Marina Boyarkina / 123RF

Wartości odżywcze i witaminy

Jeden duży arbuz (waga ok. 4,5 kilograma) – pokrywa 6-krotnie zapotrzebowanie dzienne w witaminę C, pięciokrotnie w witaminę A. Oczywiście mało kto jest w stanie pochłonąć taką ilość tego pysznego owocu. Niemniej czysto teoretycznie, taka dawka rozwiąże także kwestię dziennego zapotrzebowania na węglowodany oraz takich składników jak witamina B6, magnez i potas. To także świetne źródło błonnika i żelaza zawiera również m.in. wapń.

Kalorie w arbuzie

W przeliczeniu na 100 gramów to ledwie 30 kcal – dla porównania pomarańcza w 100 gramach ma 47 kcal). Robi wrażenie? Choć nie namawiamy do pochłaniania takich gigantycznych ilości tego owocu – to dzisiaj kilka słów na temat arbuzów !

O [ch]arbuzie i Chinach

Dzisiaj większość arbuzów na świecie pochodzi z Chin, które dominują światową produkcję. Angielska nazwa tego owocu watermelon, najlepiej i najprościej go charakteryzuje – to specyficzny melon, którego masa w ponad 90% przypada na wodę. Stąd jest niezastąpiony w upalne dni, świetnie zastępując napoje chłodzące. W Polsce nazwa jest nieco odmienna i wiąże się z tureckim słowem charbuz – to z tym krajem niegdyś Polakom głównie kojarzyły się arbuzy. Obecnie Turcja jest trzecim producentem tego owocu na świecie i szczęśliwych urlopowiczów, którzy ją odwiedzą, czekają tam pyszne, świeże (o wiele bardziej sycące pragnienie) arbuzy, wieńczące udane plażowanie.

arbuz uśmiech
© Yuriy Shevtsov / 123RF

Arbuz – na zdrowie! Właściwości arbuza

Czym poza dużą zawartością wody różni się arbuz od pozostałych owoców dostępnych w naszych sklepach? To duże ilości karotenoidów, likopenu (arbuz z czerwonym miąższem – to jedno z najlepszych źródeł tego składnika) oraz cytruliny (pochodna ornityny po raz pierwszy wyizolowana właśnie z tego owocu).

Ta charakterystyczna zawartość arbuza sprawia, że ma on lekkie właściwości moczopędne oraz zwalczające nadciśnienie. Dzięki zawartości antyoksydantów pomaga chronić także przed szeregiem innych poważnych schorzeń.

Badanie opublikowane w Nutrients [1] wskazuje bezpośrednio, że arbuz w diecie zwiększa jej jakość zarówno u dorosłych, jak i u dzieci. Naukowcy przeprowadzili badania nad wpływem regularnego spożywania arbuzów na zdrowie człowieka i stwierdzili, że ma on wiele korzyści. Woda w arbuzie pomaga w nawodnieniu organizmu, a wysoka zawartość potasu może pomóc w regulacji ciśnienia krwi. Ponadto zawiera on dużo likopenu, który jest przeciwutleniaczem, co może przyczynić się do zmniejszenia ryzyka zachorowania na niektóre choroby, takie jak choroby serca i niektóre rodzaje raka.

Zobacz również

Badania wykazały również, że arbuz może pomóc w utrzymaniu zdrowej skóry i włosów, ponieważ zawiera wiele składników odżywczych, takich jak witaminy A i C oraz beta-karoten.

Czy można jeść skórkę arbuza? Nie tylko miąższ…

Chociaż zazwyczaj Polacy zjadają tylko miąższ tego owocu, odrzucając skórki – to wiele osób (na przykład wspomniani Chińczycy) chętnie je wykorzystują do dań. Tak jak reszta owocu mają cenne właściwości odżywcze, w niektórych gatunkach arbuzów to właśnie ta strefa owocu jest szczególnie korzystna dla zdrowia.

Sięgnij po zdrowie – który arbuz najzdrowszy?

Jeśli zależy nam na dużej zawartości antyoksydantów, likopenu to ważne jest, abyśmy wybierali owoce jak najbardziej dojrzałe. Im bardziej miąższ arbuza nabiera czerwieni, tym więcej jest w nim tych zbawiennych dla zdrowia składników.

Bibliografia:

  1. Rachel Matthews et al, The Effect of Watermelon Juice Supplementation on Heart Rate Variability and Metabolic Response during an Oral Glucose Challenge: A Randomized, Double-Blind, Placebo-Controlled Crossover Trial, Nutrients (2023)
  • Data pierwotnej publikacji: 4.08.2013
  • Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 5.05.2023