Czekolada – właściwości antyrakowe
O walorach smakowych oraz w umiarkowanej ilości również zdrowotnych dobrej czekolady nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Czekolada zawiera w sobie wiele sekretów, które w pozytywny sposób wpływają na zdrowie człowieka. I tak kakao, którego w dobrej gatunkowo czekoladzie jest dużo – ma także właściwości antyrakowe. Na nich właśnie skupimy się w tym artykule.
Właściwości antyrakowe czekolady
Czekolada swoje pozytywne właściwości o których chcemy mówić zawdzięcza występowaniem w niej znacznych ilości polifenoli. Te związki organiczne, występujące szeroko w przyrodzie mają działanie oksydacyjne przez co przeciwdziałają ryzyku raka i wielu innych chorób. Zawartość polifenoli w gorzkiej czekoladzie nie jest mała, bo może śmiało pod tym kątem konkurować z herbatą zieloną czy czerwonym winem.
Nie każda czekolada równie zdrowa
Trzeba to powiedzieć otwarcie – tylko czekolady naturalne, najlepiej gorzkie będą miały maksymalnie dobry wpływ na nasze zdrowie. Czym większa zawartość kakao – tym większa wartość czekolady. Przykładowo czekolada mleczna ma zawartość polifenoli już kilkukrotnie niższą niż gorzka. Poza tym nie do przecenienia jest fakt, że popularna czekolada mleczna o wiele bardziej negatywnie wpłynie na poziom cholesterolu.
Co za dużo to niezdrowo
I na koniec uwaga na marginesie – czekoladowe zalety trudno przecenić. Trzeba jednak pamiętać, że jej nadmiar jest niedobry dla zdrowia – również przez jej bardzo wysoką kaloryczność. Optymalnie jest zjeść codziennie po trochu, rezygnując równolegle z innych słodyczy, które nie przyniosą nam korzystnego wpływu na zdrowie.
Smacznego i na zdrowie !
Dietetycy.org.pl » Żywność » Cukier i słodycze » Czekolada – właściwości antyrakowe