Dieta Malucha – 10 zasad żywienia dzieci w wieku 1-3 lat

Avatar photo
żywienie dzieci w wieku 1-3
żywienie dzieci w wieku 1-3
goodluz / 123RF

Rozszerzanie diety niemowlęcia stanowi jedno z największych wyzwań świeżo upieczonej mamy. Po przebrnięciu przez ten okres, gdy dziecko skończyło 1 rok życia, pojawiają się kolejne schody.

W wieku 1-3 lat żywienie zmienia się istotnie – jest to bowiem okres przejściowy pomiędzy dietą niemowlęcą a dietą człowieka dorosłego.

Przestrzeganie zdrowego trybu życia ma ogromny wpływ na naszą przyszłość, dlatego warto zadbać o to, co najlepsze dla naszych pociech.

Nowa dieta dla malucha

Jak pokazuje wiele badań, u dzieci w wieku 1-3 lat głównym problemem jest małe spożycie wapnia oraz warzyw, co powoduje deficyt błonnika w diecie. Urozmaicenie diety będzie zapobiegało tym i innym niedoborom żywieniowym.

By uprościć model żywienia dzieci w tym wieku, podzielono produkty na 5 grup. Dzienny jadłospis powinien uwzględniać następujące produkty:

1) mięso, ryby, wędliny, jaja;
2) mleko i przetwory mleczne (wapń)
3) warzywa i owoce (błonnik)
4) produkty zbożowe
5) tłuszcze roślinne

Nasz maluch powinien spożywać w ciągu dnia 4-5 posiłków o określonych porach z regularnymi odstępami czasowymi, tj. 2-3h. Najczęściej odbywa drzemkę w ciągu dnia, która może oddzielać II śniadanie od obiadu.

Jeśli uczęszcza do żłobka, pamiętajmy aby przed wyjściem z domu podać mu małe śniadanie. Po powrocie z niego, zależnie od godziny podajemy obiad lub podwieczorek.

Oto przykładowy jadłospis dla 2 letniego dziecka

Śniadanie

jajko gotowane na miękko/twardo
mała żytnia kajzerka z masłem i papryką
szklanka kakao na mleku 2%

II śniadanie

jogurt naturalny z morelą/truskawkami

Obiad

zupa ogórkowa z ryżem
kotlet mielony z indyka, 2 małe ziemniaki
marchewka na maśle

Podwieczorek

2 racuchy z jabłkiem
szklanka kefiru lub mleka

Kolacja

graham z masłem, szynką drobiową, pomidorem, szczypiorkiem
herbatka owocowa

Warto zapoznać się z dekalogiem żywienia dzieci w wieku 1-3 lat:

1. Należy codziennie spożywać pieczywo i produkty zbożowe pochodzące z pełnego przemiału – chleb razowy i ciemne pieczywo, kasza i kaszki, płatki najlepiej zawierające otręby.

2. Należy codziennie podawać dziecku produkty nabiałowe takie jak mleko, maślankę, kefir, jogurt. Dla dzieci powyżej 24 miesiąca życia produkty nabiałowe powinny zawierać zmniejszoną zawartość tłuszczu.

3. Należy codziennie jeść warzywa (w tym warzywa strączkowe) i owoce. Ideałem jest zjadanie warzyw i owoców 5x dziennie.

4. Chude mięso czerwone, w tym wędliny, powinny być spożywane nie częściej niż dwa, trzy razy w tygodniu, a jajka kurze w dni, w których nie jest spożywane mięso.

5. Mięso drobiowe powinno być spożywane dwa, trzy razy w tygodniu , zawsze bez skóry.

6. Wskazane jest spożywanie ryb dwa razy w tygodniu.

7. Posiłki powinny być przygotowywane z udziałem tłuszczy roślinnych (najlepiej oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego), z ograniczeniem tłuszczu zwierzęcego.

8. Należy ograniczać ilość soli dodawanej do potraw i unikać produktów mocno solonych (chipsy, paluszki).

9. Należy ograniczyć spożywanie słodkich napojów i pić czystą wodę.

10. Dziecko powinno codziennie być aktywne fizycznie, bawiąc się lub grając przez kilkadziesiąt minut, najlepiej na świeżym powietrzu.