Jesienne Zupy | Smaki Jesieni

Avatar photo
jesienne zupy

Czy przykładasz uwagę do sezonowości produktów i przyrządzanych z nich potraw? Po okresie lata i bogactwa sałatek oraz surówek ze świeżych warzyw i owoców nadeszła jesień z całą gamą zbiorów nadających się na pożywne zupy i gulasze. Sezonowa zmiana diety jest tak oczywista jak zmiana garderoby.

Właściwie wszystkie zupy są pożywne i niosą za sobą wiele wartości odżywczych pod warunkiem, że nie są przesolone (sól podnosi ciśnienie krwi) a także zbyt tłuste (zupy podprawiane i zagęszczane śmietaną).

Poniżej podajemy kilka podpowiedzi co do wyboru pierwszego dania obiadowego.

Zupa karczochowa

Bazą tej zupy jest wywar z włoszczyzny a dodatek satnowią świeże karczochy i sezonowe zioła.

Zobacz również
polifenole

Zupa z jarmużu

Prosty przepis z wykorzystaniem jarmużu – warzywa o intensywnie zielonych liściach w których zawarte są znaczne ilości kwasu foliowego. Podawana na ciepło potrafi rozgrzać w chłodny jesienny dzień.

Zupa z porów i zupa ziemniaczana

Nie za tłusta ale bardzo pożywna zupa ziemniaczana warto nie dosalać jej za dużo aby przeważał w niej zawarty w ziemniakach potas.