Jesienne Zupy | Smaki Jesieni
Czy przykładasz uwagę do sezonowości produktów i przyrządzanych z nich potraw? Po okresie lata i bogactwa sałatek oraz surówek ze świeżych warzyw i owoców nadeszła jesień z całą gamą zbiorów nadających się na pożywne zupy i gulasze. Sezonowa zmiana diety jest tak oczywista jak zmiana garderoby.
Właściwie wszystkie zupy są pożywne i niosą za sobą wiele wartości odżywczych pod warunkiem, że nie są przesolone (sól podnosi ciśnienie krwi) a także zbyt tłuste (zupy podprawiane i zagęszczane śmietaną).
Poniżej podajemy kilka podpowiedzi co do wyboru pierwszego dania obiadowego.
Zupa karczochowa
Bazą tej zupy jest wywar z włoszczyzny a dodatek satnowią świeże karczochy i sezonowe zioła.
Zupa z jarmużu
Prosty przepis z wykorzystaniem jarmużu – warzywa o intensywnie zielonych liściach w których zawarte są znaczne ilości kwasu foliowego. Podawana na ciepło potrafi rozgrzać w chłodny jesienny dzień.
Zupa z porów i zupa ziemniaczana
Nie za tłusta ale bardzo pożywna zupa ziemniaczana warto nie dosalać jej za dużo aby przeważał w niej zawarty w ziemniakach potas.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Jak jeść zdrowo? » Jesienne Zupy | Smaki Jesieni
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl