Kiełki w domowym ogrodzie – Grazia Cacciola [RECENZJA]

Avatar photo
Tytuł: Kiełki w domowym ogrodzie. Uprawa i zastosowanie w codziennej diecie
Autor: Grazia Cacciola
Rok wydania: 2016
Wydawnictwo: esteri
Ilość stron: 124

Grazia Cacciola jest autorką książek kursów i wykładów poświęconych tematyce kiełków i upraw ekologicznych. Pasja z jaką została napisana ta książka pozytywnie nastraja czytelnika do dokładnego zapoznania się z jej treścią. Pięknie wydana, bogato zilustrowana, dzieli treść na klarowne części podając liczne ciekawostki, podpowiedzi związane z prawidłową uprawą kiełków oraz korzyściami zdrowotnymi wynikającymi z włączenia tych produktów do codziennej diety.

Autorka omawia wszystkie aspekty hodowli i wykorzystania kiełków z najróżniejszych gatunków roślin. W książce oprócz szczegółowego opisu właściwości i działania prozdrowotnego kiełków znaleźć można rzeczowe porady związane z samodzielną ich uprawą.

Dość obszerny opis dotyczy bezpieczeństwa uprawy – kiełki w początkowym stadium swojego wzrostu wypuszczają do podłoża szereg substancji odżywczych – białek i soli mineralnych, które w połączeniu z wilgocią i ciepłem zapewniającym optymalne warunki wzrostowe tych roślin są znakomitą pożywką dla różnych szczepów bakterii. Autorka doradza w jaki sposób dbać (przepłukiwać, nawadniać) nasiona, aby zmniejszyć ryzyko zatruć związanych z rozwojem mikroorganizmów – ale także podpowiada jak prawidłowo czyścić kiełkownicę – czy w danym przypadku wystarczy umycie urządzenia w zmywarce do naczyń czy należy wyszorować pojemniki wodą utlenioną czy roztworem octu. Bardzo pomocne są wskazówki dotyczące dobór kiełkownic – tych dostępnych w sklepie z dokładnym opisem ich typów i rodzajów oraz zalet i wad z dokładnymi ilustracjami, które dodatkowo ułatwią dokonanie wyboru. Autorka wylicza także kilka pomysłów na własnoręcznie wykonanie urządzenia do kiełkowania z wykorzystaniem słoików czy pojemników do żywności lub zwykłych talerzy.

ilustracja

Obszerna część książki dotyczy poszczególnych gatunków roślin, których nasiona nadają się do kiełkowania, ich dokładną nazwę polską i łacińską, zawarte w niej substancje odżywcze, wykorzystanie oraz tabelę z podanymi czasami namaczania, nawadniania, czasu rozwoju, średnią wysokość jaką powinny uzyskać kiełki zdatne do spożycia oraz informacje czy można je jeść na surowo, czy wymagają obróbki termicznej – a także ich najważniejsze witaminy i składniki mineralne. Wszystko to z piękną ilustracją danego gatunku. Nie zdawałam sobie sprawy ile roślin nadaje się do uprawy kiełków! W książce można znaleźć informacje o kiełkowaniu między innymi migdałów, dyni czy konopi siewnych ale także orzeszków ziemnych – przy nich autorka wyraźnie zaznaczyła, że nie tracą one w tej formie swoich uczulających właściwości. Szczegółowy opis dotyczy kiełków koniczyny łąkowej, kalarepy, lnu, prosa czy komosy ryżowej – jednak to co mnie zaciekawiło to informacja o kiełkowaniu samego ryżu – ale jak dobrać taki, który wykiełkuje? Autorka podpowiada, że „ powinien to być ten pełnoziarnisty, nieobrabiany, niełuskany i nieczyszczony”.

Grazia Cacciola wprowadziła podział kiełków na te, które wymagają gotowania tradycyjnego bądź na parze np. groch, gryka, soja oraz te, które można jeść na surowo  jak len, rzeżucha czy kozieradka.

Autorka poświęciła jeden rozdział na opisanie najczęstszych błędów dotyczących uprawy kiełków i porad na ich zapobieganie – proste, jasne wskazówki w połączeniu z ilustracjami typowych uchybień pozwoli hodowcy-amatorowi zachować czujność i w porę zareagować zanim przez niewprawne działanie zepsuje materiał siewny ;-)

Zobacz również

kielki

W książce znalazła się pokaźna garść przepisów na dania z dodatkiem, a także z samych kiełków – proste przepisy niewymagające dużej liczby składników, czasu spędzonego w kuchni i wykorzystanego sprzętu kuchennego. Czyni to te przepisy zachęcającymi dla nowicjuszy w tej dziedzinie gastronomii. Ciekawostką jest, że z kiełków można przyrządzić fermentowany napój probiotyczny – w książce znalazł się pięknie ilustrowany przykład dotyczący gryki – fotografie przeprowadzają użytkownika od etapu namaczania, poprzez kiełkowanie aż do finalnego produktu jakim jest napój.

kielki

Książka jest istnym vademecum dziedziny kiełków tak dokładnym, że znalazł się także przepis na kiełki dla zwierząt domowych – czy wiecie jakie kiełki są odpowiednie dla kota?

Książkę poleciłabym osobom zainteresowanym zdrową, zbilansowaną dietą, weganom, wegetarianom, osobom zafascynowanym trendem ekologicznym w żywności, a także rodzinom z dziećmi – uprawa kiełków to świetna zabawa zarówno dla dużych i małych!