Masło a zdrowie – za i przeciw
Masło to jeden z bardziej kontrowersyjnych produktów żywnościowych, jakie znaleźć można w lodówkach Polaków. Wokół masła jak i margaryny nagromadziła się masa mitów i dopowiedzeń, które wynikają z badań przeprowadzanych często na zlecenie producentów z jednej strony margaryny – z drugiej strony masła. W tym artykule w krótkich słowach podsumujemy dlaczego masło jeść należy i dlaczego nie, jako że każdy medal ma dwie strony.
Masło a zdrowie – za
Kluczem dla sukcesu masła jest przede wszystkim smak. Wszelkie inne zamienniki są tylko naśladownictwem smaku masła. Nic dziwnego, że wielu ludzi właśnie masłem smaruje chleb i używa do wypieków. Efekt ten tylko zwiększa przywiązanie do masła jako tradycyjnego i naturalnego – wykonywanego w sposób najbardziej bliski naturze bez udziału dużej ilości niepotrzebnych chemikaliów.
Oczywiście nie można zapomnieć o wartościach odżywczych, bo masło zawiera znaczną ilość witaminy A oraz tłuszczy omega-3. Zawiera także witaminę D oraz witaminę E.
Masło a zdrowie – przeciw
Niestety trzeba pamiętać, że masło to czysty tłuszcz w dodatku bardzo zwiększający ilość spożywanego przez nas cholesterolu. Czerwone światło dla osób dbających o linię – masło jest wysoce kaloryczne. Nawet mała ilość masła to potężna bomba kaloryczno-tłuszczowo-cholesterolowa.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Nabiał » Masło a zdrowie – za i przeciw