UE: Aspartam w obecnych dawkach bezpieczny
Wczoraj organ Unii Europejskiej zajmujący się bezpieczeństwem żywności – European Food Safety Authority (EFSA) wydał decyzję na temat bezpieczeństwa obecnie ustalonych maksymalnych dawek aspartamu – sztucznego słodzika często wykorzystywanego między innymi w napojach gazowanych.
Według EFSA nie ma żadnych istotnych dowodów na to aby spożycie aspartamu, mieszczące się w obecnie ustalonych granicach 40 miligramów na kilogram masy ciała, mogło być niebezpieczne.
Co z większymi dawkami aspartamu?
W świetle dotychczasowych badań aspartam spożywany w większych ilościach był powiązany z wyższym ryzykiem chorób nowotworowych oraz poronienia. Dla przeciętnego zjadacza chleba a raczej osoby pijącej słodzone napoje oznacza to, że jedna czy dwie puszki ich ulubionego napoju nie przekracza dawki ustalonej przez UE jako niebezpieczna.
Źródło: reuters.com
Dietetycy.org.pl » Aktualności » UE: Aspartam w obecnych dawkach bezpieczny