UE: Aspartam w obecnych dawkach bezpieczny

Avatar photo
aspartam dawki

Wczoraj organ Unii Europejskiej zajmujący się bezpieczeństwem żywności – European Food Safety Authority (EFSA) wydał decyzję na temat bezpieczeństwa obecnie ustalonych maksymalnych dawek aspartamusztucznego słodzika często wykorzystywanego między innymi w napojach gazowanych.

Według EFSA nie ma żadnych istotnych dowodów na to aby spożycie aspartamu, mieszczące się w obecnie ustalonych granicach 40 miligramów na kilogram masy ciała, mogło być niebezpieczne.

Co z większymi dawkami aspartamu?

W świetle dotychczasowych badań aspartam spożywany w większych ilościach był powiązany z wyższym ryzykiem chorób nowotworowych oraz poronienia. Dla przeciętnego zjadacza chleba a raczej osoby pijącej słodzone napoje oznacza to, że jedna czy dwie puszki ich ulubionego napoju nie przekracza dawki ustalonej przez UE jako niebezpieczna.

Zobacz również
kawa rodzaje

Źródło: reuters.com