Prawda czy mit: zdrowe jedzenie jest za drogie

Avatar photo
zdrowe jedzenie za drogie

Zakorzenionym u większości ludzi przekonaniem jest, że aby odżywiać się zdrowo, ekologicznie – trzeba wydać o wiele więcej niż jedząc tak jak się przyzwyczailiśmy do tej pory. Jak się jednak okazuje ten pogląd wynika jedynie z obserwacji żywności w sklepach ekologicznych. Owszem, to co znajdziemy na półkach w supermarketach z etykietą „ekologiczne” potrafi ceną spowodować zawrót głowy. Ale na tym zdrowe odżywianie się nie kończy.

Cena jedzenia ekologicznego

Ostatnie zestawienia statystyczne amerykańskiego USDA (United States Department of Agriculture) porównały w 2011 roku tysiące produktów popularnie uznawanych za zdrowe oraz inne, które uznajemy za niezdrowe. Badane były produkty dostępne w dużych marketach w całych Stanach Zjednoczonych.

Owszem – choć w przeliczeniu na kalorie jedzenie niezdrowe było stosunkowo tańsze, to w przeliczeniu na porcje było wręcz przeciwnie. Choć może się wydawać, że dostarczenie energii jest kluczowe w doborze produktów od strony dietetycznej, to w rzeczywistości zazwyczaj częściej dobieramy produkty w sklepie patrząc na ich wagę. Co za tym idzie – przeświadczenie o tym, że jedzenie zdrowe jest nie na każdą kieszeń – staje pod znakiem zapytania.

Zobacz również
aktywność fizyczna

Nie każdy produkt taki sam

Żadna uproszczona teoria oczywiście nie jest w 100% prawdziwa. Na pewno produkty takie jak pieczywo czym mniej zdrowe tym będzie zazwyczaj tańsze. Inaczej jednak jest w przypadku napojów czy produktów mlecznych. Tak naprawdę zawsze do konsumenta należy wybór tego, by tam gdzie bariera cenowa nie stanowi problemu – wybierać mądrze – w zgodzie z potrzebami zdrowotnymi i bez szkody dla portfela.