3 pomysły na wiosenny obiad

Ku uciesze smakoszy, nadszedł czas na wiosenne obiady na bazie nowalijek i produktów sezonowych. Jak przygotować lekki obiad, który równocześnie będzie pożywny, pełnowartościowy i zapewni uczucie sytości na długo? Przedstawiamy 3 sprawdzone pomysły na wiosenny obiad z białym makaronem, pszenicą i kaszą gryczaną w roli głównej! 

Wiosenny obiad – przygotuj odżywczy posiłek 

Wiosenny obiad powinien obfitować w świeże warzywa, na które w danym okresie trwa sezon. Dzięki temu nie tylko nasycimy się typowo wiosennym smakiem, ale i dostarczymy organizmowi porcję witamin i wartości odżywczych. Wybierając nowalijki, pamiętajmy, aby sięgać po te ze sprawdzonego źródła – w przeciwnym razie zamiast porcji mikroelementów otrzymamy solidną dawkę środków chemicznych. Skorzystajmy z dobrodziejstw targów i małych sklepików, kupując warzywa od regionalnych rolników. Aby wzbogacić obiad o sycącą podstawę, warto postawić na produkty ekologiczne, jak pszenica do kutii, która wbrew swej nazwie świetnie sprawdzi się też jako dodatek do dań głównych lub podstawa potrawy jednogarnkowej, biały makaron, czy baza z kaszy gryczanej.  

Lekki wiosenny obiad na ich bazie dostarczy między innymi solidną porcję witamin z grupy B, witaminę A, C, E, żelazo, potas, cynk, czy magnez i fosfor. Jak stworzyć pyszny, sycący, zdrowy obiad na wiosenne dni? Poniżej prezentujemy 3 rozwiązania.

Wiosenny obiad – 3 przepisy z nowalijkami

Biały makaron ze szparagami w sosie ziołowym

Składniki: 

  • biały makaron orkiszowy – 200 g 
  • szparagi – 15 – 20 większych sztuk
  • śmietanka 30% – 240 ml
  • tarty parmezan – 100 g
  • masło – 1-2 łyżki
  • opcjonalnie: szpinak – 200 g
  • sól, pieprz, czosnek, bazylia

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Szparagi płuczemy, odkrawamy twarde końce, obieramy do połowy długości i kroimy na małe kawałki. Łodyżki gotujemy do miękkości (ok. 3-5 minut), pod koniec dodajemy główki szparagów. Śmietanę gotujemy z masłem, połową parmezanu. Dodajemy sól, pieprz i bazylię. Opcjonalnie szpinak (wcześniej podsmażając go z czosnkiem). Gdy sos zacznie gęstnieć, dodajemy szparagi i odcedzony makaron. Wszystko mieszamy do połączenia składników. Danie podajemy posypane pozostałą ilością parmezanu.  

Pszenica ze szpinakiem i pieczarkami

Składniki:

  • pszenica do kutii – 100 g
  • pieczarki – 150 g 
  • świeży szpinak
  • pęczek natki pietruszki – ½ 
  • wędzony boczek lub tofu – 200 g 
  • sól, pieprz, czosnek, ulubione zioła

Przygotowanie:

Pszenicę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie. Boczek lub tofu podsmażamy na odrobinie oliwy, następnie dodajemy pieczarki, szpinak i czosnek. Gdy składniki będą gotowe, mieszamy odcedzoną pszenicę z boczkiem lub tofu i warzywami, doprawiamy do smaku i posypujemy natką pietruszki.

Kotlety z kaszy gryczanej i botwinki

Składniki:

  • kasza gryczana – 200 g
  • botwinka – 1 pęczek
  • cebula – 1 sztuka
  • jogurt naturalny – ½ małego kubka
  • jajka – 2 sztuki
  • mąka – 2 łyżki
  • sól, pieprz, czosnek 

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Dodajemy buraczki starte na tarce, poszatkowane liście botwiny i cebulę oraz czosnek. Łączymy z jogurtem i mąką, solą i pieprzem. Jeśli ciasto będzie zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę więcej mąki. Placuszki smażymy na rozgrzanym oleju (może być kokosowy). Podajemy z ziołowym dipem lub ziemniakami i surówką.

Masz ochotę na wiosenny obiad? Warzywa sezonowe dają spore pole do popisu. Zestawiając je z ekologicznymi produktami bazowymi stworzymy posiłek, który zachwyci smakiem, wzbogacając organizm w wartości odżywcze niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.