5 porcji warzyw i owoców – czy więcej?
Spożywanie co dzień pięciu porcji owoców i warzyw jest obecnie zaleceniem, które jest szeroko stosowane w dietetyce. Obecnie hasło pięciu porcji jest również zakorzenione w świadomości ludzkiej, głównie dzięki odpowiednim akcjom, promującym jedzenie owoców i warzyw.
O ile mówi się o 5 porcjach, to pojawia się pytanie – czy jest to wartość optymalna czy też minimum dla zachowania zdrowia? Poprzednie badanie w tym temacie potwierdzało, że warto jeść ich więcej. Jednak nowsze badanie tego już nie potwierdza.
5 porcji wystarczy
Efekt wyjścia poza ramy pięciu porcji warzyw i owoców starali się ocenić badacze z Chin i Stanów Zjednoczonych na podstawie szerokiej analizy danych (ponad 800 tysięcy osób).
Jak oceniono – każda porcja warzyw i owoców zmniejszała ryzyko śmierci o 5% (w tym o 4% z powodu chorób układu krwionośnego). Jednak zwiększanie ilości porcji ponad 5 nie miało już żadnego wpływu na wskaźniki śmiertelności. Co za tym idzie należy oceniać, że w świetle tych badań nie ma podstaw, by sądzić, że dodatkowe porcje warzyw i owoców przynoszą korzyści dla zdrowia. Optymalna ich ilość to więc popularne 5.
Tym samym: jedzmy przynajmniej pięć porcji warzyw i owoców na zdrowie !
Zobacz również jak przygotować jedzenie, aby nie stracić witamin w warzywach podczas obróbki kulinarnej, najlepiej wykorzystując ich prozdrowotne właściwości: http://dietetycy.org.pl/jak-nie-stracic-witamin-warzywach/
Źródło: thebmj
Dietetycy.org.pl » Aktualności » 5 porcji warzyw i owoców – czy więcej?