ABC Gotowania 3 [RECENZJA]

Avatar photo
abc gotowania 3 środek
Tytuł: ABC Gotowania 3
Autor: Marieta Marecka
Rok wydania: 2017
Wydawnictwo: Egmont
Ilość stron: 304

abc gotowania 3ABC Gotowania 3 – Marieta Marecka

Nakładem wydawnictwa Egmont ukazała się już trzecia książka Mariety Mareckiej z serii ABC gotowania. ABC gotowania 3 to pięknie wydana książka kucharska z klasycznymi, prostymi i popularnymi przepisami.

To co spodobało mi się już na samym początku książki to praktyczne podejście autorki do gotowania. Zebrała ona wiele cennych wskazówek dotyczących organizacji pracy w kuchni, jak i przydatne triki, dzięki którym można oszczędzić czas jak i w całości wykorzystać produkty spożywcze – tak, by ograniczyć ich straty do minimum.

Wiedzieliście jak wykorzystać podwiędłą włoszczyznę, czy np. okrawki z parmezanu lub w jaki sposób zachować soczystą zieleń brokułów? Nie? To koniecznie zerknijcie do ABC gotowania 3.

Książka została podzielona na kilka rozdziałów – znalazło się tu kilkanaście przepisów na zupy, przekąski dania główne, przystawki desery i koktajle.

Dla ułatwienia korzystania z książki autorka zamiast klasycznego wylistowania składników posłużyła się ich zdjęciami z podpisem koniecznych w przepisie ilości. Takie rozwiązanie to modny a zarazem praktyczny trend we współczesnych książkach kulinarnych.

Co znajdziesz w środku?

Przepisy zebrane w rozdziale poświęconym zupom są chyba najmniej klasyczne i spodobają się osobom lubiącym eksperymentować w kuchni. Chłodnik z pieczonych buraków na soli z krewetkami, tajska zupa dyniowa czy zupa waniliowo-kardamonowa  z pływającymi wyspami dadzą pole do popisu osobom znudzonym zwyczajną pomidorówką czy rosołem.

abc gotowania 3 środek

Część przekąskowa to już dobrze znane tradycjonalistom paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami, bułeczki czosnkowe czy mielonka ze słoika i rolada szpinakowa, choć i tu znaleźć można coś bardziej egzotycznego jak sałatka z bobu, pomidorów i chorizo z dressingiem lub carpaccio z kaczki z grejpfrutem.

Dania główne zebrane w ABC gotowania 3 poleciłabym dla osób zastanawiających się co podać na niedzielny rodzinny obiad. Znaleźć tu można między innymi leczo z klopsikami, łazanki z młodą kapustą i koperkiem czy dorsza w ziołowym jogurcie. Klasycznie, prosto, szybko i co ważne bez składników których poszukiwanie zajmie nam wiele godzin żmudnych poszukiwań po to by dodać szczyptę. Autorka zebrała wiele pomysłów na dodatki do dań które będą świetnie się komponowały z daniami obiadowymi zaproponowanymi w publikacji. Kasza gryczana z jarmużem, pieczone brukselki w masali czy surówka z marchewki z chrzanem będą wyglądały apetycznie, kolorowo a co najważniejsze jest duża szansa że przypadną do gustu zarówno dziadkowi jak i zbuntowanemu nastolatkowi na diecie wegańskiej.

Marieta Marecka pomyślała również o łasuchach, którym zadedykowała rozdział desery.  Gruszki z marcepanem pod kruszonką, śliwkowa krajanka w czekoladzie czy tiramisu są dopełnieniem sytego obiadu a załączone w książce zdjęcia zachęcają do wypróbowania przepisów. To, co osobiście chciałabym wypróbować, to ryż zapiekany z jabłkami – łatwostrawny i prosty w wykonaniu przekonał mnie swoją delikatnością.

Obecnie coraz większą popularnością cieszą się wszelkiego rodzaju koktajle owocowo-warzywne. W książce ABC gotowania 3 znalazły się bardzo atrakcyjne przepisy dla amatorów tego typu napojów. Mango z kurkumą, szpinak i pachnotka, gruszka i pietruszka czy kiwi i pistacje to tylko niektóre z wariantów.

Dla kogo ABC Gotowania 3?

Książkę poleciłabym osobom zaczynającym swoje kuchenne podboje, miłośnikom dań tradycyjnych jak i szukającym inspiracji na proste a zarazem atrakcyjne dania na różne okazje.