Antyoksydanty a cukrzyca typu 2

Avatar photo
antyoksydanty

Wśród osób spożywających żywność bogatą w przeciwutleniacze zaobserwowano niższe ryzyko występowania cukrzycy typu 2. Wnioski te zostały opublikowane w „Diabetologia”, czasopiśmie European Association for the Study of Diabetes (EASD). Dieta bogata w owoce i warzywa była już wcześniej wiązana z niższym ryzykiem występowania pewnych nowotworów i chorób sercowo-naczyniowych.

Wcześniejsze badania wykazywały, że przeciwutleniacze, takie jak witaminy C i E, flawonoidy, wiązały się ze zmniejszeniem ryzyka występowania cukrzycy typu 2. Jednak badania te dotyczyły jedynie izolowanych składników odżywczych, a nie całkowitej zdolności antyoksydacyjnej diety. Naukowcy z grupy badawczej z Center of Research in Epidemiology and Population Health w Villejuif we Francji, sprawdzili, czy dieta ogółem, w zależności od jej zdolności antyoksydacyjnych, wiąże się z ryzykiem występowania cukrzycy typu 2.

Wyniki badania

Korzystając z francuskiego badania kohortowego E3N, przeanalizowano dane na temat 66 223 kobiet w latach 1993-2008. W momencie włączenia do badania żadna z kobiet nie chorowała na cukrzycę ani schorzenia sercowo-naczyniowe. Uczestniczki wypełniły kwestionariusz żywieniowy na początku badania, podając szczegółowe informacje na temat ponad 200 różnych produktów spożywczych. Wykorzystując te informacje oraz korzystając z włoskiej bazy danych na temat zdolności antyoksydacyjnej różnych produktów spożywczych, naukowcy obliczali wynik dla całkowitej zdolności antyoksydacyjnej diety dla każdego uczestnika. Następnie przeanalizowano związek między wynikiem analizy a ryzykiem wystąpienia cukrzycy w okresie obserwacji.

Wyniki pokazują, że ryzyko występowania cukrzycy zmniejszyło się wraz ze wzrostem spożycia przeciwutleniaczy do poziomu 15 mmol/dobę, powyżej którego efekt osiągnął stabilizację. Zwiększenie ilości przeciwutleniaczy w diecie do tego poziomu można osiągnąć poprzez spożywanie produktów takich jak: ciemna czekolada, herbata, orzechy włoskie, suszone śliwki, jagody, truskawki lub orzechy laskowe. Kobiety z najwyższą oceną antyoksydantów miały zmniejszenie ryzyko występowania cukrzycy o 27% w porównaniu z osobami o najniższych wynikach.  Związek ten utrzymuje się po uwzględnieniu wszystkich innych głównych czynników ryzyka występowania cukrzycy, do których należą: palenie tytoniu, poziom wykształcenia, nadciśnienie tętnicze, wysoki poziom cholesterolu, rodzinny wywiad zdrowotny, a przede wszystkim wskaźnik BMI. Żywność i napoje, które przyczyniły się w największym stopniu do uzyskania wysokiej zawartości antyoksydantów w diecie, to owoce i warzywa, herbata i czerwone wino (spożywane w umiarkowanych ilościach). Autorzy wykluczyli kawę z analizy pomimo wysokiego poziomu antyoksydantów, ponieważ wykazano już wcześniej, że przeciwutleniacze w kawie są związane ze zmniejszonym ryzykiem cukrzycy typu 2, a zatem mógłby maskować działanie przeciwutleniaczy z innych źródeł.

Zobacz również
celowana probiotykoterapia

Praca ta uzupełnia obecną wiedzę o wpływie izolowanych produktów spożywczych i składników odżywczych oraz zapewnia pełniejszy obraz korelacji pomiędzy żywnością a cukrzycą typu 2.

Źródło:

Francesca Romana Mancini, Aurélie Affret, Courtney Dow, Beverley Balkau, Fabrice Bonnet, Marie-Christine Boutron-Ruault, Guy Fagherazzi. Dietary antioxidant capacity and risk of type 2 diabetes in the large prospective E3N-EPIC cohort. Diabetologia, 2017;