Awokado a zespół metaboliczny – wyniki badań
Według niedawno przedstawionego w Phytotherapy Research przeglądu badań naukowców z Mashhad University of Medical Sciences (Iran) na temat awokado istnieje dostatecznie dużo dowodów, aby uznać, że owoc ten stanowi skuteczną broń w walce z zespołem metabolicznym. Przeanalizowano w jakich konkretnie sferach jest ono najskuteczniejsze. Dla przypomnienia: zespół metaboliczny jest to stan współwystępowania czynników ryzyka takich jak otyłość, zaburzenia gospodarki węglowodanowej i lipidowej oraz wysokie ciśnienie krwi i niestety dotyczy rosnącej liczby osób w społeczeństwach krajów rozwiniętych.
Zalecenia przy zespole metabolicznym wskazują na istotny wkład jaki w terapii stanowi dobrze dobrana, zbilansowana dieta. Wspomniane wyniki badań sugerują, że warto, aby elementem takiej diety było awokado.
Awokado pod lupą naukowców
Awokado wielokrotnie było bohaterem wieści naukowych – badacze sugerowali już jego dobroczynny wpływ na poziom cholesterolu, na odchudzanie – czyli te elementy, które zazębiają się z zespołem metabolicznym.
Po podsumowaniu tych wyników – największy pozytywny wpływ ma awokado na unormowanie poziomu cholesterolu. Jednak co nie mniej ważne – jego działanie przekłada się na minimalizowanie innych czynników ryzyka – dotychczasowe badania wskazują na to, że jest pomocne przy odchudzaniu wśród osób otyłych i z nadwagą oraz w walce z nadciśnieniem i miażdżycą.
Pełna treść badania dostępna na wiley.com
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Awokado a zespół metaboliczny – wyniki badań