Polska jest w czołówce europejskiej pod względem produkcji warzyw i owoców. Co do ich spożycia, mimo dużej dostępności rodzimego surowca doskonałej jakości, zamykamy stawkę krajów członkowskich. To, ile warzyw i owoców tak naprawdę spożywają Polacy, zbadał Kantar na zlecenie Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw. Badania zostały przeprowadzone pod koniec 2019 roku na reprezentatywnej grupie polskich konsumentów. Ich wyniki zaprezentowane podczas konferencji prasowej zorganizowanej w dniu 27.02.2020 w siedzibie głównej Kantaru.
Polacy cenią warzywa i owoce
Pozytywne jest to, że aż 98% respondentów zna korzyści wynikające ze spożycia warzyw i owoców. Blisko połowa (49%) badanych wskazała, że produkty te są najlepszym źródłem witamin, składników mineralnych i przeciwutleniaczy. Na walory smakowe i prozdrowotne wskazało odpowiednio 37% i 30% konsumentów.
…ale nie wiedzą ile należy ich jeść
Mniej znane są niestety zalecenia dotyczące wielkości spożycia tych produktów, aż ¾ badanych nie potrafiła określić ile warzyw i owoców powinno znaleźć się w codziennym jadłospisie.
Co ciekawe, 1/3 pytanych nie wie, ile warzyw i owoców powinno się spożywać, ale uważa, że jedzą ich tyle, ile trzeba.
Dlaczego jemy tak mało owoców i warzyw?
Dlaczego, skoro jesteśmy świadomi korzyści płynących z regularnego jedzenia warzyw i owoców tak rzadko po nie sięgamy? Część (18%) respondentów zniechęca wysoka cena, oraz zbyt długi czas przygotowania dań z udziałem tych produktów (13%). Innymi powodami unikania warzyw i owoców w jadłospisie są między innymi wybieranie szybkich przekąsek (14%) czy przepisów tradycyjnej kuchni polskiej (12%).
Ci, którzy już decydują się na spożywanie warzyw i owoców, przeważnie jedzą je w formie surowej. Znacznie rzadziej spożywane są (szczególnie owoce) jako składnik potraw. Warzywa najczęściej towarzyszą daniom obiadowym, owoce zaś jadane są pomiędzy posiłkami w ramach przekąski.
Ulubione polskie owoce i warzywa
Wśród najchętniej wybieranych owoców prym wioną jabłka, których codzienne spożycie deklaruje 14 % badanych oraz owoce południowe w tym cytryny (14%) i banany (2%). Najrzadziej goszczą na naszych stołach owoce jagodowe, choć tu można nieco usprawiedliwić ankietowanych, gdyż badania przypadły w sezonie zimowym, gdy dostępność tych owoców jest ograniczona.
Do najchętniej wybieranych warzyw należą cebula, marchew i pomidory wybierane codziennie przez odpowiednio (8%, 7%, 6%). Osobną grupę stanową ziemniaki, których konsumpcję każdego dnia deklarowało 19% pytanych.
Na rok 2020 Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw zaplanował przeprowadzenie Narodowego badania konsumpcji warzyw i owoców. W ramach akcji przeprowadzony zostanie monitoring diety Polaków i określenie w niej miejsca warzyw i owoców. Badania będą trwały cały rok w podziale na poszczególne miesiące, by lepiej przyjrzeć się wyborom dokonywanym przez konsumentów oraz zmianom w ich diecie na przestrzeni roku.
Informacje zebrane w ramach projektu pozwolą na lepszą ocenę sposobu żywienia Polaków i wprowadzenie celowanych działań edukacyjnych. Trzymamy kciuki za przełożenie zdobytej w ten sposób wiedzy na edukację żywieniową Polaków i zwiększenie udziału w diecie owoców i warzyw.
Fotorelacja:
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl