Jak wygląda zapotrzebowanie na technologów żywności i dietetyków? (Barometr Zawodów 2022)

Avatar photo
poszukiwanie pracy

Barometr Zawodów to badanie, które pojawia się corocznie i na poziomie województw, powiatów pokazuje popyt i podaż na pracowników z konkretnych specjalizacji. Sprawdzamy, co raport mówi o specjalistach żywieniowych.

Na początek trochę o metodologii: pod nazwą specjalistów technologii żywności i żywienia kryją się takie zawody jak:

  • inżynierowie, technicy technologii żywności (liczne podgrupy)
  • dietetycy, żywieniowcy, specjaliści do spraw żywienia

Samo badanie jest realizowane przez Ministerstwo Rodziny i Polityki Społecznej, jego koordynatorem jest zaś Wojewódzki Urząd Pracy w Krakowie. Uzbrojeni w tę podstawową wiedzę, sprawdźmy, co wynika z badania.

Rynek (prawie w równowadze)

W I półroczu tego roku na rynku jest 9183 osoby bezrobotne w zawodzie. 5320 osób jest długotrwale bezrobotnych. Równolegle do bazy ofert pracy CBOP napłynęło w roku poprzednim 624 oferty.

Większość województw wskazuje na równowagę między popytem i podażą. Wyjątkiem jest południowo-wschodnia Polska. Konkretnie chodzi o 3 województwa: Lubelskie, Świętokrzyskie, Podkarpackie. Tam występuje nadwyżka poszukujących pracy. Reprezentują to niebieskie pola:

Barometr Zawodów 2022

Analiza schodzi także do poziomu powiatów. Tutaj robi się nieco bardziej zróżnicowanie. Ciemnoniebieskie pola oznaczają dużą nadwyżkę poszukujących pracy, natomiast pola pomarańczowe to powiaty z deficytem poszukujących pracy. Zobaczmy:

Barometr Zawodów 2022

Duża nadwyżka poszukujących pracy dotyczy powiatów:

  • starachowicki
  • strzyżowski
  • jasielski

Deficyt poszukujących pracy dotyczy powiatów:

Zobacz również
dietetyk

  • kartuski
  • gorzowski
  • sulęciński
  • wschowski
  • kłodzki
  • kolneński
  • sokołowski
  • siedlecki
  • łukowski
  • krośnieński

Dynamika zmian na rynku pracy według powiatów

Zgodnie z raportem nastąpił pewien spadek ofert pracy w powiatach mławskim, ostrowskim, chełmskim, ropczycko-siędziszowskim, strzyżowskim.

Z drugiej wzrost dotyczył powiatów: oleckiego, grodziskiego, konińskiego, radomskiego, siedleckiego, Warszawy i krakowskiego. Wśród powodów tego stanu rzeczy podawany jest najczęściej rosnący problem z otyłością społeczeństwa przy rosnącej świadomości żywieniowej.

Przeczytaj szczegóły

Informacje na temat swojego powiatu (niektóre opisane także komentarzem na temat lokalnego rynku pracy) znajdziecie na stronie Barometru Zawodów. Link znajdziecie tutaj: BAROMETR ZAWODÓW