Czy biała czekolada nie jest prawdziwą czekoladą?
Czy spotkaliście się ze stwierdzeniem, że biała czekolada nie jest prawdziwą czekoladą?
Czy wynika to z upodobań kulinarnych konsumentów, czy też przekonania, że czekolada musi być ciemna?
Według dyrektywy UE biała czekolada jest jednym z rodzajów czekolady. Dlatego słowo „czekolada”, a nie „wyrób czekoladopodobny” może widnieć na opakowaniu produktu.
Według normy czekolada biała to wyrób otrzymywany z tłuszczu kakaowego (nie mniej niż 20%) oraz mleka lub wyrobów mlecznych i cukru, oraz dodatków dopuszczalnych według prawa.
Czekolada biała nie zawiera odtłuszczonej masy kakaowej (miazgi kakaowej) nadającej specyficzny smak i kolor, który kojarzy nam się z tradycyjną czekoladą.
Ciekawostka:
Do każdej czekolady można dodać do 5% tłuszczów roślinnych (lecz na etykiecie musi znaleźć się obowiązkowe sformułowanie „zawiera tłuszcze roślinne”). Gdy zawartość tłuszczów roślinnych przekracza 5%, wtedy nie możemy mówić, że jest to jeszcze czekolada.
Dietetycy.org.pl » Żywność » Czy biała czekolada nie jest prawdziwą czekoladą?
Jestem Technologiem żywności, zawodowo zajmuje się bezpieczeństwem, znakowaniem i higieną żywności. Zapraszam na: https://www.facebook.com/pg/technologzywnosciradzi/