Czy biała czekolada nie jest prawdziwą czekoladą?

biała czekolada

Czy spotkaliście się ze stwierdzeniem, że biała czekolada nie jest prawdziwą czekoladą?

Czy wynika to z upodobań kulinarnych konsumentów, czy też przekonania, że czekolada musi być ciemna?

Według dyrektywy UE biała czekolada jest jednym z rodzajów czekolady. Dlatego słowo „czekolada”, a nie „wyrób czekoladopodobny” może widnieć na opakowaniu produktu.

Według normy czekolada biała to wyrób otrzymywany z tłuszczu kakaowego (nie mniej niż 20%) oraz mleka lub wyrobów mlecznych i cukru, oraz dodatków dopuszczalnych według prawa.

Czekolada biała nie zawiera odtłuszczonej masy kakaowej (miazgi kakaowej) nadającej specyficzny smak i kolor, który kojarzy nam się z tradycyjną czekoladą.

Ciekawostka:
Do każdej czekolady można dodać do 5% tłuszczów roślinnych (lecz na etykiecie musi znaleźć się obowiązkowe sformułowanie „zawiera tłuszcze roślinne”). Gdy zawartość tłuszczów roślinnych przekracza 5%, wtedy nie możemy mówić, że jest to jeszcze czekolada.