Białko tłumi apetyt
To działanie białka jest wykorzystywane popularnie w wieku znanych i chętnie stosowanych dietach odchudzających – białko tłumi apetyt. Jak efektywnie wykorzystać ten efekt oraz dlaczego akurat białko tłumi apetyt? Czy to jest w ogóle prawda?
Białko hamujące apetyt
W dopiero co opublikowanym badaniu naukowców z Inserm, CRS i Uniwersytetu Clause Bernard w Lyonie fenomen białka znajduje pełne wytłumaczenie.
W momencie w którym spożywamy produkty bogate w białko – szczególnie mięso, ryby lub jajka następuje długotrwałe przekazywanie informacji między mózgiem a układem pokarmowym. Sygnał ten powstaje jako efekt syntezy glukozy w jelicie, która po przedostaniu się do obiegu krwionośnego jest wykrywana przez mózg. W ten sposób danie może w pełni nasycić nawet na kilka godzin.
Co za dużo…
Za wykrycie białka odpowiedzialne są receptory μ-opioidowe. Jak jednak wskazują badacze – w przypadku zbytniego wykorzystywania tego efektu – mogą się stać one nieczułe. Dlatego, aby w pełni wykorzystać ich działanie tłumiące apetyt – potrzeba umiarkowanego z nich korzystania.
Opr. na podst.: Stone Hearts News
Dietetycy.org.pl » Smart Shopping » Składniki odżywcze » Białko tłumi apetyt