Bubble tea. Co kryje się w popularnym bąbelkowym napoju i jak go zrobić?

Avatar photo
bubble tea

Bubble tea to napój bąbelkowy na bazie herbaty. Zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Z pewnością wielu Polaków zadaje sobie pytania: skąd przybył do naszego kraju? Na czym polega jego fenomen? Odpowiemy na to pytanie w artykule.

Spis treści:

  1. Jak powstała Bubble tea?
  2. Dlaczego bąbelkowa herbata staje się coraz bardziej popularna?
  3. Czym jest tapioka?
  4. Jak przygotować Bubble tea?
  5. Typy Bubble tea
  6. Kalorie i zawartość cukru
  7. Potencjalny wpływ na zdrowie
  8. Czy warto pić i czym kierować się przy wyborze?
  9. Podsumowanie

Jak powstała Bubble tea?

Herbata jest częścią kultury wielu państw, w szczególności Wielkiej Brytanii i Chin. Napój, o którym mowa, powstał z połączenia europejskiego stylu picia herbaty oraz chińskich tradycji. To Brytyjczycy łączyli herbatę z mlekiem. Bubble tea powstała jednak na Tajwanie. Istnieją różne wersje historii o pierwszym przygotowaniu Bubble tea. Według jednej z nich kierownik tajwańskiego sklepu z deserami przypadkowo wrzucił kulki tapioki do herbaty mlecznej. Stało się to podczas nudnego biznesowego spotkania, w drugiej połowie XX wieku. Okazało się, że eksperymentalny napój smakuje naprawdę dobrze [1].  Nazwa bąbelkowej herbaty nie odnosiła się jednak początkowo do perełek tapioki. Nawiązywała do musującej pianki, tworzącej bąbelki podczas potrząsania napojem.

Dlaczego bąbelkowa herbata staje się coraz bardziej popularna?

Herbata bąbelkowa w krótkim czasie zyskała na popularności. Stało się to dzięki ogromnej różnorodności i możliwości połączenia składników. Producenci z różnych państw często wykorzystują lokalne surowce, aby ulepszyć jej smak. Przykładowo Francuzi dekorują swoją herbatę czekoladą. Natomiast przyzwyczajeni do słodkiego smaku Amerykanie chętnie dodają miód, lody i syropy [1]. Wielu producentów, pragnąc, aby ich herbata była wyjątkowa, wpada na kreatywne pomysły. Dodawanie deserów czy nawet kawałków ciasta naleśnikowego na wierzchu nie powinno zatem dziwić.

Innym powodem rosnącej popularności jest zdecydowanie estetyka i wygląd napoju. Młodzi ludzie chętnie dzielą się zdjęciami przygotowanej Bubble tea w mediach społecznościowych. Przyciąga to coraz więcej klientów.

Klient staje też przed możliwością wyboru ogromnej ilości smaków, a także mieszania ze sobą różnych wariantów. Chcąc wypróbować każdy z nich, chętnie wraca po więcej.

Czym jest tapioka?

Tapioka to skrobia uzyskiwana z manioku. Charakterystyczne kuleczki z tapioki można zabarwić na różne kolory. Stosuje się je jako dodatek do deserów lub omawianej w artykule herbaty. Nadają daniom i napojom niepowtarzalny wygląd. Neutralny smak pozwala natomiast na dostosowanie smaku całego deseru do preferencji konsumenta. Perełki tapioki świetnie absorbują aromaty z dodanych składników. Po ugotowaniu pęcznieją i przypominają okrągłe galaretki lub gumę do żucia.

kulki tapioki
belchonock / 123RF

Jak przygotować Bubble tea?

Do przygotowania Bubble tea wystarczy użyć czarnej lub zielonej herbaty. Następnie dodaje się jeden z kilkudziesięciu proszków smakowych (np. granat, sezam i wiele innych). Można przygotować ją z mlekiem lub bez. Przed podaniem powinno się ją schłodzić i wstrząsnąć. Herbatę podaje się z kulkami tapioki lub kawałkami galaretki na spodzie [2]. Odpowiednim dodatkiem jest także duża słomka, przez którą z łatwością przedostają się kuleczki.

Typy Bubble tea

Istnieje kilka najbardziej znanych typów Bubble tea. Na przykład Boba Milk Tea jest najbardziej rozpowszechniona na Zachodzie. Podstawą jest czarna herbata z mlekiem z dodatkiem kulek z tapioki o charakterystycznym rozmiarze. Można usłyszeć także o Boba Green Milk Tea. Różni się jedynie bazą – zamiast czarnej herbaty używa się zielonej.

Kalorie i zawartość cukru w Bubble tea

Napoje boba zawierają duże ilości cukru i tłuszczu. Kubek Bubble tea może zawierać od 200 do 500, a nawet więcej kilokalorii. Wszystko zależy od dodanych składników. Napoje te są zazwyczaj słodzone syropem kukurydzianym o wysokiej zawartości fruktozy. 450 ml napoju może zawierać aż 38 g cukru, a więc ponad 7 łyżeczek. Nie jest to jednak najwyższy wynik w porównaniu z innymi słodkimi napojami. Taka sama porcja napoju energetycznego zawiera 62 g cukru, a coli – 56 g.

Jeżeli jednak chodzi o kalorie, sytuacja się trochę zmienia. Okazuje się, że ta sama porcja Bubble Tea zawiera przeciętnie 300 kcal, podczas gdy cola – ok. 200 kcal, a napój energetyczny – 240 kcal. Bubble tea zdecydowanie dominuje inne napoje pod względem kaloryczności. Nie jest to wynik, którym producenci mogliby się chwalić [3].

bubble tea
topntp / 123RF

Potencjalny wpływ na zdrowie

Można stwierdzić, że Bubble tea nie jest napojem wywierającym pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Ten napój to duża ilość słodkich dodatków, w tym przede wszystkim cukier.

Zobacz również
flawonoidy

o sprawia, że Bubble tea staje się kaloryczną bombą. Nie zapominajmy o wysokiej zawartości fruktozy w syropie kukurydzianym. Fruktoza zwiększa stężenie trójglicerydów we krwi bardziej niż glukoza. Może prowadzić do wzrostu masy ciała i cukrzycy [4].

Czy warto pić i czym kierować się przy wyborze?

Oczywiście, podobnie jak w przypadku innych słodkich napojów i deserów, sugeruje się ograniczone spożycie Bubble tea. Najlepiej wybierać opcje ze zmniejszoną zawartością cukru i bez dodatku innych składników typu budyń czy galaretka. Lepszym wyborem są też herbaty, które są przygotowywane z liści i świeżych składników. Najlepiej unikać tych wytwarzanych sztucznie. Jeżeli mamy możliwość sprawdzenia, z czego przygotowywany jest nasz napój, dobrze jest z niej skorzystać.

Podsumowanie

Duża różnorodność smaków i sposobów przygotowania powoduje, że producenci Bubble tea przyciągają coraz większe tłumy klientów. Herbatę bąbelkową można zrobić także w domu. Dzięki temu mamy wpływ na zawartość cukru i dodatkowych substancji. Tapioka jest dostępna w marketach i sklepach internetowych. Nawet jeżeli nie udało się nam jej zakupić, nic straconego. Bubble tea można przygotować również bez użycia kuleczek z tapioki. Jak? Poniżej odpowiemy na najczęściej zadawane pytania na temat Bubble tea.

Jak zrobić kulki do Bubble tea?

Wystarczy zagotować wodę – 1 szklanka wody na 2/3 łyżki tapioki. Następnie na wrzątek wrzucamy tapiokę. Delikatnie mieszamy, do momentu aż kulki zaczną unosić się na powierzchni. Gotujemy przez ok. 15-20 minut (w zależności od zakupionego produktu czas gotowania może się trochę różnić. Najlepiej przeczytać informację na opakowaniu).

Jak zrobić Bubble tea z mlekiem?

Po zaparzeniu zielonej lub czarnej herbaty, do szklanki dolewamy ok. 3 łyżki mleka (w zależności od preferencji – jak bardzo mleczną herbatę chcemy uzyskać). Następnie dodajemy resztę składników.

Jak zrobić Bubble tea bez tapioki?

Podobne kulki możemy przygotować bez dodatku tapioki. Wystarczy, że rozgrzejemy na patelni brązowy cukier wraz z wodą. Następnie dodajemy wybraną mąkę np. kukurydzianą. Podgrzewamy na małym ogniu aż do uformowania się ciasta. Z niego wyrabiamy małe kuleczki, przypominające perełki tapioki.

Bibliografia:

  1. Wu, J. (2020). What Makes Bubble Tea Popular ? Interaction between Chinese and British Tea Culture. The frontiers of society, science and technology, 2(16), 97-102.
  2. https://www.bubbletea.org/pages/bubble-tea-history
  3. Min, J. E., Green, D. B. i Kim, L. (2016). Calories and sugars in boba milk tea: implications for obesity risk in Asian Pacific Islanders. Food science and nutrition, 5(1), 38-45.
  4. Pei, Y. L. i in. (2018). The Effect of Limiting Tapioca Milk Tea on Added Sugar Consumption In Taiwanese Young Male and Female Subjects. The journal of medical investigation. 65(1.2), 43-49.