Cukier ukryty w sokach i napojach owocowych dla dzieci
Badacze z Uniwersytetu w Liverpoolu i Uniwersytetu Londyńskiego przeprowadzili szerokie badanie rynku soków owocowych, napojów owocowych oraz smoothie, kierowanych do dzieci. Wynik: jeżeli bierzesz pod uwagę taki napój jako zdrowszą alternatywę dla dziecka, zastanów się dwa razy.
Przebadano ponad 200 produktów, które są kierowane tylko do dzieci i rezultaty nie są optymistyczne – w napojach tych, które przecież jako kierowane do najmłodszych powinny być zdrowsze potężny udział mają produkty zwyczajnie niezdrowe.
Cukier w napojach dla dzieci
Cukier, o którym tak wiele się ostatnio pisze, sprawie, że ponad połowa produktów powinna być oflagowana jako „czerwona” według standaryzacji Food Standards Agency ze względu na jego zbyt wysoki poziom.
Niecała 1/3 przebadanych napojów otrzymałaby zaś flagę „zieloną”.
85 z 201 produktów zawierało ponad 19g cukrów, czyli całą dzienną dawkę dla dziecka
Ponad 1/4 zawierała dodany cukier, jeszcze więcej słodziki – niektóre zawierały oba typy dosładzaczy, kilka również w tej roli wykorzystywało syrop glukozowo-fruktozowy.
Mediana zawartości cukrów w różnych typach napojów wynosiła:
- Dla całości – 7,0 g / 100 ml
- 100% soki owocowe – 10,7 g / 100 ml
- Smoothie – 13,0 g / 100 ml
- Napoje owocowe – 5,6 g / 100 ml
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dieta dzieci i niemowląt » Cukier ukryty w sokach i napojach owocowych dla dzieci