Cykl „Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chętne do wzięcia w nim udziału w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl.
Wywiad z Anną Zielińską – dietetykiem
Krótko o bohaterze dzisiejszego odcinka cyklu:
Anna Zielińska
Magister dietetyki Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Członkini Polskiego Towarzystwa Dietetyki.
Specjalizuje się w leczeniu nadwagi i otyłości, chorób dietozależnych oraz osób aktywnych fizycznie. Zajmuje się także planowaniem żywienia dla kobiet w ciąży, karmiących oraz dzieci i młodzieży.
Przeciwniczka stosowania nieracjonalnych diet, uczących nieprawidłowych nawyków żywieniowych. Uważa, że w zawodzie dietetyka najważniejsze jest indywidualne podejście do klienta, dlatego w swoim gabinecie oferuje skuteczny i zdrowy plan żywieniowy dostosowany do indywidualnych potrzeb, stylu życia oraz umiejętności kulinarnych.
DIETETYCY.ORG.PL: Pani Anno, proszę powiedzieć jak rozpoczęła się Pani przygoda z dietetyką?
ANNA ZIELIŃSKA: Dzień dobry. Moja przygoda z dietetyką „na poważnie” zaczęła się dopiero na studiach. W domu rodzinnym rodzice od kiedy pamiętam starali się mi i mojemu rodzeństwu wpajać zasady zdrowego żywienia, w domu rzadko kiedy na stole pojawiały się słodycze, spędzaliśmy aktywnie czas. Można powiedzieć, że zdrowy styl życia nigdy nie był mi obcy, a zainteresowanie w czasach liceum przedmiotami biologicznymi pokierowało mnie na studia na Uniwersytecie Medycznym. Dietetyka wydawała mi się wtedy bardzo atrakcyjnym i przyszłościowym kierunkiem i zdecydowałam, że spróbuję. Teraz z perspektywy czasu nie żałuję tej decyzji i czuję, że spełniam się jako dietetyk, pracując z ludźmi.
DIETETYCY.ORG.PL: Dietetyka w Polsce ma różne oblicza i nie zawsze jakość usług jest zawsze tak samo wysoka. Proszę powiedzieć co jest Pani zdaniem największy zagrożeniem dla pacjenta przy wyborze nieodpowiedniego dietetyka?
ANNA ZIELIŃSKA: Pytanie to jest jak najbardziej na czasie, ponieważ 24 września tego roku w Warszawie ma zostać zorganizowana manifestacja zawodów medycznych, w której wezmą udział również dietetycy. Chodzi o uregulowanie zawodu dietetyka oraz o to by wykonywanie tego zawodu bez uprawnień było karane. Bo co może być większym zagrożeniem dla schorowanego pacjenta od „dietetyka” po dwudniowym kursie? Z doświadczenia wiem, że do poradni dietetycznych trafiają osoby, które nie tylko chcą schudnąć, ale też cierpią na szereg chorób. Obecnie wielu trenerów personalnych oraz żywieniowców bez odpowiednich kwalifikacji oraz wykształcenia próbuje swoich sił w tej dziedzinie. Niestety rezultat jest często mierny. Źle dobrana dieta oraz ćwiczenia mogą nie tylko po prostu nie zadziałać, ale też zaszkodzić pacjentom. Prawda jest taka, że obecnie w Polsce każdy może zostać dietetykiem i założyć swój gabinet. A sprawa wygląda dosyć poważnie ponieważ dietetyk powinien posiadać obszerną wiedzę i kwalifikacje, ponieważ bierze na siebie odpowiedzialność za zdrowie innych ludzi. Już w 17 krajach UE dietetyk jest zawodem regulowanym prawnie. Mam nadzieję, że i u nas wkrótce się to zmieni.
DIETETYCY.ORG.PL: Po czym pacjent może poznać dietetyka z prawdziwego zdarzenia? Jest na to sposób?
ANNA ZIELIŃSKA: Uważam, że ostrożności nigdy nie za wiele i warto znać kwalifikacje swojego dietetyka. W tej chwili istnieje wiele portali, gdzie można przeczytać również opinie wystawiane przez byłych lub obecnych klientów. Dodatkowo powinna być to osoba otwarta na problemy innych, empatyczna, budząca zaufanie. Pacjent musi czuć, że może otworzyć się przed nią całkowicie, powiedzieć o swoich problemach, kompleksach, poczuć wsparcie. Dietetyk z prawdziwego zdarzenia słucha uważnie i reaguje na sygnały wysyłane przez pacjenta, rozumie potrzeby. Kolejna rzecz – do każdego powinien podchodzić bardzo indywidualnie. Czasem kluczem do sukcesu jest pójście na kompromis. Nikt nie jest idealny i pozwolenie podopiecznemu na małe ustępstwa od diety często owocuje. Dietetyk powinien również motywować do działania. Odchudzanie to nierzadko długotrwały proces przez który przewijają się małe sukcesy i porażki. Bardzo ważne jest wtedy wparcie osób bliskich, rodziny, ale również dietetyka prowadzącego.
DIETETYCY.ORG.PL: Jakie sfery dietetyki i jej dziedziny są według Pani najbardziej interesujące i perspektywiczne w tym momencie?
ANNA ZIELIŃSKA: Uważam, że bardzo szybko rozwijającą się dziedziną nauki która może przyczynić się do zrewolucjonizowania podejścia do formułowania zaleceń dietetycznych jest nutrigenomika. Nutrigenomika bada wpływ składników żywności na regulację ekspresji genów. Mówiąc prostszym językiem, nauka ta poszukuje odpowiedzi na pytanie jak spożywane przez nas składniki pokarmowe mogą wpływać na nasze geny, które z kolei mogą warunkować zaburzenia w procesach metabolicznych i prowadzić do choroby. Ogromne możliwości, jakie dostarczają nam te nauki, mogą przyczynić się do prewencji oraz skuteczniejszego leczenia większości chorób cywilizacyjnych, nietolerancji pokarmowych oraz wielu chorób. Obecnie można już wykonać testy genetyczne, dzięki którym możliwe będzie utworzenie diety dopasowanej do informacji zapisanych w naszym kodzie genetycznym. To fascynujące, że w niedalekiej przyszłości testy genetyczne możliwe będą powszechnie stosowane do sformułowania zaleceń dietetycznych dla pacjentów.
Co szczególnie polecam: | |
Najcenniejszy owoc: | aronia |
Najzdrowsze warzywo: | brokuły |
Najzdrowsze do picia: | woda mineralna |
Na dobry początek dnia: | owsianka z owocami |
Na sycący obiad: | ryż z warzywami i soczewicą |
Na szybką przekąskę: | zielone smoothie z jarmużem lub pudding z nasionami chia i owocami |
Stanowczo odradzam: | produktów przetworzonych, słonych przekąsek |
Dziękujemy serdecznie Pani Annie za udzielenie wywiadu. Kolejny odcinek cyklu już wkrótce !