CYKL MOJA PORADNIA: Wywiad z dietetykiem Katarzyną Patyk

Avatar photo

Cykl „Moja Poradnia” prezentuje sylwetki dietetyków – ich spojrzenie na zdrowe odżywianie, zawód dietetyka. Osoby chętne do wzięcia w nim udziału w roli bohaterów – zapraszamy do kontaktu z redakcja@dietetycy.org.pl.

Wywiad z Katarzyną Patyk – dietetykiem

Krótko o bohaterze dzisiejszego odcinka cyklu:

kpatyk

mgr Katarzyna Patyk

Dietetyk, absolwentka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego i Collegium Medicum w Krakowie na kierunku dietetyka.

Właścicielka poradni dietetycznej w Bieruniu, prowadzonej w sieci „Dobry Dietetyk”. Udziela konsultacji dietetycznych z zakresu żywienia w różnych jednostkach chorobowych, m.in. żywienia w chorobie Hashimoto, żywieniu kobiet w ciąży i karmiących, dzieci i młodzieży. Układa programy żywieniowe oraz prowadzi zajęcia z zakresu edukacji żywieniowej.

DIETETYCY.ORG.PL: Pani Katarzyno, dziękujemy za przyjęcie zaproszenia do wywiadu. Proszę na wstępie opowiedzieć jak wyglądała Pani droga do zawodu dietetyka.

KATARZYNA PATYK: Droga była trochę zawiła. Początkowo chciałam iść na farmację, potem na medycynę, gdy nie udało mi się dostać na te kierunki troszkę się podłamałam. Nie dawałam jednak za wygraną, bo koniecznie chciałam studiować kierunek medyczny. Wtedy znalazłam kierunek, który był dość świeży jeśli chodzi o studia medyczne – dietetyka. Mówię sobie, czemu nie. Udało się. I to było przełomowe. Nie byłam więc dietetykiem z powołania, raczej z przypadku, ale w miarę upływu czasu, dietetyka stała się moim konikiem. Studia nie należały do prostych, dzięki temu, że ukończyłam dietetykę na uczelniach medycznych, dość dobrze poznałam anatomię i fizjologię człowieka, a także biochemię, co przydaje się obecnie teraz w mojej pracy. Gdy kończyłam dietetykę, to nie wyobrażałam sobie już innej pracy jak tylko praca w swoim zawodzie. I udało się, otwarłam własną poradnię w ramach sieci „Dobry Dietetyk”. Na wiedzy ze studiów nie poprzestałam, cały czas się doszkalam uczestnicząc w różnego rodzaju szkoleniach i konferencjach. Czytam sporo literatury fachowej, wszystko po to by jak najlepiej pomagać swoim pacjentom/ klientom.

DIETETYCY.ORG.PL: Jakie są Pani zdaniem największe grzechy polskiego konsumenta w zakresie odżywiania?

KATARZYNA PATYK: Pęd dzisiejszych czasów powoduje, że całkowicie zapominamy o tym, jak ważną rolę odgrywa właściwe odżywianie. I nie chodzi tu tylko o ryzyko związane z nadmiarem masy ciała, ale szeregu innych schorzeń, które swój początek biorą w niewłaściwej diecie.  Pęd życia, nieregularność posiłków, zła jakość spożywanej żywności, posiłkowanie się półproduktami, żywnością mocno przetworzoną, to chyba największe grzechy polskiego konsumenta.

DIETETYCY.ORG.PL: W jaki sposób dietetyk może pomagać w poprawie tej sytuacji – poza standardowym procesem leczenia w poradni dietetycznej?

KATARZYNA PATYK: W różny sposób. Przede wszystkim poprzez szeroko rozumianą edukację żywieniową. Prowadzenie pogadanek w placówkach oświaty, szkołach rodzenia, na Uniwersytetach III wieku. Warto pokazywać się w miejscach, gdzie organizowane są różnego rodzaju imprezy o tematyce zdrowotnej. Ja osobiście prowadzę stronkę poradni na facebooku, wrzucam tam ciekawostki ze świata dietetyki, przepisy, dzielę się sukcesami moich pacjentów/klientów. Bardzo dobre są warsztaty, pogadanki z dietetykiem. Sama prowadziłam zajęcia tego typu z młodzieżą ponadgimnazjalną i na Uniwersytecie III wieku. To bardzo fajne zajęcia, bo nie ograniczają się tylko do aktywności dietetyka, przede wszystkim liczy się aktywny udział osób. Pytania jakie mogą zadawać. Z takich zajęć można wynieść naprawdę sporo. I uważam, że powinno być ich jak najwięcej.
Dzisiaj w dobie XXI wieku, dotrzeć do ludzi w cale nie jest trudno. Wystarczy tylko chcieć. Nasz zawód nie powinien, wręcz nie może zamykać się tylko za drzwiami naszych gabinetów.

DIETETYCY.ORG.PL: Co najbardziej ceni sobie Pani w zawodzie dietetyka?

KATARZYNA PATYK: Przede wszystkim to, że mogę nieść pomoc. To niesamowite uczucie widzieć pacjenta, który z wizyty na wizytę wchodzi z coraz większym uśmiechem na twarzy. Kontakty z ludźmi, możliwości ciągłego samorozwoju i to, że ten zawód nie pozwala mi się nudzić, to chyba najbardziej cenię.

Co szczególnie polecam:
Najcenniejszy owoc:najbardziej cenię nasze polskie owoce: jabłka, gruszki, śliwki, maliny, jeżyny, jagody
Najzdrowsze warzywo:dla mnie wszystkie warzywa są cenne, ważne by były świeże, dlatego warto kierować się ich sezonowością. Teraz polecam: dynie, cukinie, marchew, buraki
Najzdrowsze do picia:woda mineralna, zielona herbata, woda z cytryną
Na dobry początek dnia:omlet z warzywami
Na sycący obiad:szybkie i smaczne kaszotto z warzywami i piersią z kurczaka
Na szybką przekąskę:orzechy i suszone owoce
Stanowczo odradzam:margaryny, cukry rafinowane i żywność wysoko przetworzona ( fast food, chipsy, itp.)

Dziękujemy serdecznie Pani Katarzynie za udzielenie wywiadu. Kolejny odcinek cyklu już wkrótce !