Cynamon a cukrzyca – przeciwcukrzycowe działanie cynamonu

Avatar photo
✔ Aktualizacja: nowe wyniki badań
cynamon laska

Czy przyprawy mogą obniżać poziom cukru we krwi i działać przeciwcukrzycowo? Okazuje się, że choć dodawana w małych ilościach do potraw, pewna przyprawa ma właśnie takie właściwości, o których przeczytasz w artykule „cynamon a cukrzyca„.

Mowa o cynamonie, czyli popularnej przyprawie kojarzącej się z jesiennymi wieczorami i świątecznymi wypiekami.

Dowiesz się – po pierwsze, dlaczego cukrzycy powinni włączyć cynamon do swojej codziennej diety? Po drugie, w jaki sposób ta przyprawa wspiera leczenie zespołu metabolicznego? Wreszcie zweryfikujemy mit, że cynamon nadaje się jedynie do pierników i szarlotki.

W następnej części poznamy odpowiedzi na powyższe pytania i przyjrzymy się bliżej wyjątkowym właściwościom cynamonu.

Jaki wpływ ma cynamon na zdrowie?

Cynamon (cinnamomum verum) to roślina lecznicza pochodząca ze Sri Lanki, Azji Wschodniej i Środkowej. Jest to jedna z najważniejszych i najpopularniejszych przypraw stosowanych na całym świecie nie tylko do gotowania, ale także w medycynie tradycyjnej i nowoczesnej. Na całym świecie zidentyfikowano około 250 gatunków cynamonu.

W medycynie tradycyjnej cynamon był stosowany jako środek przeciwkaszlowy, przeciwdrobnoustrojowy, przeciwzapalny oraz stosowany w leczeniu bólu i problemów stomatologicznych. Można stwierdzić zatem, że jest to środek niemalże uniwersalny, pomagający w wielu dolegliwościach [1-3].

Co natomiast o cynamonie mówi medycyna współczesna?

Właściwości lecznicze cynamonu

Jak się okazuje, najnowsze badania potwierdzają znane już dawno temu prozdrowotne działanie cynamonu. Wykazuje on m.in. działanie:

  • przeciwutleniające,
  • przeciwzapalne,
  • przeciwnowotworowe.

Jeśli chodzi o powyższe właściwości, można powiedzieć, że są one ze sobą mocno powiązane. Przeciwutleniacze neutralizują nadmiar wolnych rodników w organizmie, które z kolei przyczyniają się do procesu nowotworzenia.

To jednak nie wszystko. Cynamon ma również bardzo silne działanie przeciwdrobnoustrojowe. Nowe badania przeprowadzone w National Library of Medicine w Stanach Zjednoczonych wykazały, że cynamon jest skuteczny w leczeniu niektórych infekcji oraz powiązanych z nimi objawów, np. w postaci biegunki i wymiotów.

Cynamon a cukrzyca – na czym polega jego efekt?

Cukrzyca to choroba, która stała się plagą XXI wieku. Objawia się podwyższonym stężeniem glukozy we krwi i zarazem zmniejszoną wrażliwością tkanek na działanie insuliny, hormonu, który transportuje glukozę do komórek, obniżając jej poziom we krwi.

cynamon
© serezniy / 123RF

Czy cukrzyca to jedynie problem zaburzonej gospodarki węglowodanowej?

Otóż nie: osoby cierpiące na tę chorobę zazwyczaj mają inne zaburzenia metaboliczne. Wynika to z podwyższonego stanu zapalnego w organizmie, otyłości czy nadciśnienia.

U takich osób bardzo często stwierdza się obecność zespołu metabolicznego, charakteryzującego się:

  • dyslipidemią,
  • otyłością brzuszną,
  • insulinoopornością,
  • nadciśnieniem,
  • hiperglikemią [3].

W jaki sposób cynamon może okazać się skuteczny przy cukrzycy i zespole metabolicznym?

Cynamon ma udowodnione działanie obniżające poziom lipidów i ciśnienie krwi poprzez przywrócenie prawidłowego napływu Ca2 + i relaksacje naczyń oraz hamowanie lipogenezy i wchłaniania lipidów w jelitach.

Amerykańskie Stowarzyszenie Diabetologiczne (American Diabetes Association) opublikowało badanie dotyczące wpływu cynamonu na poziom glukozy oraz lipidogram u osób z cukrzycą typu 2. Wyniki pokazały, że po 40 dniach spożywania 1, 3 lub 6 gramów cynamonu dziennie zmniejszyły średni poziom glukozy w surowicy na czczo (o 29%), trójglicerydów (o 30%), cholesterolu LDL (o 27%) i cholesterolu całkowitego (o 26%). Mimo to nie odnotowano żadnych istotnych zmian w grupach placebo [4].

Jeśli chodzi o profilaktykę, cynamon chroni przed cukrzycą typu 2 m.in. poprzez zmniejszenie wchłaniania glukozy w jelicie cienkim oraz zwiększenie ekspresji genów receptora dla insuliny [5].

🔎 W niedawnym badaniu [8] naukowcy wskazali, że codzienne spożywanie cynamonu, w ilości typowej dla przypraw, może przyczynić się do lepszej kontroli poziomu glukozy u osób z otyłością i stanem przedcukrzycowym. Jest to cenne spostrzeżenie, ponieważ jest to zmiana dietetyczna, którą łatwo wprowadzić w sposób tani i efektywny bez sięgania po specjalne suplementy diety. Meta-analiza Moura i wsp. [9] wskazuje, że najlepsze efekty uzyskuje się przy dawce ≤2 g/dzień w formie kapsułek.

Co za dużo to nie zdrowo?

Mimo że cynamon ma dobroczynny wpływ na organizm, należy zachować umiar w jej spożywaniu. Najczęstszymi działaniami niepożądanymi w przypadku spożycia dużych ilości cynamonu są zaburzenia żołądkowo-jelitowe i reakcje alergiczne, które w większości przypadków ustępują samoistnie. Nie określono referencyjnej wartości spożycia dla cynamonu, jednak dzienne spożycie nie powinno przekraczać 6 g, również w formie suplementu [6], [7].

Cynamon – czy tylko pasuje do szarlotki?

Mimo że kojarzymy tę przyprawę głównie z wypiekami, dodanie cynamonu może zdecydowanie podkręcić smak wielu dań, o których byśmy nie pomyśleli.

Indyjski dal z soczewicy

Oprócz przypraw takich jak kmin rzymski, curry i kurkuma, do tego rozgrzewającego dania warto dodać odrobinę cynamonu – spróbujcie sami!

Fasolka szparagowa – tym razem nie z bułką tartą

Chociaż to połączenie jest wyjątkowo smaczne i kojarzy się z latem, fasolkę można przyrządzić na wiele innych sposobów. Jednym z nich wersja ze smażonymi pomidorami, czosnkiem i właśnie cynamonem. Nietypowe połączenie, ale jakie pyszne!

Cynamon doskonale smakuje z warzywami bogatymi w beta-karoten, takich jak bataty, dynia czy marchew. Przygotowując zupę krem lub piekąc te warzywa, pamiętajcie o paru szczyptach cynamonu wraz z innymi ulubionymi przyprawami.

Podsumowanie

Kto by pomyślał, że przyprawa, która kojarzy się nam ze słodkościami, pomaga regulować poziom glukozy we krwi i ma tyle prozdrowotnych właściwości? Zresztą, korzyści odniosą nie tylko cukrzycy, ale osoby zmagające się z zespołem metabolicznym czy wszelkimi infekcjami. To szczególnie ważne z uwagi na trwający obecnie sezon jesienno-zimowy.

Źródła:

  1. Kawatra, P., & Rajagopalan, R. (2015). Cinnamon: Mystic powers of a minute ingredient. Pharmacognosy Research7(5), 1. https://doi.org/10.4103/0974-8490.157990
  2. Rao, P. V., & Gan, S. H. (2014). Cinnamon: A Multifaceted Medicinal Plant. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine2014, 1–12. https://doi.org/10.1155/2014/642942
  3. Mollazadeh, H., & Hosseinzadeh, H. (2016). Cinnamon effects on metabolic syndrome: a review based on its mechanisms. Iranian Journal of Basic Medical Sciences19(12), 1258–1270. https://doi.org/10.22038/ijbms.2016.7906
  4. [4] Khan, A., Safdar, M., Ali Khan, M. M., Khattak, K. N., & Anderson, R. A. (2003). Cinnamon Improves Glucose and Lipids of People With Type 2 Diabetes. Diabetes Care26(12), 3215–3218. https://doi.org/10.2337/diacare.26.12.3215
  5. Zare, R., Nadjarzadeh, A., Zarshenas, M. M., Shams, M., & Heydari, M. (2019). Efficacy of cinnamon in patients with type II diabetes mellitus: A randomized controlled clinical trial. Clinical Nutrition38(2), 549–556. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2018.03.003
  6. Cinnamon. (n.d.). NCCIH. https://www.nccih.nih.gov/health/cinnamon
  7. Hajimonfarednejad, M., Ostovar, M., Raee, M. J., Hashempur, M. H., Mayer, J. G., & Heydari, M. (2019). Cinnamon: A systematic review of adverse events. Clinical Nutrition (Edinburgh, Scotland)38(2), 594–602. https://doi.org/10.1016/j.clnu.2018.03.013
  8. Zelicha, H., Yang, J., Henning, S. M., Huang, J., Lee, R. P., Thames, G., … & Li, Z. (2024). Effect of Cinnamon Spice on Continuously Monitored Glycemic Response in Adults with Prediabetes; A 4-Week Randomized Controlled Crossover Trial. The American Journal of Clinical Nutrition.
  9. de Moura SL, Gomes BGR, Guilarducci MJ, Coelho OGL, Guimarães NS, Gomes JMG. Effects of cinnamon supplementation on metabolic biomarkers in individuals with type 2 diabetes: a systematic review and meta-analysis. Nutr Rev. 2024 Jun 25:nuae058. doi: 10.1093/nutrit/nuae058. Epub ahead of print. PMID: 38917435.
  • Data pierwotnej publikacji: 14.11.2020
  • Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 10.09.2024