Czas spożywania kolacji a nowotwory piersi i prostaty

Avatar photo
jedzenie przed snem

Spożywanie wczesnej kolacji lub konsumpcja jej na co najmniej dwie godziny przed pójściem spać wiąże się z niższym ryzykiem występowania raka piersi i prostaty. W szczególności osoby, które spożywają wieczorny posiłek przed godziną 21.00 lub co najmniej dwie godziny przed pójściem spać, mają o około 20% niższe ryzyko zachorowania na tego typu nowotwory w porównaniu do osób, które jadają kolację po godzinie 22 lub tych, którzy jedzą bezpośrednio przed spoczynkiem nocnym. Są to główne wnioski z nowego badania przeprowadzonego przez Barcelona Institute for Global Health (ISGlobal) w Hiszpanii. Badanie to jest pierwszą analizą związku między ryzykiem zachorowania na nowotwór a czasem spożywania posiłków oraz snu.

Wcześniejsze analizy dotyczące związku między sposobem odżywienia się a występowaniem nowotworów koncentrowały się na wzorcach żywieniowych – na przykład na wpływie jedzenia czerwonego mięsa, owoców i warzyw oraz na związku między spożyciem żywności a otyłością. Jednak niewiele uwagi poświęcono innym czynnikom związanym z codzienną dietą: czasem przyjmowania pokarmu i czynnościami podejmowanymi przez ludzi przed posiłkiem i po posiłku. Ostatnie badania eksperymentalne pokazały, jak ważny jest czas spożywania posiłków i wykazały, że jedzenie późno w nocy wpływa znacząco na zdrowie.

Celem nowego badania, opublikowanego w „International Journal of Cancer” było sprawdzenie, czy czas posiłków może być związany z ryzykiem występowania raka piersi i prostaty, dwóch najczęstszych nowotworów na świecie. Nowotwory piersi i prostaty należą również do najsilniej związanych z wzmożoną aktywnością w nocy (praca), zaburzeniami okołodobowymi i zmianami rytmu biologicznego. W badaniu oceniano styl życia każdego z uczestników i chronotyp (biologiczny rytm określający preferencje dla porannej lub wieczornej aktywności).

jedzenie przed snem
Katarzyna Białasiewicz / 123RF

O badaniu

Badanie, które stanowiło część projektu MCC-Spain, współfinansowanego przez CIBERESP, obejmowało dane z 621 przypadków raka prostaty i 1 205 przypadków nowotworu piersi, a także 872 mężczyzn i 1 321 kobiet w grupie kontrolnej wybranych losowo z głównych ośrodków zdrowia w kraju. Z uczestnikami, którzy reprezentowali różne części Hiszpanii, przeprowadzano wywiady na temat czasu spożywanych posiłków, nawyków związanych ze snem i chronotypów. Badani wypełnili także kwestionariusze na temat nawyków żywieniowych i przestrzegania zaleceń dotyczących zapobiegania nowotworom.

Zobacz również
jak suszyć grzyby

Głównym stwierdzeniem badania jest to, że przestrzeganie codziennych schematów żywienia wiąże się z niższym ryzykiem zachorowania na raka. Wyniki podkreślają znaczenie oceny rytmów okołodobowych w badaniach nad dietą i nowotworami.  Jeśli wyniki zostaną potwierdzone, możliwe, że będą miały wpływ na nowe zalecenia dotyczące profilaktyki raka, które obecnie nie uwzględniają czasu spożywania posiłków. Wnioski mogą być szczególnie ważne w krajach południowej Europy, gdzie ludzie późno konsumują ostatni posiłek.

Źródło: Manolis Kogevinas, Ana Espinosa, Adela Castelló, Inés Gómez-Acebo, Marcela Guevara, Vicente Martin, Pilar Amiano, Juan Alguacil, Rosana Peiro, Victor Moreno, Laura Costas, Guillermo Fernández-Tardón, Jose Juan Jimenez, Rafael Marcos-Gragera, Beatriz Perez-Gomez, Javier Llorca, Conchi Moreno-Iribas, Tania Fernández-Villa, Madalen Oribe, Nuria Aragones, Kyriaki Papantoniou, Marina Pollán, Gemma Castano-Vinyals, Dora Romaguera. Effect of mistimed eating patterns on breast and prostate cancer risk (MCC-Spain study). Int J Cancer, 2018