Sezon na bób w pełni ale czy osoby dające o linię mogą jeść go bez ograniczeń? Bób to przede wszystkim bogactwo składników odżywczych jak białka, węglowodany, żelazo, magnez i miedź. Więcej na ten temat można przeczytać w oddzielnym artykule ( >tutaj< ).
Dlaczego bób to dobry pomysł dla osób na diecie?
Ponieważ zawiera dużo białka oraz błonnika. Oba te składniki mają poparte badaniami naukowymi korzystne działanie na kontrolowanie apetytu. Ale to nie wszystko:
Bób a odchudzanie
Warzywo to jest stosunkowo niskokaloryczne, gdyż jedna szklanka ugotowanych nasion bobu to niecałe 200 kcal
Kupując opakowanie bobu (zazwyczaj pakowanych po kilogramie) warto podzielić je na dwie porcje – połowa paczki dostarczy około 400 kcal, co odpowiada kaloryczności porcji obiadowej.
Tak. Jako warzywo strączkowe bób zawiera pokaźną ilość błonnika, przez co jedzenie go przyczynia się do oczyszczania organizmu – pomaga obniżyć poziom złego cholesterolu, ogranicza wchłanianie metali ciężkich, a także wspomaga rozwój przyjaznej flory bakteryjnej stymulującej odporność. Ma też również tę cenną właściwość, że powoduje wrażenie sytości.
Niestety nie. Jedzmy bób, ponieważ wspomaga prawidłowe funkcjonowanie organizmu – jednak nie przesadzajmy z jego ilością, kiedy chcemy się odchudzać i podzielmy zakupione nasiona przynajmniej na dwie porcje.
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl