Czy herbatę trzeba koniecznie słodzić, aby smakowała? Nowe badanie
Według nowego badania łyżeczka słodzidła nie jest konieczna dla odczuwania przyjemności z kubka herbaty. Jest to wynik miesięcznej analizy przeprowadzonej przez naukowców z University College London i University of Leeds (Wielka Brytania), którzy badali nawyki picia herbaty przez 64 mężczyzn, którzy zwykle pili ten napój słodzony cukrem. Zespół badawczy zaprezentował swoje odkrycia podczas Europejskiego Kongresu Otyłości w Glasgow.
Jak przebiegało badanie?
Uczestnicy zostali poproszeni o zaprzestanie dodawania cukru do herbaty natychmiast, stopniowe zmniejszanie ilości dodawanego cukru lub kontynuowanie picia słodzonej herbaty (grupa kontrolna). Po czterech tygodniach naukowcy zauważyli, że ci, którzy albo ograniczyli (42% z nich), albo raptownie przestali konsumować cukier (36% z nich) na stałe przestali słodzić herbatę i dalej odczuwali przyjemność z jej picia. Co ciekawe, ze słodzenia herbaty zrezygnowało 6% mężczyzn z grupy kontrolnej.
Wnioski
Autorzy badania komentują: „ Nadmierne spożycie cukru stanowi dla problem ogółu społeczeństwa, a cukier w napojach znacząco przyczynia się do jego wyższego całkowitego spożycia. (…) Zmniejszenie spożycia cukru z napojów może zatem przyczynić się do zmniejszenia ogólnej konsumpcji”.
Podczas gdy autorzy stwierdzili, że potrzebne są dalsze analizy w celu potwierdzenia wyników, dodano, że podobne testy można przeprowadzić w celu zmniejszenia spożycia cukru w innych napojach, takich jak rozcieńczone soki owocowe (squash).
Z czym wiąże się wysokie spożycie cukru?
Średnio każdy Brytyjczyk spożywa 700 g cukru tygodniowo, co według NHS odpowiada średnio 140 łyżeczkom na osobę. To znacznie przekracza zalecaną dawkę, która wynosi około 210 g tygodniowo, czyli po 30 g na dobę. Spożywanie zbyt dużej ilości cukru może powodować m.in. próchnicę i przyrost masy ciała oraz wiele innych problemów zdrowotnych.
Podsumowanie
Tam Fry, przewodniczący National Obesity Forum, powiedział: „Ograniczenie cukru stołowego to bardzo dobry pomysł. Dostarczamy cały cukier, którego potrzebujemy z innych źródeł żywności, a odkrycia badaczy nie powinny dziwić. (…) Stopniowe zmniejszanie spożycia cukru, pozwalające na przystosowanie kubków smakowych do nowej sytuacji, może być mniejszym nagłym szokiem dla organizmu, ale jak wynika z badań, efekt końcowy niezależnie od metody jest podobny”.
„Większa próba sugerowana przez autorów może nie być konieczna: jednym z sukcesów nałożenia rok temu podatków za napoje słodzone jest to, że ludzie już zrezygnowali z picia sześciopaków wysoko słodzonej coli i przeszli na kupowanie marki zero cukru”.
Dietetycy.org.pl » Nowości naukowe » Czy herbatę trzeba koniecznie słodzić, aby smakowała? Nowe badanie
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl