Czytaj skład. Gotuj z głową! [recenzja książki]

Avatar photo

Dietetyków nie trzeba przekonywać do tego, że tzw. „czysta etykieta” produktów spożywczych jest tym, czego należy szukać na sklepowych półkach. Z drugiej strony – jak nie dać się rozkochać w pięknym opakowaniu z roześmianą rodziną, ulubionym bohaterem bajek swojego dziecka a jeszcze jeśli producent dopisze „bez dodatku konserwantów”, „light” albo „bez syropu glukozowo-fruktozowego” – to jak nie wierzyć w to, że produkt, po który sięgamy jest zdrowy?

A właśnie – nie zawsze powinniśmy, bo diabeł tkwi w szczegółach i producenci chętnie korzystają z naszego braku uwagi.

„Czytaj skład. Gotuj z głową!”, który właśnie trafił na rynek stara się odczarować mit, że obecnie nie da się gotować naturalnie, bo przecież „chemia” jest wszędzie.

Gotuj z głową! Czyli jak?

Tytuł: Czytaj skład. Gotuj z głową!
Autorzy: Katarzyna Rada, Jagoda Fabicka
Wydawnictwo: Publicat
Ilość stron: 224
Rok wydania: 2020
książka objęta patronatem medialnym dietetycy.org.pl

Gotowanie z głową w wydaniu autorek znanych ze strony czytajsklad.com – Katarzyny Rady i Jagody Fabickiej – to elastyczność i kreatywność.

Współczesny konsument jest zabiegany – z drugiej strony blisko jego serca jest filozofia eko i zero waste. Czasami te dwie rzeczy są nie do pogodzenia, gdy chcemy sięgnąć po przepisy kulinarne z Internetu lub książek.

Lista składników zdaje się zawiła, wygląda jakby z produktów w niby-pełnej lodówce nie dało się nic ugotować. Wtedy rozwiązaniem jest pobiegnięcie do sklepu po coś jeszcze, czego w całości nie zużyjemy i 3/4 poleci do kosza? Czy też kupno gotowego produktu pełnego niepotrzebnych e-dodatków?

Dlatego przepisy zawarte w książce to raczej drogowskazy z sugestiami jak bazowy przepis można dopasować do tego co nam smakuje i co z produktów, którymi dysponujemy można wykorzystać do posiłku.

Nie tylko przepisy

Czytając książkę, zauważycie, że oprócz przepisów autorki wplatają porady jak kupować jedzenie (którą rybę warto kupić? dlaczego pasztet domowy jest zawsze lepszy niż sklepowy?). Porady są powiązane z przepisami – dodatkowo sprawiają, że przechodzimy przez całą paletę produktów. A jak wiadomo – różnorodność jest nie do przecenienia z punktu widzenia dietetyki.

Zobacz również
kala namak

Książka podzielona jest na cztery główne bloki tematyczne:

  • Śniadanie
  • Obiady
  • Desery
  • Czytaj Skład

Ostatnia część to bardzo przydatna ściągawka zakupowa. Dzięki niej szybko zobaczymy co dany produkt kupowany w sklepie powinien zawierać – a co jest tam dorzucane przez producentów, co niekoniecznie jest tam potrzebne. Z tej drugiej kategorii – w czytelny sposób zobaczymy co nie powinno budzić naszych obiekcji (mimo, że czasami posiada oznaczenia „e”) a co – zaznaczone na czerwono – już powinno zapalić nam czerwoną lampkę.

Podsumowanie

Czytaj skład. Gotuj z głową! wyróżnia się zdecydowanie na liście książek kulinarnych obecnych na rynku. Powiedzielibyśmy raczej, że jest to przewodnik mądrego konsumenta, w którym nawet osoba, która uważa się za starego, zakupowego wyjadacza znajdzie przydatne dla siebie informacje. Godna polecenia dla wszystkich tych, którzy mają ambicje gotować i jeść bardziej naturalnie, chcą kupować mądrzej i nie dać się nabrać na kolorowe etykiety produktów w sklepach.