Depresja. Jedzenie, które leczy
Depresja jest coraz powszechniej diagnozowaną chorobą w krajach rozwiniętych. Raport WHO z 2017 roku wskazuje, że depresja dotyczyła około 350 milionów osób na świecie. To rzeczywiście ogromna liczba osób dotkniętych poważnym problemem zdrowotnym, poszukujących metod kuracji i poprawy jakości życia.
Tytuł: Depresja. Jedzenie, które leczy |
Autorzy: Karolina Szaciłło, Maciej Szaciłło |
Wydawnictwo: Zwierciadło |
Rok wydania: 2018 |
Liczba stron: 272 |
Liczne kampanie medialne z sukcesem oswajają społeczeństwo z problematyką depresji, wskazują sposoby pomocy chorym. Dzięki tym działaniom informacja, gdzie szukać pomocy, dociera do samych chorych, którzy chętniej poszukują pomocy z zewnątrz.
Ludzie coraz bardziej świadomie podchodzą do problemu depresji, chorzy już nie wstydzą się prosić o prowadzenie terapii psychologów i psychiatrów. Powszechność tego schorzenia, edukacja i wzrastająca świadomość społeczna sprawiają, że nie ma widocznej stygmatyzacji osób chorych, co również przekłada się na lepszą skuteczność podejmowanego leczenia.
Depresja. Jedzenie, które leczy
Książka „Depresja. Jedzenie, które leczy” poświęcona jest mniej konwencjonalnemu podejściu do problematyki depresji. Autorzy oczarowani kulturą Indii proponują ajurwedyjskie sposoby radzenia sobie z depresją. Książka zawiera wiele cytatów, rozważań i przemyśleń osób specjalizujących się w ajurwedzie. Przepisy oraz dobór produktów spożywczych i przypraw również został oparty na tej metodzie.
Przepisy
Przepisy zostały podzielone ze względu na pory roku i poszczególne posiłki. I tak w menu obiadowym w sezonie jesienno-zimowym znalazły się pikantna grochówka, żytnia pizza rossa na zakwasie z miseczką sałatki z pieczonej dyni i ciecierzycy. To, co może spodobać się wielu weganom, to miso z pieczonym czosnkiem, pomidorkami i selerem czy brokuł w zielonym cukiniowym sosie a na deser ajurwedyjska czekolada.
Ciekawą przekąską wydają się być indyjskie chrupki ciasteczka cynamonowe i chrupki z ciecierzycy. Książka jest bogato ilustrowana, pięknie wydana i zachęca do eksperymentów kulinarnych w wegańskim wydaniu. „Depresja. Jedzenie, które leczy” poleciłabym osobom zafascynowanym Indiami, ajurwedą, lubiącym filozoficzne przemyślenia oraz egzotyczne smaki tego kraju.
[buybox-widget category=”book” ean=”9788381320443″]Dietetycy.org.pl » Aktualności » Depresja. Jedzenie, które leczy