Depresja. Jedzenie, które leczy

Avatar photo
depresja. jedzenie które leczy

Depresja jest coraz powszechniej diagnozowaną chorobą w krajach rozwiniętych. Raport WHO z 2017 roku wskazuje, że depresja dotyczyła około 350 milionów osób na świecie. To rzeczywiście ogromna liczba osób dotkniętych poważnym problemem zdrowotnym, poszukujących metod kuracji i poprawy jakości życia.

depresja. jedzenie które leczy
Tytuł: Depresja. Jedzenie, które leczy
Autorzy: Karolina Szaciłło, Maciej Szaciłło
Wydawnictwo: Zwierciadło
Rok wydania: 2018
Liczba stron: 272

Liczne kampanie medialne z sukcesem oswajają społeczeństwo z problematyką depresji, wskazują sposoby pomocy chorym. Dzięki tym działaniom informacja, gdzie szukać pomocy, dociera do samych chorych, którzy chętniej poszukują pomocy z zewnątrz.

Ludzie coraz bardziej świadomie podchodzą do problemu depresji, chorzy już nie wstydzą się prosić o prowadzenie terapii  psychologów i psychiatrów. Powszechność tego schorzenia, edukacja i wzrastająca świadomość społeczna sprawiają, że nie ma widocznej stygmatyzacji osób chorych, co również przekłada się na lepszą skuteczność podejmowanego leczenia.

Depresja. Jedzenie, które leczy

depresja - książka

Książka „Depresja. Jedzenie, które leczy” poświęcona jest mniej konwencjonalnemu podejściu do problematyki depresji. Autorzy oczarowani kulturą Indii proponują ajurwedyjskie sposoby radzenia sobie z depresją. Książka zawiera wiele cytatów, rozważań i przemyśleń osób specjalizujących się w ajurwedzie. Przepisy oraz dobór produktów spożywczych i przypraw również został oparty na tej metodzie.

Przepisy

Przepisy zostały podzielone ze względu na pory roku i poszczególne posiłki. I tak w menu obiadowym w sezonie jesienno-zimowym znalazły się pikantna grochówka, żytnia pizza rossa na zakwasie z miseczką sałatki z pieczonej dyni i ciecierzycy. To, co może spodobać się wielu weganom, to miso z pieczonym czosnkiem, pomidorkami i selerem czy brokuł w zielonym cukiniowym sosie a na deser ajurwedyjska czekolada.

depresja - książka

Ciekawą przekąską wydają się być indyjskie chrupki ciasteczka cynamonowe i chrupki z ciecierzycy. Książka jest bogato ilustrowana, pięknie wydana i zachęca do eksperymentów kulinarnych w wegańskim wydaniu. „Depresja. Jedzenie, które leczy” poleciłabym osobom zafascynowanym Indiami, ajurwedą, lubiącym filozoficzne przemyślenia oraz egzotyczne smaki tego kraju.

[buybox-widget category=”book” ean=”9788381320443″]