Dieta długowieczności – Valter Longo [RECENZJA]
Tytuł: Dieta długowieczności |
Autor: Valter Longo |
Rok wydania: 2018 |
Wydawnictwo: Bukowy Las |
Ilość stron: 288 |
Książka „Dieta długowieczności” została napisana przez profesora gerontologii i biochemika Valtera Longo, który od wielu lat zajmuje się badaniami nad procesami starzenia się ludzkiego organizmu. W swojej pracy prof. Longo bada szczególnie wpływ diety na ten proces. Czy odpowiedni sposób odżywiania pozwala zachować nam zdrowie i młodość na dłużej? Autor na podstawie własnych obserwacji i wieloletnich badań odpowiada na to pytanie w swojej książce.
Starzenie się a młodologia
Starzenie się jest procesem postępującym i polega na zmianie struktury i funkcji komórek, tkanek i narządów. Wpływa na sprawność całego organizmu. Jest również nieuniknione. Wielu naukowców bada mechanizmy starzenia się, ale Profesor Longo poszedł o krok dalej i zaczął pracować nad tym, w jaki sposób pozostać młodym. Nazwał tą naukę „młodologią” czyli „badaniem młodości”. Dlatego w książce przedstawione są strategie żywieniowe, które wspomagają ochronę, odnowę oraz odmładzają. Autor kładzie duży nacisk na odkrycie związku między składnikami odżywczymi a genami długowieczności.
Pięć filarów zdrowej długowieczności
W swojej teorii długowieczności prof. Longo opiera się na metodzie 5 filarów, która wykorzystuje pięć dziedzin badań, aby określić jak dany składnik odżywczy wpływa na zdrowie oraz stworzyć jadłospis, który będzie idealny dla zdrowej długowieczności. Filarami tymi są:
- badania podstawowe i młodologia/biogerontologia (bada wpływ różnych składników odżywczych na działanie najprostszych jednostek, czyli komórek, np. u drożdży)
- epidemiologia ( dziedzina nauki, która bada przyczyny chorób poszczególnych populacji)
- badania kliniczne (sprawdzają hipotezy postawione podczas badań podstawowych)
- badania stulatków (przeprowadzone na różnych populacjach stulatków na całym świecie pozwalają nam uzyskać dodatkowe dane o konkretnej strategii odżywiania)
- badania systemów złożonych (łączy cztery pozostałe filary oraz bada wpływ wzajemnych odziaływań składników pokarmowych na proces starzenia się komórek)
Dieta w długowieczności
Po pierwsze musimy pamiętać, że dieta powinna być zbilansowana pod względem wartości energetycznej. Przejadanie się szczególnie cukrami i białkami może przyczyniać się do szybszego starzenia naszych komórek. Białka i niektóre aminokwasy, m.in. leucyna, mogą aktywować geny Tor-S6K, które przyspieszają starzenie. Z kolei gen PKA, aktywowany (u myszy) cukrami może przyczynić się do większej zachorowalności na choroby związane ze starzeniem się.
Kolejną sprawą jest ilość posiłków. Profesor w swoich zaleceniach proponuje spożywanie 2-3 posiłków dziennie, aby kontrolować spożywaną ilość kalorii (spożywanie 5 posiłków w ciągu dnia prawie zawsze będzie się kończyć nadwyżką energetyczną, ponieważ nie potrafimy realnie oszacować zjadanych kalorii). Nasza dieta powinna być oparta głównie na produktach roślinnych z małą ilością ryb. Należy unikać cukrów oraz tłuszczów nasyconych na rzecz węglowodanów złożonych oraz tłuszczów wielonienasyconych (zawarte w rybach morskich). Dodatkowo autor poświęca cały rozdział tematowi okresowej diety naśladującej post (FMD). Nie jest to typowa głodówka, lecz dieta niskoenergetyczna dostarczająca niezbędnej energii raz składników pokarmowych. W rozdziale poświęconym FMD prof. Longo tłumaczy krok po kroku słuszność swojej teorii oraz przedstawia konkretne badania. Oprócz tego należy podkreślić znaczenie wysiłku fizycznego w prewencji szybkiego starzenia się komórek. W ostatnim rozdziale mamy podane na talerzu dwutygodniowy program żywieniowy, opracowany wspólnie z ekspertką do spraw żywienia.
https://www.youtube.com/embed/G48V2QpqUN
Dla kogo książka:
Książkę skierowałabym do wszystkich zainteresowanych tematem zdrowego i racjonalnego odżywiania. To co mi się spodobało to zdrowy rozsądek autora. Nie namawia nas do zjadania suplementów diety garściami – a w swoich zaleceniach przedstawia po prostu racjonalną dietę popartą dowodami. Język jest przystępny dla każdego czytelnika, więc lektura jest przyjemna w odbiorze. Myślę, że nadeszła nowa era dietetyki – odpowiednie jedzenie i styl życia są w stanie zatrzymać naszą młodość o wiele skuteczniej niż drogie kremy przeciwzmarszczkowe.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Dieta długowieczności – Valter Longo [RECENZJA]
Dietetyk kliniczny. Główne zainteresowania: dietetyka sportowa, dietetyka leczenia otyłości, psychodietetyka oraz sport. Motto: Największe wynagrodzenie dostaniesz za pracę nad samym sobą. Kontakt: florczak.dietetyk@gmail.com