Dieta kontra rak – Anna Rogulska [RECENZJA]

Avatar photo
Tytuł: Dieta kontra rak. Żywienie w chorobie nowotworowej
Autor: Anna Rogulska
Rok wydania: 2016
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Ilość stron: 256

Jak wynika z szacunkowych informacji, opublikowanych przez Eurostat, dotyczących przyczyn zgonu w Unii Europejskiej w 2013 roku zdecydowanie najczęstszymi powodami były choroby układu krążenia i nowotwory.

Diagnoza nowotworu, choć wcale nie musi oznaczać wyroku, jest ogromną traumą dla pacjenta. Zagubiony i zdezorientowany z procedurach leczniczych, oczekujący w wielogodzinnych kolejkach w specjalistycznych placówkach nie zwraca uwagi na konieczność przestrzegania odpowiedniej diety. Wizyta u onkologa trwa krótko, omawiane są najważniejsze kwestie związane z terapią – natomiast sprawy żywienia są najczęściej pomijane.

Spotkać się można czasem z odpowiedzą lekarza dotyczącą diety pacjenta onkologicznego – proszę jeść to, co sprawia przyjemność, to na co ma się ochotę. Czy takie zalecenie jest wystarczające? Czy dieta przy nowotworach ma znaczenie? Odpowiedź znajdziemy w najnowszej książce wydawnictwa PZWL poświęconej temu zagadnieniu. Dieta kontra rak to krótki, praktyczny przewodnik dla pacjentów onkologicznych i ich rodzin – a także dla dietetyków chcących prawidłowo prowadzić żywienie osób chorych na nowotwory.

dieta-kontra-rak-2

W pierwszej części książki można znaleźć ogólne zalecenia żywieniowe dotyczące zapotrzebowania na makro i mikroskładniki i ich źródeł w pokarmach. Autorka zawarła także wskazówki z dziedziny towaroznawstwa żywności, omawiając grupy produktów spożywczych wraz z poradami praktycznymi, takimi jak prawidłowa obróbka czy przechowywanie żywności, informacje te są cenne szczególnie dla osób nie związanych zawodowo z dietetyką.

W dalszej części książki znaleźć można wskazówki dietetyczne przy konkretnych metodach terapii onkologicznej. Autorka w jasny i przystępny sposób opisała postępowanie żywieniowe m.in przy leczeniu operacyjnym, chemio- i radioterapii, uwzględniając ich objawy uboczne wpływające na samopoczucie i apetyt chorego oraz sposoby przyspieszenia rekonwalescencji czy łagodzenia dyskomfortu odpowiednio dobranym leczeniem żywieniowym.

view1

Najważniejszym, moim zdaniem rozdziałem książki jest postępowanie dietetyczne w wybranych chorobach nowotworowych, w którym autorka zamieściła konkretne zalecenia żywieniowe obejmujące produkty zalecane, przeciwwskazane, odpowiednią obróbkę kulinarną – a także przykładowe jadłospisy. Odpowiednie zbilansowanie diety u pacjentów onkologicznych jest zadaniem odpowiedzialnym i wymagającym, nawet gdy nie ma konieczności wykluczania konkretnych produktów – jednak w przypadku nietolerancji np. laktozy czy glutenu zadanie to staje się bardzo skomplikowane. Autorka przedstawiła przydatne wskazówki jak prawidłowo używać zamienników produktów zawierających laktozę czy gluten tak aby zachować pełnowartościowość diety.

Co bardzo istotne ze strony praktycznego wykorzystania książki np. przez rodziny chorych jest załączony tygodniowy jadłospis rozpisany na pięć posiłków łącznie z przepisami wykonania potraw.

view2

Książka napisana w przystępny sposób, tak by naświetlić tematykę postępowania dietetycznego przy terapii onkologicznej bez konieczności zdobycia magisterium z dietetyki, co ważne, gdy odbiorcami są osoby chcące przygotować odpowiednie posiłki dla swoich bliskich zmagających się z chorobą.

Dzięki tej książce czytelnik może zdobyć rzetelną, popartą badaniami, informację dotyczącą żywienia w chorobie nowotworowej napisaną prostym językiem.