Dieta niskotłuszczowa u kobiet wieku pomenopauzalnym i korzyści z jej prowadzenia
Zespół kierowany przez naukowców z Fred Hutchinson Cancer Research Center zidentyfikował kilka korzyści zdrowotnych dla kobiet wynikających ze stosowania diety niskotłuszczowej.
Odkrycia, opublikowane we wrześniowym wydaniu „Journal of Nutrition”, wykazały, że dieta niskotłuszczowa (zawartość tłuszczów w diecie niższa o 8-10%, zawartość węglowodanów w diecie wyższa o 8-10%) prowadzona równocześnie ze wzrostem spożywania porcji owoców, warzyw i produktów pełnoziarnistych przyczyniła się do zmniejszenia liczby przedwczesnych zgonów z powodu występowania nowotworu piersi, spowolnienia rozwoju cukrzycy i prewencji choroby wieńcowej serca.
Dlaczego dieta niskotłuszczowa
Poprzednie badania na gryzoniach wykazały, że u myszy i szczurów na diecie wysokotłuszczowej rozwija więcej nowotworów niż te na diecie niskotłuszczowej. Niektóre z tych badań odnosiły się w szczególności do nowotworu jelita grubego, podczas gdy inne wykazały, że dieta wysokotłuszczowa przyspieszała wzrost guza u mysich modeli raka piersi. Analiza z 2018 roku sugeruje, że przestrzeganie diety niskotłuszczowej może poprawić zdrowie i wpłynąć na długość życia kobiet, u których zdiagnozowano raka piersi.
Badanie
Naukowcy z inicjatywy Women’s Health Initiative (WHI) rozpoczęli próbę modyfikacji diety w 1993 r. W badaniu wzięło udział prawie 48 835 kobiet po menopauzie (wiek 50-79 lat) w USA, aby sprawdzić, czy niskotłuszczowa dieta zmniejszyłaby ryzyko występowania raka piersi i jelita grubego oraz choroby niedokrwiennej serca.
40% z uczestniczek przestrzegało niskotłuszczowej diety, której celem było również zwiększenie spożycia warzyw, owoców i produktów zbożowych. Pozostałe 60% uczestników przestrzegało swojej zwykłej diety.
Wyniki
Po prawie dziewięciu latach (mediana: 8,5 roku) zmiany diety stwierdzono, że dieta niskotłuszczowa nie wpłynęła znacząco na prawdopodobieństwo występowania tych schorzeń. Jednak po długoterminowej obserwacji trwającej prawie 20 lat naukowcy odkryli znaczące korzyści wynikające z niewielkich zmian w diecie, w tym:
- zmniejszenie liczby przedwczesnych zgonów o 15–35% ze wszystkich przyczyn po występowaniu raku piersi,
- 13-25% redukcji rozwoju cukrzycy insulinozależnej
- 15-30% zmniejszenie ryzyka występowania choroby niedokrwiennej serca wśród 23 000 kobiet bez nadciśnienia tętniczego na początku badania lub wcześniejszej choroby sercowo-naczyniowej.
Komentarz
„Próba modyfikacji diety WHI od kilku lat zapewnia kobietom wiedzę na temat żywienia i prewencji chorób” – powiedział dr Ross Prentice. „Najnowsze wyniki potwierdzają rolę odżywiania w ogólnym zdrowiu i wskazują, że diety niskotłuszczowe bogate w owoce, warzywa i produkty pełnoziarniste przynoszą korzyści zdrowotne bez zauważalnych negatywnych skutków”.
W przeciwieństwie do innych badań analizujących związek między dietą, nowotworami i innymi chorobami, badacze WHI zaprojektowali tą analizę jako długoterminowe, randomizowane kontrolowane badanie kliniczne w celu ograniczenia stronniczości i ustalenia przyczynowych wniosków. Uczestnicy dokonali celowych zmian w diecie wynikających z wyuczonych zintegrowanych koncepcji dotyczących żywienia i zachowania, nauczanych przez wyszkolonych dietetyków w pierwszym roku i kontynuowanych co kwartał przez prawie dekadę.
Jednak niektóre ograniczenia obejmują fakt, że próba miała na celu całkowitą redukcję tłuszczów w diecie, ale nie miała na celu konkretnej redukcji tłuszczów nasyconych lub nienasyconych. Co więcej, naukowcy nie zalecili zwiększenia w szczególności pełnoziarnistych produktów zbożowych, ale ogólnie produktów zbożowych.
Podsumowanie
„Sama liczba nowych diet i trendów żywieniowych może być przytłaczająca dla osób, które po prostu chcą wiedzieć: Co powinienem jeść? ” – powiedziała dr Garnet Anderson, współautor badania i starszy wiceprezes oraz dyrektor Fred Hutch’s Public Health Sciences Division. „Chociaż istnieje wiele diet zapewniających krótkoterminowe korzyści, takie jak utrata masy ciała, powyższe badanie naukowo potwierdza długoterminowe skutki zdrowotne diety niskotłuszczowej”.
Źródło: Ross L Prentice, Aaron K Aragaki, Barbara V Howard, Rowan T Chlebowski, Cynthia A Thomson, Linda Van Horn, Lesley F Tinker, JoAnn E Manson, Garnet L Anderson, Lewis E Kuller, Marian L Neuhouser, Karen C Johnson, Linda Snetselaar, Jacques E Rossouw. Low-Fat Dietary Pattern among Postmenopausal Women Influences Long-Term Cancer, Cardiovascular Disease, and Diabetes Outcomes. The Journal of Nutrition, 2019; 149 (9): 1565
Dietetycy.org.pl » Nowości naukowe » Dieta niskotłuszczowa u kobiet wieku pomenopauzalnym i korzyści z jej prowadzenia
Magister dietetyki. Dietetyk, edukator i copywriter. Absolwentka WSR w Warszawie oraz UM w Białymstoku. Prowadzi autorską stronę "DietoŚwiat". Udziela wypowiedzi eksperckich. Kontakt mailowy: mwilkowska@dietoswiat.pl