Dieta SIRT – recenzja książki
Tytuł: Dieta sirt |
Autor: Goggins Aidan, Matten Glen |
Rok wydania: 2017 |
Wydawnictwo: Laurum |
Ilość stron: 254 |
Dieta SIRT. Przełom w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania
Jak skłonić organizm do intensywniejszego spalania tłuszczów i schudnąć? Co to jest żywność sirtuinowa? Na te i inne pytania znajdziemy odpowiedź w książce „Dieta SIRT. Przełom w dziedzinie zdrowego stylu życia i odchudzania” (Aidan Goggins, Glen Matten), która ukazała się nakładem wydawnictwa Laurum.
Badania kliniczne potwierdziły, że połączenie diety SIRT z umiarkowanym ograniczeniem poboru kalorii pozwala chudnąć o 3 kg w 7 dni.
Dołóż na talerz!
Dieta SIRT polega na włączaniu, a nie eliminowaniu składników z menu. To dobry sposób na poprawę nawyków żywieniowych.
Z książki dowiemy się, co to jest żywność sirtuinowa oraz czego możemy się spodziewać stosując dietę SIRT. Autorzy książki twierdzą, że menu bogate w sirtuiny pozwala uzyskać efekty podobne jak w przypadku głodówki czy ćwiczeń. Jest to sposób na idealną sylwetkę. Na dodatek na tej diecie nie czuje się głodu, gdyż reguluje ona apetyt, działając na mózg. Dzięki tym produktom czujemy przyjemność i satysfakcję, wtedy zjadamy mniej i odchodzimy od stołu.
Sirtuiny gwarancją zdrowia i szczupłej sylwetki
Zasady diety SIRT są proste. Nie trzeba liczyć kalorii, wystarczy zastosować ogólne zasady zdrowego odżywiania się oraz wzbogacać codzienne menu w 20 produktów sirtuinowych najbogatszych w polifenole. Należą do nich m.in. o kakao, kurkuma, zielona herbata, truskawki, kapary, soja, jarmuż, rukola czy lubczyk. Czy wiedzieliście, że w październiku obchodzony jest dzień „szczupłej i zielonej królowej kapustowatych”, czyli jarmużu? Zielona herbata wywołuje efekt termogeniczny, czyli zwiększa ilość energii spalanej, przyspieszając redukcję tkanki tłuszczowej przy zachowaniu masy mięśni. Kakao jest dobre na pamięć, a rukola jest silnym afrodyzjakiem. Jak widać, książka obfituje też w ciekawostki! Warto jednak dodać, że składniki zawarte w tych produktach wykazują właściwości prozdrowotne, m.in. chronią przed miażdżycą, cukrzycą, chorobą Alzheimera i osteoporozą.
Dieta SIRT – dwie fazy
Dieta sirtuinowa składa się z dwóch faz. Autorzy dokładnie opisują, co należy robić, by schudnąć. Podają też przepisy na posiłki i dokładne zalecenia. Faza pierwsza trwa siedem dni i bazuje głównie na zielonym soku sirtuinowym. Faza druga, która trwa czternaście dni, ma na celu utrwalenie dotychczasowych efektów odchudzających oraz wsparcie stopniowej utraty kolejnych kilogramów. Ten plan składa się z trzech zbilansowanych posiłków sirtuinowych, jednego soku sirtuinowego oraz jednej czy dwóch przekąsek sirtuinowych każdego dnia. W tej fazie nie liczymy kalorii. W stosowaniu diety pomocne są zamieszczone w poradniku przepisy m.in. na smoothie sirtuinowe, pizzę sirtuinową czy toskański gulasz fasolowy. W osiągnięciu idealnej sylwetki ważna jest też aktywność fizyczna.
Dzięki diecie SIRT schudniesz, poprawisz zdrowie i samopoczucie. Nie jest czasochłonna, a co ważniejsze składa się z dostępnych powszechnie składników. Nawet jeśli nie chcesz stosować dokładnie diety, warto włączyć do codziennego menu produkty sirtuinowe. Z książką „Dieta SIRT” ułatwisz sobie zadanie.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka Książki » Dieta SIRT – recenzja książki
Dietetyk, edukator żywieniowy, autorka tekstów publikowanych w czasopismach i portalach internetowych. Miłośniczka zdrowego stylu życia i natury.