Tytuł: Dietetyka Kliniczna |
Autor: Mary Width, Tonia Reinhard |
Rok wydania: 2014 |
Wydawnictwo: Elsevier Urban&Partner |
Ilość stron: 370 |
Książka wydana w zupełnie niecodziennym formacie jak na podręcznik akademicki – to kieszonkowe opracowanie spięte spiralą, która ułatwia szybkie wertowanie treści i sprawia że dostęp do wybranych przez czytelnika fragmentów jest zwyczajnie wygodny (angielski tytuł to: The Clinical Dietitian’s Essential Pocket Guide, czyli jest to książka mająca ambicję być kieszkonkowym niezbędnikiem).
Od dłuższego czasu interesuję się literaturą zalecaną studentom jako uzupełnienie wiadomości z wykładów i muszę powiedzieć, że w temacie dietetyki niepodzielnie króluje Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka – Ciborowska, Rudnicka. Przez wykładowców polecana jest także często Dietoterapia – Włodarek, Lange, Kozłowska, Głąbska. Warto oczywiście doceniać rodzime publikacje – jednak dobrze wiedzieć, że istnieje wiele aktualnych pozycji zagranicznych dostępnych w tłumaczeniu na język polski. Do takich podręczników akademickich należą „Dietetyka i żywienie kliniczne” Payne i Barker, „60 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych” Chevalier oraz właśnie „Dietetyka kliniczna” Width i Reinhard, wydane przez Elsevier Urban & Partner.
Dietetyka Kliniczna
„Dietetyka kliniczna” Width M. i Reinhard T. podzielona została na dwie części. Pierwsza dotyczy oceny stanu odżywienia i wsparcia żywieniowego wśród ciężarnych, dzieci i młodzieży oraz osób starszych. Wiadomości tu zebrane zostały przedstawione w syntetyczny sposób – często zebrane w punktach, tabelach i wykresach z pominięciem szczegółowych opisów, co umożliwia szybką powtórkę np. przed egzaminem. Autorki w bardzo skrótowej ale i rzetelnej formie przedstawiły sposób przeprowadzenia prawidłowego wywiadu żywieniowego, sporządzenia pomiarów antropometrycznych czy obliczenia najpopularniejszych wskaźników stanu odżywienia.
W drugiej części książki ujęto postępowanie żywieniowe w chorobach układów i narządów. Opisano tu postępowanie żywieniowe w najważniejszych i najczęściej występujących przypadłościach takich jak rak, choroby układu sercowo-naczyniowego i pokarmowego, cukrzyca, choroby nerek, płuc oraz wątroby i trzustki.
Na końcu książki autorki zamieściły bardzo pomocny w codziennej praktyce dietetyka dodatek, a mianowicie alfabetyczny wykaz popularnych pomiarów laboratoryjnych istotnych dla oceny stanu odżywienia pacjenta. Co prawda podano tu średnie wartości a zakresy poszczególnych badań różnią się między poszczególnymi laboratoriami i metodami badawczymi ale mimo to informacje te pozwalają na lepsze rozeznanie w kondycji pacjenta. Dla usprawnienia interpretacji wyników laboratoryjnych w książce podano powikłania kliniczne wynikające ze wzrostu lub obniżenia wartości poszczególnych parametrów.
W aneksie znalazły się bardzo istotne zestawienia dotyczące interakcji leków z żywnością – obecnie w programie studiów na kierunkach związanych z żywieniem i dietetyką poświęca się wiele godzin dydaktycznych temu zagadnieniu, bywa jednak, że wiedza ta szybko umyka a tabelaryczna przejrzysta forma pozwala na błyskawiczne odświeżenie wiadomości.
Autorki pomyślały też o zebraniu potrzebnych informacji dotyczących odżywiania w formie tabel końcowych. Znaleźć tu można min tabele przeliczników objętości, masy, energii, skalę ryzyka wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych czy informacje o witaminach i listę składników odżywczych, dzięki której z łatwością wybierzemy produkty, będące bogatym źródłem danego składnika odżywczego.
Książka w syntetyczny sposób przedstawia czytelnikowi najważniejsze zagadnienia z dziedziny dietetyki i nauki o żywieni człowieka a informacje w niej zawarte poparte zostały najbardziej aktualnymi, wysokiej klasy publikacjami naukowymi. Podręcznik „Dietetyka kliniczna” Width i Reinhard uważam za jeden z bardziej wartościowych dostępnych na rynku z tej dziedziny. Poleciłabym go zarówno studentom, jak i aktywnym zawodowo dietetykom, chcącym odświeżyć zdobyte wiadomości.