Dlaczego warto jeść miód? Prozdrowotne właściwości miodu

dlaczego warto jeść miód

Miód już od czasów starożytnych uznawany był za jeden z najzdrowszych słodkich przysmaków. Naturalny i bogaty w wartościowe składniki odżywcze korzystnie wpływa na nasze zdrowie. Pozytywnie oddziałuje na funkcję licznych narządów, jak i wygląd skóry czy paznokci. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do herbaty czy słodki akcent w daniach mięsnych. To także idealna alternatywa dla niezdrowych cukrów i słodzików. Czym jeszcze zaskoczy nas miód? Dlaczego warto wprowadzić go do naszej diety? Zdradzamy poniżej.

  1. Prozdrowotne właściwości miodu
  2. Właściwości miodu a piękna, zdrowa skóra
  3. Miód jako cenne źródło składników odżywczych
  4. Miód jako doskonały akcent kulinarny

Miód to bogactwo naturalnych składników i smaków. Dzięki swoim prozdrowotnym właściwościom znalazł szerokie zastosowanie zarówno w kuchni, kosmetologii jak i lecznictwie. Poszczególne rodzaje miodu różnią się nie tylko smakiem i aromatem, ale także właściwościami.

Prozdrowotne właściwości miodu

Miód ze względu na właściwości antybakteryjne powszechnie stosowany jest w walce z przeziębieniem i infekcjami. Wykazując działanie przeciwzapalne i łagodzące, pozytywnie wpływa na błony śluzowe, znajdując tym samym zastosowanie w leczeniu kaszlu. Szczególnie skuteczny w łagodzeniu tego typu schorzeń okazał się miód gryczany https://allegro.pl/artykul/miod-gryczany-ciemny-i-zdrowy-przysmak-ZGPeWwDKEHw. Dodatkowo miód powszechnie uznawany jest za naturalny antybiotyk, wzmacniający naszą odporność.

Miód pozytywnie wpływa także na układ pokarmowy, wspomagając procesy trawienne i chroniąc naszą wątrobę. Łagodzi dolegliwości ze strony układu pokarmowego, znajdując zastosowanie w profilaktyce i leczeniu schorzeń, takich jak wrzody czy stany zapalne jelit.

Zbawienny wpływ miodu na nasze serce i układ krwionośny doceniają zwłaszcza osoby starsze. Dzięki obecności acetylocholiny miód przyczynia się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi, poprawia elastyczność naczyń krwionośnych i zapobiega odkładaniu blaszki miażdżycowej. Ciepła herbata z dodatkiem odpowiedniego miodu uspokaja i koi nerwy, ułatwiając zasypianie. Polecany jest więc osobom zmagającym się z depresją czy bezsennością.

Właściwości miodu a piękna, zdrowa skóra

Dzięki zawartym w miodzie składnikom odżywczym znalazł on szerokie zastosowanie w kosmetologii. Pozytywnie wpływa na stan naszej skóry, łagodząc zmiany trądzikowe i podrażnienia. Idealnie sprawdzi się także w walce z przebarwieniami i bliznami. Miód jest składnikiem licznych preparatów pielęgnacyjnych i kosmetycznych. W domowych warunkach możemy na bazie miodu samodzielnie wykonać łagodzące i kojące maseczki. Dzięki naturalnym antybiotykom wspomaga naszą skórę w walce z licznymi schorzeniami. Jego nawilżające i odżywcze właściwości idealnie sprawdzą się także w przypadków problemów z suchymi i spierzchniętymi ustami.

Miód jako cenne źródło składników odżywczych

Miód to nieocenione bogactwo naturalnych składników. Stanowi doskonałe źródło witamin z grupy B oraz witaminy C, a także cennych makro i mikroelementów. Sięgając po miód dostarczamy więc naszemu organizmowi tak cennych składników jak sód, potas, wapń czy magnez, wzbogacając naszą dietę. To także idealna alternatywa dla niezdrowych cukrów. Miód w 80% stanowią bowiem łatwo przyswajalne cukry proste, takie jak glukoza i fruktoza.

Miód jako doskonały akcent kulinarny

Miód można wykorzystać zarówno do deserów, jak i mięs czy sosów. Idealnie sprawdzi się w połączeniu z intensywnymi przyprawami takimi jak imbir czy tymianek. To także doskonały dodatek do herbat i naparów. Miód to także idealny sposób na zdrowe słodkości. Warto wykorzystać go jako dodatek do ciast i deserów, zastępując niezdrowe cukry czy słodziki. Miód to więc prosty sposób na naturalne, zdrowe składniki zamiast pustych kalorii.

Miód to bogactwo naturalnych składników o działaniu prozdrowotnym. Dzięki swoim przeciwzapalnym i antybakteryjnym właściwościom idealnie sprawdzi się w leczeniu przeziębienia czy kaszlu. Pozytywny wpływ miodu na układ pokarmowy i krwionośny sprawia, że wielu z nas chętnie sięga po produkty wzbogacone w miód.