Dlaczego warto wprowadzić do swojej diety zdrową żywność?

Zdrowa, zbilansowana dieta nie musi być skomplikowana ani restrykcyjna. Zacznij od wyboru różnorodnych produktów spożywczych ze wszystkich głównych grup żywności, w tym owoców i warzyw, chudego białka, produktów mlecznych i zbóż oraz dobrych olejów i tłuszczów. Co więcej? Czytaj dalej!

  1. Jak zdrowa dieta pomaga schudnąć?
  2. Dlaczego jedzenie zdrowej żywności jest też dobre, by przybrać na wadze?
  3. Zdrowa żywność lekarstwem na liczne schorzenia
  4. Na co zwrócić uwagę kupując zdrową żywność?

Poznaj kilka kluczowych powodów, dla których warto świadomie dobierać żywność do domowego menu i starać się o zdrowszą dietę.

Jak zdrowa dieta pomaga schudnąć?

Owszem – można schudnąć, jedząc wysoko przetworzone, niskokaloryczne produkty spożywcze lub stosując restrykcyjną, modną dietę. Nie jest to jednak idealny sposób na utratę wagi, utrzymanie jej lub poprawę zdrowia.

Co zawiera zdrowa dieta, czyli taka w której dominuje zdrowa żywność?

  • świeże, bogate w składniki odżywcze owoce i warzywa,                 
  • produkty pełnoziarniste i strączkowe o wysokiej zawartości błonnika,
  • źródła chudego białka.

Taka dieta pomoże Ci schudnąć, podobnie jak wypijana z umiarem wysokiej jakości kawa. Jednocześnie poczujesz się usatysfakcjonowany i dostarczysz swojemu organizmowi potrzebnych mu składników odżywczych.

Dlaczego jedzenie zdrowej żywności jest też dobre, by przybrać na wadze?

Podczas gdy utrata wagi przyciąga większość nagłówków, niektórzy ludzie muszą przybrać na wadze z powodu choroby lub z innych powodów. Wybór zdrowej żywności może pomóc Ci przybrać na wadze bez uciekania się do żywności, która oferuje kalorie, ale ma niewiele wartości odżywczych lub nie ma ich wcale. Zdrowa żywność ma moc.

Co zdrowego jeść chcąc przybrać na wadze?

  • orzechy,            
  • nasiona,
  • suszone owoce.

Chodzi przede wszystkim o spożywanej bogatych w energię pokarmów.

Zdrowa żywność lekarstwem na liczne schorzenia

Otyłość i historia mniej zdrowych nawyków żywieniowych to dwa główne czynniki ryzyka rozwoju cukrzycy typu 2. Jeśli w Twoim menu częściej będzie pojawiać się żywność ekologiczna – to zdecydowanie może pomóc zmniejszyć ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2 w przyszłości.

Dieta z ekologicznych upraw, a szczególnie ta bogata w ryby, orzechy, owoce, zboża i warzywa, taka jak dieta w stylu śródziemnomorskim, dostarcza organizmowi kwasy tłuszczowe omega-3 i jednonienasycone tłuszcze, które są dobre dla Twojego serca. Wybierając taką żywność łatwiej uniknąć większości tłuszczów trans, które są związane z chorobami układu krążenia.

Spożywanie niezdrowej diety, picie zbyt dużej ilości alkoholu, przybieranie na wadze oraz duże spożycie czerwonego i przetworzonego mięsa są związane z wyższym ryzykiem niektórych form raka. Chociaż trudno jest z całą pewnością stwierdzić, że jakakolwiek konkretna żywność zapobiega rak, ogólnie zdrowa dieta – bogata w jedzenie takie jak warzywa, czy napoje jak yerba mate – może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka.

Na co zwrócić uwagę kupując zdrową żywność?

Pamiętaj, że zdrowa żywność to tylko ta pochodząca ze sprawdzonych źródeł i od wiarygodnych dostawców. Niestety mała jest szansa na to, że spotkasz się ze zdrową żywnością w supermarkecie na półce z napisem produkty śniadaniowe. Tam głównie na natkniesz się na tony sztucznych barwników, niezdrowe pożywienie, które z całą pewnością nie będzie miało dobrego wpływu na zdrowie Twoje i Twoich bliskich.