Dlaczego wybraliśmy alloweat? Nasze doświadczenia po pół roku użytkowania programu
Praca dietetyka może stać się wyjątkowo skomplikowana, gdy narzędzia, na których polega, zaczynają ograniczać jego możliwości. Tak właśnie wyglądała nasza rzeczywistość, gdy przez ostatnie lata korzystaliśmy z jednego z najbardziej rozpoznawalnych programów dla dietetyków. Mimo jego niewątpliwej renomy, brak wsparcia dla jadłospisów w języku angielskim zmusił nas do równoległej pracy na dwóch różnych aplikacjach. To komplikowało nasze działania i generowało dodatkowe koszty. Ponadto każda modyfikacja w planie żywieniowym – nawet prosta zamiana posiłku czy produktu – wymagała wymiany e-maili z pacjentem oraz ręcznego bilansowania, co było czasochłonne i obniżało efektywność pracy. Wszystko to sprawiło, że w Made By Diet® zaczęliśmy poszukiwanie nowego narzędzia. I tak trafiliśmy na alloweat – kompleksowe rozwiązanie dla dietetyków, które testowaliśmy przez ostatnie pół roku… Czy alloweat sprostało naszym oczekiwaniom? Odpowiedź może Cię zaskoczyć!
Autorzy: mgr inż. Klaudia Buczek, mgr farm. Michał Miśta
Spis treści:
- Czym jest tradycyjny program dla dietetyków?
- Aalloweat – pierwsze wrażenia
- Okres próbny
- Obszerne bazy przepisów i jadłospisów
- Nowy sposób tworzenia planów żywieniowych
- Rozbudowane filtry
- Układanie jadłospisów w języku angielskim
- Atrakcyjne zdjęcia posiłków
- Wdrożenie alloweat w poradni Made By Diet®
- Test z udziałem wybranej grupy pacjentów
- Interaktywna lista zakupów
- Wykupienie subskrypcji
- Alloweat w akcji
- Plan żywieniowy i zalecenia w jednym miejscu
- Mobilna aplikacja dla pacjentów
- Elastyczna wymiana posiłków
- Podział jadłospisu na dni treningowe i nietreningowe
- Czat i rozmowy głosowe
- Elastyczny wybór formy współpracy
- Panel monitoringu
- Wsparcie techniczne
- Model subskrypcyjny i pasywny dochód
- Czy alloweat jest dla każdego?
- Podsumowanie
1. Czym jest tradycyjny program dla dietetyków?
W dzisiejszych czasach praca dietetyka nie byłaby możliwa bez specjalistycznych narzędzi stworzonych z myślą o wspieraniu jego codziennej działalności. Jednym z nich jest niewątpliwie program umożliwiający tworzenie i zarządzania planami żywieniowymi. Klasyczny program dietetyczny oferuje następujące funkcje:
- Kreator jadłospisów: Umożliwia uwzględnienie potrzeb żywieniowych, preferencji oraz celów zdrowotnych pacjentów, a także generowanie przepisów oraz listy zakupów w wymaganym formacie (np. dziennym, tygodniowym itp.).
- Baza danych posiłków: Pozwala na kopiowanie, modyfikowanie oraz tworzenie własnego zbioru przepisów.
- Aplikacja mobilna: Umożliwia pacjentom dostęp do indywidualnie przygotowanego jadłospisu oraz listy zakupów, które są zawsze pod ręką.
Funkcjonalności te znacząco ułatwiają pracę w porównaniu do ręcznego rozpisywania diet, znanego większości dietetyków jedynie ze studiów. Umożliwiają one wyliczenie wartości energetycznej posiłków, zbilansowanie diety pod kątem składników odżywczych, korzystanie z bazy danych oraz automatyczne generowanie danych w wymaganym formacie. Czy to jednak wszystko, co taki program jest w stanie zaoferować?
2. Alloweat – pierwsze wrażenia
Okres próbny
Nie ma co ukrywać – cena to często decydujący czynnik, który hamuje nas przed zmianą programu. Dlatego darmowy okres próbny to zawsze dobra okazja, by bez ryzyka sprawdzić, czy dane rozwiązanie faktycznie spełnia nasze oczekiwania. Większość producentów oferuje 1 – 2 tygodnie na testowanie swoich narzędzi, więc gdy zobaczyliśmy, że alloweat również udostępnia taką możliwość, pomyśleliśmy, że warto spróbować i przekonać się, jak sprawdzi się ono w naszej codziennej pracy.
Obszerne bazy przepisów i jadłospisów
Na samym początku duże wrażenie zrobiła na nas obszerna baza przepisów, dostępna zarówno w języku polskim jak i angielskim. Posiłki obejmują m.in. śniadania, II śniadania, obiady i kolacje, ale także posiłki przed i potreningowe. Szybko zorientowaliśmy się, że daje to potężny wybór i ogromne ułatwienie przy układaniu jadłospisu. Rozwiązanie oferuje ponadto rozbudowaną bazę tzw. kolekcji przepisów, czyli zbiorów posiłków, które są pogrupowane pod kątem kaloryczności oraz rodzaju diety np. kolekcja 20 przepisów bez nabiału, zbilansowanych na 500 kcal. Daje to możliwość zaimportowania całych kolekcji posiłków (np. śniadań, obiadów, kolacji) do jadłospisu pacjenta, znacząco ułatwiając i przyspieszając proces układania diety. Poza przepisami i kolekcjami przepisów naszą uwagę zwróciła spora baza gotowych jadłospisów, które można przefiltrować w zależności od wartości energetycznej, rodzaju diety, liczby posiłków oraz występujących alergenów, a następnie zaimportować gotowy jadłospis do programu żywieniowego podopiecznego.
Zdjęcie 1. Alloweat w wersji desktopowej z interfejsem dla dietetyka – baza jadłospisów
Nowy sposób układania planów żywieniowych
Nauka obsługi nowego programu wymaga nieco czasu na zaznajomienie się z poszczególnymi funkcjami. Mimo że układanie planów żywieniowych w alloweat przebiega zupełnie inaczej niż w standardowych kreatorach diet, czas potrzebny na opanowanie systemu okazał się minimalny, a sam program bardzo intuicyjny. W alloweat, zamiast bilansowania każdego dnia w taki sposób, aby zgadzały się sumaryczne wartości kalorii, białka, tłuszczów i węglowodanów, nacisk kładzie się na dobór odpowiednich opcji dla poszczególnych posiłków korzystając z wspomnianej wyżej szerokiej bazy przepisów oraz kolekcji przepisów. Uważamy, że to podejście jest znacznie bardziej efektywne, ponieważ daje pacjentom elastyczność w wyborze spośród dostępnych propozycji. Z perspektywy praktycznej jest to korzystniejsze niż tradycyjny, sztywny jadłospis, w którym każdy posiłek może mieć inną kaloryczność, a kluczowe jest jedynie zachowanie dziennego bilansu energetycznego. Dla pacjentów to niezwykle istotne, ponieważ zyskują większą swobodę w planowaniu swojej diety.
Zdjęcie 2. Alloweat w wersji desktopowej z interfejsem dla dietetyka – podgląd posiłków w przykładowym jadłospisie z bazy
Nowością, która pozytywnie nas zaskoczyła, jest zautomatyzowane układanie dziennych jadłospisów za pomocą algorytmu. Działa to w ten sposób, że po wyborze poszczególnych posiłków algorytm automatycznie tworzy jadłospisy na każdy dzień, dbając o to, aby ilość makroskładników i wartość energetyczna były zgodne z założeniami diety. Jeśli jakiś element diety ma wyższy priorytet, np. równa ilość białka w poszczególnych dniach lub większa różnorodność posiłków, możemy nadać mu większą wagę w ustawieniach. Algorytm wykonuje resztę pracy, automatycznie dostosowując jadłospis do naszych bieżących potrzeb.
Zdjęcie 3. Alloweat w wersji desktopowej z interfejsem dla dietetyka – harmonogram posiłków
Zdjęcie 4. Alloweat w wersji desktopowej z interfejsem dla dietetyka – optymalizacja założeń algorytmu
Rozbudowane filtry
Pierwsze plany żywieniowe udało się ułożyć bardzo sprawnie i dużo szybciej niż dotychczas. Było to możliwe dzięki rozbudowanej funkcji filtrów, które umożliwiają wyszukanie dostępnych posiłków o danej wartości odżywczej, z uwzględnieniem konkretnego rodzaju diety (np. dieta przeciwzapalna, bezlaktozowa itp.), eliminacji wybranych alergenów, a także z wykorzystaniem konkretnych technik przygotowania posiłku (np. blender, piekarnik, grill), a nawet sezonowości produktów!
Zdjęcie 5. Alloweat w wersji desktopowej z interfejsem dla dietetyka – filtry
Układanie jadłospisów w języku angielskim
Podczas testowania nowego programu szczególnie zależało nam na wypróbowaniu funkcji tworzenia planów żywieniowych w języku angielskim. Jak wspomnieliśmy wcześniej, dotychczas musieliśmy korzystać z dwóch różnych programów – jednego dla pacjentów polskojęzycznych, drugiego dla anglojęzycznych, co było nie tylko uciążliwe, ale też czasochłonne i nieekonomiczne. Ku naszemu pozytywnemu zaskoczeniu, układanie jadłospisów w języku angielskim okazało się o wiele prostsze niż się spodziewaliśmy! Było to możliwe nie tylko dzięki rozbudowanej bazie przepisów, ale też dzięki niesamowicie wygodnej funkcji, która jednym kliknięciem pozwalała przekształcić jadłospis stworzony po polsku na jego angielską wersję. To znacznie usprawniło naszą pracę z anglojęzycznymi pacjentami, oszczędzając czas i eliminując zbędne kroki.
Zdjęcie 6. Alloweat w wersji desktopowej z interfejsem dla dietetyka – zmiana wersji językowej
Atrakcyjne zdjęcia posiłków
Tym, co nas naprawdę zachwyciło na etapie testów, były apetyczne zdjęcia posiłków, które nie tylko wzbogacają aplikację, ale również dodają uroku planom żywieniowym generowanym dla pacjentów. Te wizualnie przyciągające obrazy sprawiają, że zdrowe jedzenie staje się jeszcze bardziej kuszące, a przygotowanie posiłków wydaje się prostsze i przyjemniejsze. To dodatkowa motywacja, która może zainspirować każdego do dbania o swoje odżywianie!
Zdjęcie 7. Aplikacja mobilna pacjenta w alloweat – harmonogram posiłków
3. Wdrożenie alloweat w poradni Made By Diet®
Test z udziałem wybranej grupy pacjentów
Po zakończeniu okresu próbnego, licznych konsultacjach z działem wsparcia technicznego oraz dokładnym zapoznaniu się z funkcjami programu, zdecydowaliśmy się na wykupienie dostępu na jeden miesiąc w wersji dla 10 aktywnych pacjentów. Naszym celem było przetestowanie programu w praktyce, współpracując z wybraną grupą podopiecznych, aby uzyskać ich opinie i ocenić, jak aplikacja sprawdza się na co dzień. W końcu to właśnie feedback od naszych klientów jest dla nas kluczowym wyznacznikiem sukcesu!
Interaktywna lista zakupów
Okazało się, że nasi klienci szczególnie docenili interaktywną listę zakupów, która znacząco ułatwiła im codzienne planowanie. Ta funkcjonalność pozwala na elastyczne dostosowanie listy produktów do liczby dni, na które planowane są zakupy. Nie każdy robi zakupy raz w tygodniu, a dzięki temu narzędziu pacjenci mogą łatwo dostosować zakupy do swoich potrzeb, co spotkało się z ich bardzo pozytywną reakcją.
Zdjęcie 8. Aplikacja mobilna pacjenta w alloweat – lista zakupów
Wykupienie pierwszej subskrypcji
Ponieważ reakcje naszych klientów były bardzo pozytywne, zdecydowaliśmy się na zakup subskrypcji. Alloweat oferuje dwie opcje dostępu do platformy. Pierwsza to plan Unlimited Growth dający możliwość pracy z nieograniczoną liczbą pacjentów. Druga opcja to pakiet Flex, który występuje w kilku wariantach, a cena zależy od liczby klientów, z którymi aktywnie pracujemy w skali miesiąca. Dostępne mamy cztery poziomy: do 10, do 25, do 40 i do 60 klientów. Wybór nie był łatwy, ponieważ koszt dostępu do alloweat jest znacząco wyższy w porównaniu z konkurencyjnymi programami. Jednak, biorąc pod uwagę pozytywne opinie klientów oraz nową jakość pracy, jaką umożliwia aplikacja, zdecydowaliśmy się na roczny pakiet Flex dla 60 aktywnych pacjentów, co pozwoliło nam na stopniowe wdrażanie jej w naszej codziennej pracy.
4. Alloweat w akcji
Plan żywieniowy i zalecenia w jednym miejscu
Jednym z rozwiązań, które szczególnie pozytywnie nas zaskoczyło, jest możliwość zintegrowania planu żywieniowego z zaleceniami dla pacjenta, celami, zasadami współpracy, suplementacją oraz dodatkowymi plikami, takimi jak zalecane badania laboratoryjne w jednym interaktywnym dokumencie, nazywanym w alloweat programem żywieniowym. Dokument ten umożliwia szybkie i intuicyjne poruszanie się pomiędzy poszczególnymi sekcjami, co znacząco usprawnia organizację pracy. Wcześniej każdy plik musiał być przesyłany oddzielnie, natomiast teraz wszystkie te elementy zintegrowane zostały w jednym, wygodnym formacie, co stanowi istotne udogodnienie zarówno dla dietetyka, jak i pacjenta.
Zdjęcie 9. Alloweat w wersji desktopowej z interfejsem dla dietetyka – podsumowanie sekcji składających się na przykładowy program żywieniowy
Mobilna aplikacja dla pacjentów
Elastyczne podejście do żywienia to kluczowy element naszej współpracy z podopiecznymi. W Made By Diet® zawsze staraliśmy się zapewnić wybór i możliwość zamiany posiłków, jednocześnie edukując naszych klientów tak, by sami potrafili podejmować najlepsze decyzje o tym, co, kiedy i ile jedzą. Alloweat doskonale wpisuje się w tę filozofię, umożliwiając nam podniesienie jakości współpracy oraz obsługi dzięki nowoczesnej aplikacji mobilnej. Narzędzie to znacząco ułatwia planowanie i modyfikowanie diet, co zostało docenione zarówno przez nas, jak i osoby korzystające z naszych usług.
Zdjęcie 10. Aplikacja mobilna alloweat z interfejsem dla pacjenta – wartości odżywcze i posiłki w ujęciu dziennym w dzienniczku żywieniowym
Elastyczna wymiana posiłków
Jednym z najbardziej cenionych przez użytkowników rozwiązań alloweat jest możliwość elastycznego dostosowywania posiłków. Aplikacja oferuje swobodny wybór potraw w ramach tego samego posiłku oraz opcję dodawania lub usuwania dodatkowych dań. Ponadto, osoby korzystające z aplikacji mogą modyfikować składniki przepisów, dostosowując je do swoich preferencji. Co więcej, aplikacja pozwala na kontrolowanie spożycia kalorii i makroskładników, zapewniając większą elastyczność bez utraty kontroli nad dietą. Ta funkcja sprawia, że alloweat w pełni wspiera indywidualne podejście do żywienia, które zawsze było dla nas priorytetem.
Zdjęcie 11. Aplikacja mobilna pacjenta w alloweat – wymiana posiłków i usuwanie składników
Podział jadłospisu na dni treningowe i nietreningowe
Ponieważ wielu naszych pacjentów to osoby regularnie trenujące oraz sportowcy, ich plany dietetyczne muszą uwzględniać podział na dni treningowe i bez treningu. Różnią się one nie tylko kalorycznością, ale także liczbą posiłków, ich rozkładem, a często również zawierają dodatkowe przekąski oraz zmieniony rozkład makroskładników w porównaniu do dni bez aktywności fizycznej.
Alloweat to pierwszy program, który umożliwił nam łatwe rozdzielenie dni treningowych od nietreningowych, co znacząco usprawniło pracę z osobami aktywnymi. Dzięki aplikacji nasi podopieczni mogą elastycznie dostosowywać swoją dietę do zmieniających się warunków treningowych, co zwiększa skuteczność i wygodę w realizacji ich celów żywieniowych.
Zdjęcie 12. Alloweat w wersji desktopowej z interfejsem dietetyka – ustawienia programu żywieniowego (dieta rotacyjna z podziałem na dni treningowe i nietreningowe)
Czat i rozmowy głosowe
Wbudowany czat to doskonałe rozwiązanie w przypadku współpracy, która oferuje nielimitowany kontakt z dietetykiem. Nie ma już potrzeby pisania formalnych e-maili – teraz można szybko zadać pytanie i uzyskać informację o realizacji planu. To bardzo przydatne narzędzie, które umożliwia natychmiastowy kontakt z naszym podopiecznym. Klient może przesyłać zdjęcia swoich posiłków oraz nagrywać wiadomości głosowe, co dodatkowo usprawnia komunikację. Kontaktując się z naszymi klientami poprzez czat, korzystamy nie tylko z wersji webowej programu, ale również z dedykowanej aplikacji dla dietetyków, która umożliwia odbieranie i odpowiadanie na wiadomości w dowolnym momencie, nawet gdy nie mamy dostępu do komputera.
Zdjęcie 13. Aplikacja mobilna alloweat z interfejsem dla dietetyka – funkcja czatu z możliwością wysyłania wiadomości głosowych i zdjęć
Elastyczny wybór formy współpracy
W Made By Diet® doskonale rozumiemy, że każdy klient ma inne możliwości oraz indywidualne potrzeby. Dlatego oferujemy różnorodne formy współpracy. Nie wszyscy wymagają szczegółowo rozpisanej diety czy kompleksowej opieki. Po konsultacjach z niektórymi podopiecznymi dochodzimy do wniosku, że najlepszą formą wsparcia mogą być ogólne zalecenia żywieniowe lub dzienniczek żywieniowy, który udostępniamy w aplikacji alloweat. Dzięki temu możemy monitorować sposób, w jaki pacjent komponuje swoje posiłki, zarówno pod względem ilościowym, jak i jakościowym. Pacjent otrzymuje również dostęp do informacji o wartości energetycznej oraz zawartości makro- i wybranych mikroskładników, co zapewnia mu bieżącą informację zwrotną o jego diecie. Taka elastyczność pozwala dostosować rozwiązania do indywidualnych potrzeb.
Panel monitoringu
Jednym z kluczowych elementów konsultacji kontrolnych w Made By Diet® jest analiza danych spływających z dzienniczka żywieniowego w aplikacji pacjenta. To niezwykle istotna część współpracy z dietetykiem, która pozwala ocenić, jak pacjent radzi sobie ze zmianą nawyków oraz wprowadzaniem modyfikacji do diety. Podgląd na dzienniczek żywieniowy pomaga również zidentyfikować ewentualne trudności pacjenta w realizacji przyjętych założeń. Dotychczas analizowaliśmy dzienniczek głównie pod kątem jakościowym, zwracając uwagę na częstotliwość posiłków, tendencję do podjadania, wybór napojów oraz skład posiłków. Panel monitoringu dostępny w alloweat umożliwia nie tylko śledzenie jakościowe (co pacjent spożywa), ale także ilościowe, uwzględniając takie dane jak kaloryczność, zawartość białka, tłuszczów, węglowodanów, błonnika, witamin i minerałów. Dzięki dostępowi do tak szczegółowych informacji oraz pełnemu zrozumieniu potrzeb pacjenta, możemy jeszcze skuteczniej wspierać go w osiąganiu celów. Podczas konsultacji mamy możliwość omawiania problemów w oparciu o konkretne dane liczbowe, co znacznie zwiększa wartość konsultacji i efektywność naszych działań.
Zdjęcie 14. Alloweat w wersji desktopowej z interfejsem dietetyka – monitoring danych spływających z aplikacji mobilnej pacjenta
Wsparcie techniczne
Podczas testowania programu pojawiło się wiele pytań i wątpliwości, m.in. jak dostosować wydruk planu żywieniowego do identyfikacji wizualnej Made By Diet®, jak wprowadzić dwa takie same posiłki dziennie, czy pacjent na swoim koncie w aplikacji mobilnej ma dostęp do wcześniejszych planów żywieniowych i wiele innych. Dodatkowo, napotkaliśmy problem ze zmianą nazw posiłków w planach anglojęzycznych – pacjent widział w aplikacji polskie nazwy zamiast angielskich. Na szczęście, wsparcie techniczne alloweat okazało się niezwykle pomocne. Na wszystkie pytania otrzymaliśmy błyskawiczne odpowiedzi, a zgłoszone problemy techniczne zostały sprawnie rozwiązane.
Model subskrypcyjny i pasywny dochód
W Made By Diet® oferujemy różnorodne formy współpracy z pacjentami – od jednostkowych konsultacji i indywidualnych planów żywieniowych po roczne pakiety opieki dietetycznej. Dzięki alloweat mogliśmy zaproponować naszym pacjentom zupełnie nową usługę – subskrypcję aplikacji, która zapewnia wygodny dostęp do aktualnych jadłospisów, dzienniczka żywieniowego z możliwością modyfikowania posiłków, a także szerokiej bazy przepisów. Funkcja ta umożliwia wyszukiwanie posiłków dopasowanych do bieżących potrzeb naszych podopiecznych, zarówno pod względem wartości odżywczych, specyficznych wymagań (np. dieta bezglutenowa, low FODMAP itp.), jak i dostępnych produktów znajdujących się w lodówce. Dzięki tej usłudze pacjenci otrzymują realną wartość, a poradnia może generować dodatkowy pasywny dochód.
5. Czy alloweat jest dla każdego?
Alloweat okazało się nowoczesnym narzędziem, które doskonale wpisuje się w najnowsze trendy w dietetyce. Oferuje szeroki wachlarz funkcji, które usprawniają naszą codzienną pracę, ułatwiają pacjentom przestrzeganie zaleceń oraz aktywnie przyczyniają się do zmiany nawyków żywieniowych. Czy jednak jest to rozwiązanie dla każdego? Przy pracy z osobami starszymi lub wykluczonymi cyfrowo pojawia się obawa, że mogą mieć trudności z pełnym wykorzystaniem zaawansowanych funkcji aplikacji. Z pewnością nie każdy pacjent w pełni skorzysta z jej możliwości, co obserwujemy także w praktyce. Mimo to program, dzięki możliwości generowanie wyjątkowo czytelnych i interaktywnych jadłospisów w formacie PDF, które można opatrzyć logo poradni, sprawdzi się także u podopiecznych którzy nie czują się pewnie w obsłudze nowoczesnych technologii. Taki drukowany jadłospis jest estetyczny i przejrzysty, co umożliwia łatwe korzystanie z planu żywieniowego bez potrzeby używania aplikacji. Dzięki temu alloweat staje się użytecznym narzędziem, które może zaspokoić potrzeby różnych grup pacjentów.
Zdjęcie 15. Strona główna interaktywnego jadłospisu alloweat w formacie PDF z logo oraz danymi poradni dietetycznej Made By Diet®
Zdjęcie 16. Tygodniowy plan posiłków alloweat w formacie PDF przygotowany dla przykładowego pacjenta Made By Diet®
Zdjęcie 17. Fragment jadłospisu alloweat w formacie PDF przygotowany dla przykładowego pacjenta Made By Diet®
6. Podsumowanie
Współczesny świat rozwija się w zawrotnym tempie, a potrzeby i oczekiwania pacjentów zmieniają się równie dynamicznie. W Made By Diet® staramy się być na bieżąco z najnowszymi rozwiązaniami, aby oferować naszym podopiecznym najlepsze narzędzia do osiągania ich indywidualnych celów. Alloweat nie tylko usprawnia naszą codzienną pracę, ale w ciągu ostatnich sześciu miesięcy stał się także ulubionym narzędziem naszych pacjentów. A to właśnie oni – serce każdej poradni – są dla nas priorytetem!
O autorach:
mgr inż. Klaudia Buczek: absolwentka kierunku Technologia Żywności i Żywienie Człowieka na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie, specjalność Dietetyka oraz studiów podyplomowych na kierunku Żywienie Kliniczne i Opieka Metaboliczna na Uniwersytecie Jagiellońskim. Zdobywczyni Pucharu Świata, Wicemistrzyni Świata oraz wielokrotna Mistrzyni Polski we wspinaczce sportowej, instruktorka Polskiego Związku Alpinizmu. Współzałożycielka poradni dietetycznej Made By Diet® i autorka licznych publikacji z zakresu dietetyki. Specjalizuje się w dietetyce klinicznej, zwłaszcza w zakresie chorób metabolicznych oraz dietetyce sportowej, współpracując z czołowymi zawodnikami różnych dyscyplin w Polsce i na świecie. E-mail: hello@madebydiet.com
mgr farm. Michał Miśta: absolwent wydziału farmaceutycznego Akademii Medycznej w Warszawie, specjalność Ekotoksykologia i Promocja Zdrowia. Współzałożyciel poradni dietetycznej Made By Diet®, autor, przedsiębiorca. Interesuje się m.in. żywieniowym wsparciem terapii, żywieniem sportowców oraz suplementacją prozdrowotną i ergogeniczną.
Dietetycy.org.pl » News » Dlaczego wybraliśmy alloweat? Nasze doświadczenia po pół roku użytkowania programu