Długość życia może być związana z określonymi produktami wchodzącymi w skład modelu diety śródziemnomorskiej

Avatar photo
produkty diety śródziemnomorskiej

Według przeprowadzonych badań opublikowanych na stronie British Medical Journal niektóre grupy produktów spożywczych wyróżniające model diety śródziemnomorskiej mają istotny pozytywny wpływ na zachowanie zdrowia i długowieczność.

Spożywanie znacznych ilości warzyw, owoców, orzechów, drobiu oraz oliwy z oliwek a także picie umiarkowanych ilości alkoholu przy ograniczeniu podaży czerwonego mięsa i nadmiernej ilości alkoholu jest modelem żywienia obserwowanym u osób długowiecznych.

Nie wykryto jednak dodatniej korelacji pomiędzy spożywanymi produktami diety śródziemnomrskiej  (takimi jak ryby, owoce morza, produkty zbożowe oraz ograniczone ilości produktów mlecznych) a długością życia.

W świetle licznych badań potwierdzono, że dieta śródziemnomorska zwiększa szanse na dłuższe życie, niniejsze badanie jest jednym z pierwszych które bada znaczeniecposzczególnych składników tej diety.

Profesor Dimitrios Trichopoulos z  Harvard School of Public Health przedstawił badanie obejmujące grupę 23000 obywaleti Grecji biorących udział w projekcie  European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition (EPIC).

Osoby zakwalifikowane do badania wypełniły kwestionariusze ankiet dotyczące sposobu żywienia i stylu życia. Przez 8,5 roku badani regularnie wypełniali kwestionariusze opracowane przez badaczy, którzy oceniali sposób odżywiania respondentów w skali od 0 do 10 pod kątem adekwatności ich jadłospisu do modelu diety śródziemnomorskiej

Podczas procesu rekrutacyjnego do badania uczestnicy zadeklarowali swój poziom aktywności umysłowej i fizycznej, palenie lub niepalenie papierosów oraz stan zdrowia pod kątem zdiagnozowanej choroby nowotworowej, cukrzycy czy chorób serca.

Autorzy wykluczyli z punktacji czynniki takie jak wysoka podaż warzyw, niewielkie spożycie czerwonego mięsa i umiarkowane spożycie alkoholu przez co korzyści związane z prowadzeniem modelu diety śródziemnomorskiej zostały znacząco ograniczone. Naukowcy odnotowali natomiast widoczne korzyści dla zdrowia płynące z łączenia określonych składników diety jak warzyw i oliwy z oliwek.

Profesor Trichopoulou, koordynator projektu, podsumowując zwraca uwagę na wpływ diety śródziemnomorskiej na długowieczność przez  umiarkowane spożycie etanolu (pochodzącego przede wszystkim z wina pitego do posiłków będącego również istotnym elementem kultury krajów baseny Morza Śródziemnego), niską podaż mięsa i jego przetworów a także znaczne spożycie produktów takich jak warzywa, owoce, orzechy oliwy oraz produktów bogatych w skrobię.

Źródło: BMJ-British Medical Journal. „Longer Life Linked To Specific Foods In Mediterranean Diet.” ScienceDaily, 24 Jun. 2009. Web. 18 Jul. 2012.