Dobre bakterie dla twojego zdrowia – wywiad z Adamem Bakerem
Mikrobiom to unikalny mikrobiologiczny profil każdego z nas i dla naszego zdrowia ważne jest utrzymywać go w równowadze – mówi Adam Baker, dyrektor naukowy w firmie Chr. Hansen.
Zacznijmy od podstaw, czym jest mikrobiom i jakie jest jego znaczenie dla zdrowia człowieka?
Kiedy mówimy o ludzkim mikrobiomie, tak naprawdę mówimy o bakteriach lub innych mikroorganizmach, które żyją w nas i na nas. Jest ponad 38 bilionów takich mikrobów i wiele z nich to bakterie, co oznacza, że w naszym organizmie jest tyle samo bakterii, co komórek [1]. Co więcej, każdy człowiek ma swój własny, indywidualny profil bakterii, więc wszyscy mamy swój unikalny mikrobiom. Innymi słowy, mikrobiom jest naszą mikrobiologiczną tożsamością. I tu warto podkreślić, że jeśli bakterie są w równowadze, to żyją z nami w harmonii i wspierają nasze zdrowie. Dlatego też możemy spróbować utrzymać lub zachować tę zrównoważoną różnorodność bakterii i w tym celu możemy skorzystać z probiotyków. W Chr. Hansen wiemy, jak to robić. Mamy ponad 100 lat doświadczenia w rozwijaniu probiotycznych szczepów bakterii, tak zwanych „dobrych” bakterii. Nie wszystkie bakterie są bowiem złe – niektóre ze szczepów są niezbędne dla ludzkiego zdrowia i wspierają nas przez całe życie.
Gdzie w naszym organizmie dobre bakterie są zgromadzone i pracują na rzecz naszego dobrego samopoczucia?
Ponad 90 proc. tych bakterii znajduje się w naszych jelitach i to właśnie one tworzą największy mikrobiom w organizmie człowieka. Na ten dynamiczny ekosystem składa ogromna liczba zróżnicowanych bakterii. Niektóre z wyróżniających się i wspierających zdrowie rodzajów bakterii to Lactobacillus i Bifidobacterium. To właśnie niektóre bakterie z tych gatunków stosujemy jako probiotyki wspomagające zdrowie człowieka. Te rodzaje bakterii są bardzo ważne w pierwszych 1000 dniach naszego życia, także potem, gdy wkraczamy w dorosłość i są nadal ważne w miarę starzenia się.
Co sprawia, że tracimy tę bakteryjną harmonię w naszych ciałach?
Jest wiele czynników związanych ze stylem życia, takich jak stres, czy też zażywanie antybiotyków, które mogą negatywnie wpływać na różnorodność i równowagę bakterii w naszym mikrobiomie. Bardzo jest więc ważne, abyśmy znaleźli sposoby na przywrócenie równowagi i podtrzymanie bakterii tworzących mikrobiom. Szczepy probiotyczne, które rozwijamy w firmie Chr. Hansen, opierają się na silnych podstawach naukowych, a sposób ich działania jest skrupulatnie udokumentowany. Dzięki naszym zaawansowanym pracom badawczo-rozwojowym i zespołowi doskonałych naukowców sprawdzamy dokładnie, jak dobre bakterie wpływają na zdrowie człowieka i rozwijamy dobroczynne probiotyki.
Na czym aktualnie koncentruje się Chr. Hansen, jeśli chodzi o mikrobiomy i probiotyki?
Praca naukowa z mikrobiomami dziś wprost eksploduje. Naszym głównym celem jest jeszcze lepsze zrozumienie, jak żyjemy w ekosystemie z bakteriami i jak wpływają one na nasze zdrowie na różnych etapach życia. Analizowanie i rozumienie mechanizmów naukowych, które za tym stoją, jest fascynujące i teraz jest na to świetny czas. Obserwujemy duże zainteresowanie działaniem układu odpornościowego – chcielibyśmy dogłębnie zbadać, w jaki sposób mikrobiom i probiotyki oddziaływują na układ odpornościowy, a obecnie prowadzonych jest wiele badań w tej dziedzinie. W Chr. Hansen jesteśmy bardzo skoncentrowani na rozwijaniu szczepów probiotycznych i demonstrowaniu ich działania. Nie sprzedajemy po prostu jakichś produktów pod jakimiś nazwami – wpływ naszych probiotyków musi być poparty dowodami naukowymi. Pozwoli to konsumentom ufać ich działaniu i korzystać z odpowiednich probiotyków. W przyszłości może to doprowadzić do ich terapeutycznego zastosowania.
Czy świadomość roli zrównoważonego mikrobiomu i zdrowia jelit wśród konsumentów jest wystarczająca?
Obecna sytuacja na świecie zmusza ludzi do poszukiwania sposobów na wzmocnienie swojego układu odpornościowego. W konsekwencji konsumenci starają się poznać naukowy mechanizm naturalnej reakcji obronnej organizmu i śledzą aktywność badawczo-rozwojową w tym obszarze. Wywołało to nową falę zainteresowania konsumentów tym, jak mikrobiomy, bakterie i probiotyki mogą rzeczywiście wpływać na naszą odporność. Poza tym, zdrowie jelit wpisuje się w megatrend wellness, który rozwija się niezwykle szybko i wiąże się z zaawansowanymi technologiami. Ludzie są naprawdę zainteresowani tym, w jaki sposób się odżywiać i uzupełniać dietę probiotykami, aby skutecznie wzmacniać swoje zdrowie w każdym wieku. Chcą również wiedzieć, jakiego rodzaju probiotyki mogą stosować na różnych etapach życia.
LGG®, BB-12®, L-casei-431® są znakami towarowymi firmy Chr. Hansen A / S
Przypisy:
- Sender R, Fuchs S, Milo R. Revised Estimates for the Number of Human and Bacteria Cells in the Body. PLoS Biol. 2016;14(8):e1002533. Published 2016 Aug 19. doi:10.1371/journal.pbio.1002533
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dietetyka kliniczna » Dobre bakterie dla twojego zdrowia – wywiad z Adamem Bakerem