E211 – Benzoesan Sodu

Avatar photo
e211 benzoesan sodu

Benzoesan sodu lub inaczej E211 – to środek na potrzeby przemysłu spożywczego tworzony sztucznie. W naturze występuje zaś w większości owoców. Jego głównym zastosowaniem przemysłowym jest konserwowanie żywności i jest jednym z popularniejszych dodatków na naszym rynku. Pora dowiedzieć się o nim nieco więcej.

Zastosowanie E211

Wspomniana konserwacja żywności wynika z tego, iż hamuje on rozwój bakterii, drożdży i pleśni, co ma niebagatelne znaczenie dla producentów jedzenia.

Gdzie znajduje się E211?

E211 znajduje się przede wszystkim tam, gdzie producentom zależy na przedłużeniu trwałości produktu narażonego na działanie bakterii i pleśni w kwaśnych produktach – są to więc szczególnie często przetwory owocowe, dżemy, soki i przetwory warzywne oraz rybne.  Choć ta lista nie jest zamknięta i równie dobrze może się znaleźć w serach, napojach czy nawet pieczywie.

Czy E211 jest szkodliwe dla zdrowia?

Tak jak w przypadku innych popularnych dodatków do żywności, również benzoesan sodu poddany był wielu badaniom naukowym sprawdzającym bezpieczeństwo jego stosowania. Na uwadze należy mieć, że te badania były przeprowadzone już dłuższy czas temu, jednak wykazały one, że E211 jest niegroźny nawet przy dawce powyżej obecnie ustalonego limitu dziennego. Co do zasady więc, jeżeli przestrzegamy dziennego maksimum spożycia (5 mg / kg ciała) – nie powinien być szkodliwy, ponieważ dość szybko wydalany jest z moczem (jako kwas hipuronowy) i nie kumuluje się w organizmie. Choć od tej niskiej szkodliwości występują wyjątki:

Kto powinien ograniczać spożycie E211?

E211 może powodować niepożądane reakcje u alergików, ponieważ nasila wydzielanie histamin. Może też być, szczególnie w większych dawkach, drażniący dla przewodu pokarmowego. Odradza się również E211 osobom uczulonym na aspirynę.

Istnieją także badania (Bateman 2004, McCann 2007) wskazujące, że E211 może powodować nadpobudliwość u dzieci, a także badania na zwierzętach stawiające pod znakiem zapytania stosowanie E211 w ciąży (Mowafy 2001).

(!) Niebezpieczne połączenie z witaminą C

Niepokającą właściwością E211 jest jego połączenie z E300, czyli witaminą C. Gdy połączymy te substancje powstawać może rakotwórczy benzen. Do takiej sytuacji dochodzić może w napojach gazowanych, gdzie takie połączenie jest powszechne.