E330 – Kwas cytrynowy

Avatar photo
kwas cytrynowy e330

Kwas cytrynowy E330 w handlu dostępny pod nazwą kwasek cytrynowy.

Jest powszechnie występującym w przyrodzie, naturalnym kwasem organicznym, który na skalę przemysłową jest pozyskiwany przy użyciu kultur pleśni Aspergillus Niger , rozkładającej cukry takie jak sacharoza, melasa czy syrop kukurydziany.

kwas cytrynowy e330
andiafaith / 123RF

Funkcje E330

Jako dodatek do żywności spełnia on funkcję regulatora kwasowości i przeciwutleniacza.  Kwas ten dodawany jest do żywności w celu obniżenia pH produktu (środowisko kwaśne jest niesprzyjające dla rozwoju większości bakterii, spowalnia reakcje utleniania, które przyspieszają psuciu się żywności). W przypadku produktów nieprzetworzonych, narażonych na ciemnienie enzymatyczne, (np. obrane jabłka) dzięki dodatkowi kwasu cytrynowego możliwe jest zahamowanie działania tych enzymów i zachowanie pożądanej barwy.

Normy i właściwości kwasku cytrynowego

Kwas cytrynowy uważany jest za nieszkodliwy a jego dawka nie wymaga limitowania – producent może dodać go tyle ile uzna za stosowne – więc czy powinniśmy czuć się zagrożeni z powodu tego, że producentów nie obowiązują żadne normy, co do ilości w jakiej mogą dodać tego – bądź co bądź – konserwantu?

Otóż limitem jest smak produktu po dodaniu zbyt dużej ilości E330 – będzie on zwyczajnie za kwaśny i zniechęcający konsumentów. Należy jednak wspomnieć, że w dużych dawkach substancja ta może przyczyniać się do zaburzania gospodarki wapniowej w organizmie, jednak ze względu na smak – praktycznie nie jest możliwe jego przedawkowanie.

Zamienniki E330

Czy istnieją jakieś inne substancje, które mogłyby zastąpić kwas cytrynowy? Tak, możliwymi zamiennikami mógłby być kwas octowy – również produkt występujący naturalnie, jednak posiada on charakterystyczny zapach, co limituje jego szerokie zastosowanie – w przeciwieństwie do bezwonnego kwasu cytrynowego. Innym kandydatem do zastąpienia E330 jest kwas askorbinowy uważany za wartość dodaną do produktów spożywczych jako naturalny, cenny przeciwutleniacz, będący jednocześnie witaminą. Jest on jednak nietrwały, szybko się utlenia – poza tym jest słabym kwasem.

Gdzie go można znaleźć?

Kwas cytrynowy E330 można znaleźć między innymi w przetworach owocowych, wyrobach cukierniczych, napojach, koncentratach (dodatków do potraw, piekarskich, ciastkarskich), margarynach, napojach, przetworach mięsnych i rybnych, sosach, deserach mlecznych czy serach topionych.

Kwas cytrynowy jest stosowany również w kosmetyce – jako dodatek do kremów rozjaśniających skórę, płukanek do włosów czy wybielaczy do paznokci oraz pilingów. Te ostatnie, zawierające duże stężenie tego kwasu, mogą powodować nadmierne złuszczanie się naskórka oraz podrażnienie oczu i skóry.

Kwasek cytrynowy a łaknienie

Ciekawostką jest to, że E330 może działać jako łagodny środek pobudzający łaknienie u osób, u których wydziela się za mało kwasu żołądkowego. W gospodarstwie domowym może się sprawdzić jako środek do odkamieniania czajników, czyszczenia monet czy przedłużający trwałość kwiatów ciętych w wazonie.