Ekstrakt z liści karczocha wzbogacony luteoliną w łagodzeniu zespołu metabolicznego

Avatar photo
karczoch

Otyłość jest globalną epidemią, która jest stale uznawana za problem zdrowotny. Definiuje się ją jako brak równowagi między poborem energii a energią wydatkowaną. Tkanka tłuszczowa odgrywa ważną rolę w poprawie odporności na insulinę przez regulację metabolizmu glukozy i lipidów oraz bilansu energetycznego.

Nadmierna akumulacja tłuszczu prowadzi do aktywacji układu odpornościowego i przewlekłych stanów zapalnych. Krążące prozapalne cytokiny aktywują układ odpornościowy i wpływają na sygnalizację insuliny oraz dysfunkcje komórek beta, które powodują  zaburzenia wydzielania insuliny.

Otyłość jest również związana z niealkoholową stłuszczeniową chorobą wątroby (NAFLD). Częstość występowania i nasilenie tej choroby zwiększa się wraz ze stopniem otyłości. NAFLD obejmuje spektrum chorób wątroby, od stłuszczenia wątroby po stłuszczeniowe zapalenie wątroby i marskość wątroby bez suplementacji alkoholem.

Karczoch zwyczajny

karczoch
Evgeniya Kuklya / 123RF

Karczoch zwyczajny (Cynara scolymus), który jest rośliną zielną należącą do rodziny Asteraceae,  jest zwykle uprawiany w krajach śródziemnomorskich (np. we Włoszech, Hiszpanii, Francji). Tradycyjnie karczoch był używany jako pokarm i ważny środek leczenia objawowego w leczeniu reumatyzmu i dny moczanowej.

Właściwości liści karczocha

Wciąż odgrywa ważną rolę w żywieniu człowieka, zwłaszcza w regionie Morza Śródziemnego. Głowice kwiatowe karczocha, które są powszechnie określane jako capitula, są niedojrzałymi złożonymi kwiatostanami, które są jadalną częścią rośliny. Wyciągi z liści karczocha są stosowane w lekach ziołowych, jako środek chroniący wątrobę. Liście karczocha zawierają różne związki fenolowe (około 7,13%) (w tym kwas chlorogenowy (około 4,71%), cynaryna (około 1,62%), luteolina (około 0,42%), cymarozyd (około 0,25%) i kwas 1-kawoilochinowy (około 0,13%)).

Wśród nich znajduje się luteolina (LU), która jest flawonoidem; występuje w warzywach i owocach (takich jak seler, pietruszka, i mięta pieprzowa). Ma działanie przeciwnowotworowe czy przeciwzapalne. Luteolina łagodzi indukowaną dietą otyłość i insulinooporność u myszy poprzez aktywację sygnalizacji AMPK 1 w makrofagach tkanki tłuszczowej. Jednak istnieje niewiele raportów na temat wpływu karczocha na otyłość i powiązane zaburzenia metaboliczne.

Badanie

Przeprowadzono badanie, którego celem było zbadanie skutków długotrwałej suplementacji AR na otyłość indukowaną dietą (DIO) i pokrewne nieprawidłowości metaboliczne (np. dyslipidemia, insulinooporność i NAFLD) u myszy C57BL / 6N. Badanie miało na celu wyjaśnienie skutków i możliwych mechanizmów leżących u podstaw długotrwałej suplementacji luteoliną (LU) z karczochami (AR) w diecie wysokotłuszczowej (HFD) wywołanej otyłością i jej powikłaniami (np. dyslipidemia, insulinooporność i NAFLD) u myszy C57BL / 6N.

Myszy przez 16 tygodni karmiono normalną dietą HFD (HFD plus AR lub HFD plus LU). U myszy karmionych HFD, AR zmniejszała otyłość i dyslipidemię poprzez zmniejszanie lipogenezy przy jednoczesnym zwiększeniu utleniania kwasów tłuszczowych. LU zapobiegała również otyłości i stłuszczeniu wątroby poprzez hamowanie lipogenezy przy jednoczesnym zwiększaniu wydalania steroli. Co więcej, AR i LU zapobiegły wrażliwości na insulinę poprzez obniżenie poziomu polipeptydu hamującego aktywność wątrobowych enzymów glukogennych, które mogą być związane z obniżaniem stanu zapalnego, o czym świadczy zmniejszona interleukina w osoczu (IL) -6, IL-1β,i poziomy inhibitora aktywatora plazminogenu-1.

Podsumowanie

Podsumowując, wyniki tego badania sugerują, że 16 tygodni suplementacji ekstraktem z karczocha zawierającego wysokie stężenie LU zapobiega otyłości i zaburzeniom metabolicznym, takim jak dyslipidemia, insulinooporność i zapalenie u myszy z otyłością wywołaną przez stosowanie diety wysokotłuszczowej.

Bbiliografia: 1. Eun-Young Kwon, So Young Kim, Myung-Sook Chooi; Luteolin-Enriched Artichoke Leaf Extract Alleviates the Metabolic Syndrome in Mice with High-Fat Diet-Induced Obesity; Nutrients 27.07.2018, 10(8), 979; www.mdpi.com/2072-6643/10/8/979