Co oznaczają sformułowania na etykietach oliwy z oliwek?
W sklepach spotykamy się z ogromnym wyborem oliw z różnymi sformułowaniami na etykietach. Dla wyjaśnienia co oznaczają te sformułowania:
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
„Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia” – oliwa uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych.
Oliwa z wytłoczyn z oliwek
„Oliwa z wytłoczyn z oliwek„- jest uzyskana z produktu pozostałego po pierwszym wytłoczeniu oliwy (wytłoczyn) oraz oliwy otrzymanej bezpośrednio z oliwek.
Pierwsze tłoczenie na zimno
Określenie „pierwsze tłoczenie na zimno” oznacza oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia, otrzymane przy temperaturze poniżej 27 °C za pomocą tłoków hydraulicznych.
Oliwa Extra Virgin
Nazwa „Oliwa Extra Virgin” oznacza produkt uzyskany powyższą metodą o kwasowości poniżej 0,8%.
Oliwa uzyskiwana na zimno
Określenie „uzyskiwana na zimno” oznacza oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia otrzymywane przy temperaturze poniżej 27 °C, za pomocą przesączania lub wirowania przecieru z oliwek.
Pozostałe informacje, grafiki na etykietach:
Niech was nie zwiodą rysunki pięknych oliwek na etykietach, ponieważ może to być „mieszanka olejów roślinnych i oliwy z oliwek”. Umieszczanie obrazów lub grafiki z oliwkami na etykiecie mieszanki jest dopuszczone, jeżeli zawartość oliwy w mieszance przekracza 50%.
Czy oliwa smakowa to wciąż oliwa?
🔎 Bardzo popularne są również na rynku oliwy z dodatkami przypraw. O ile różnić się mogą one składnikami i jakością, to producenci nie mogą stosować nazwy „oliwa” do tego typu produktów [1]. Dlatego też jeśli lubicie takie produkty – sprawdzajcie dokładnie skład produktu i nie obawiajcie się, że jego nazwa może brzmieć „olej przyprawowy”.
Bibliografia:
- Food-law.pl, Oliwa z oliwek z przyprawami?, https://food-law.pl/oliwa-z-oliwek-z-przyprawami/, dostęp: 30.12.2023
- Data pierwotnej publikacji: 23.09.2017
- Data ostatniej aktualizacji o wyniki badań: 30.12.2023
Dietetycy.org.pl » Smart Shopping » Co oznaczają sformułowania na etykietach oliwy z oliwek?
Jestem Technologiem żywności, zawodowo zajmuje się bezpieczeństwem, znakowaniem i higieną żywności. Zapraszam na: https://www.facebook.com/pg/technologzywnosciradzi/