Fit Słodycze – Krzysztof Domaszewski [RECENZJA]
Tytuł: Fit Słodycze |
Autor: Krzysztof Domaszewski |
Rok wydania: 2016 |
Format: ebook |
Ilość stron: 106 |
Autor we wstępie opisał co znajdziemy w składzie słodyczy dostępnych powszechnie w handlu i że nie są to rzeczy, które wpływają pozytywnie na nasze zdrowie, stąd przedstawiona w książce alternatywa dla sklepowych łakoci wydaje się być bardzo atrakcyjna.
Książka „Fit słodycze” wydana została w formie e-booka w formacie PDF: jest to wygodna forma ze względu na komfort korzystania – w wersji w telefonie możemy zawsze mieć ją pod ręką i w razie konieczności zajrzeć do przepisu czy to na zakupach czy już w trakcie przygotowania deseru.
Jak przystało na dobrą książkę kulinarną znajdziemy tu porady dotyczące wyposażenia kuchni potrzebnego do wykonania zaproponowanych przepisów.
Przepisy są zupełnie nieskomplikowane – co dla mnie jako osoby nieprzepadającej za wielogodzinnym staniem w kuchni jest zachęcające, podobnie jak prosty skład przepisów niewymagający uciążliwego wyszukiwania produktów w specjalistycznych sklepach.
Wielkim atutem książki „Fit słodycze” są szczegółowe tabele, w których ujęto dokładne zestawienia składników odżywczych przygotowanych słodkości – makroskładniki, błonnik, 9 składników mineralnych, 12 witamin, kwasy omega 3 oraz 6, a także obecne tłuszcze jedno, wielo- i nienasycone.
Dietetyk, który chciałby wprowadzić od czasu do czasu wartościowy deser dla swoich pacjentów nie będzie zmuszony do długotrwałego obliczania składników odżywczych w takim daniu – autor postarał się o ułatwienie – a co ważne przyspieszenie naszej pracy!
Krzysztof Domaszewski przedstawił kilkadziesiąt pomysłów na zdrowsze od powszechnie dostępnych, łatwe w przygotowaniu i apetyczne torty, ciastka, batoniki, jak również lody i sorbety. Urzekające fotografie deserów wykonanych przez autora, sprawiają, że z chęcią czyta się poszczególne przepisy – a apetyczna inspiracja ze zdjęcia zachęca do kuchennych eksperymentów.
To co zwróciło moją uwagę w e-booku, to załączone ciekawostki – dotyczą zazwyczaj głównego składnika używanego w konkretnym przepisie i tak znalazłam informację co to jest i jakie ma wykorzystanie karob, erytrytol czy teff.
Autor wiele przepisów opiera o gorzkie kakao, kokos (w tym pozyskiwany z niego olej), migdały a także różne orzechy. Umiejętne połączenie tych wartościowych składników czyni proponowane słodkości smacznymi, sycącymi, a także zdrowszymi zamiennikami tradycyjnych sklepowych odpowiedników.
Inspirująca wydaje mi się domowa czekolada – wygląda wspaniale ale czy rzeczywiście w smaku jest tak dobra, jak komercyjna? Ciekawy jest pomysł na fasolowe brownie, które kojarzy mi się z kuchnią dalekiego wschodu – czas zakasać rękawy i po prostu wypróbować. Najbardziej jednak apetycznym daniem z książki „fit słodycze” wydaje mi się być blok waniliowo-limonkowy z awokado – propozycja formy podania – a także soczyste barwy sprawiają, że z miłą chęcią spróbowałabym jak smakuje.
Książkę poleciłabym dietetykom szukającym inspiracji na dania na słodko, osobom znudzonym tradycyjnymi wypiekami a także osobom chcącym zadbać o zdrowie i oprócz pustych kalorii dostarczyć sobie dobrych jakościowo tłuszczów, a także składników mineralnych i błonnika.
Osobiście jako fanka zapachu farby drukarskiej czekam również na wydanie tradycyjne – papierowe!
Gdzie zdobyć e-booka?
Strona: www.fitslodycze.pl
Instagraam: www.instagram.com/domaszzzzz
Fanpage: www.facebook.com/fitslodycze.pl
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Fit Słodycze – Krzysztof Domaszewski [RECENZJA]
Redaktor naczelna portalu Dietetycy.org.pl. Doświadczony wykładowca akademicki i szkoleniowiec. Autor licznych artykułów w prasie branżowej oraz naukowej. Udziela wypowiedzi eksperckich w mediach. redakcja@dietetycy.org.pl