Gdyby warzywa i owoce były tańsze o 10% to…
3 marca, 2016
Według badania ogłoszonego w Phoenix na American Heart Association’s Epidemiology/Lifestyle 2016 Scientific Sessions doprowadzenie do obniżenia cen na warzywa, zboża i owoce o 10% miałoby nie tylko potężny wpływ na nasz domowy budżet.
Szacuje się, że gdyby te produkty były tańsze, zaś słodzone napoje o 10% droższe to:
- Jedlibyśmy o 100 gram warzyw, 100 gram owoców, 50 gram pełnych zbóż więcej i o szklankę słodzonych napojów mniej. To zaś prowadziłoby do tego, że:
- W samym USA przez najbliższe 20 lat uniknąć można pół miliona śmierci chorób układu krwionośnego
- Same obniżenie cen warzyw i owoców obniżyłoby śmiertelność wspomnianych chorób w ciągu 5 lat o 1,2%, zaś o 2% w ciągu 20 lat
- Sam wpływ obniżenia cen zbóż przekłada się na 0,2% spadek śmiertelności chorób układu krwionośnego w ciągu 5 lat i 0,3% w ciągu 20 lat
- Podwyższenie cen napojów słodzonych to spadki odpowiednio 0,1% i 0,12%.
- Dodatkowo szacuje się, że te zmiany miałyby też wpływ na obniżenie występowania cukrzycy – odpowiednio 0,2% i 0,7%.
Badacze przeprowadzili też analizy dla innych poziomów spadków cenowych i (co nie dziwi) ostrzejsze zmiany w cenach powodowałyby jeszcze mocniejszy pozytywny wpływ na nasze zdrowie.
Na podstawie: medicalnewstoday.com
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Gdyby warzywa i owoce były tańsze o 10% to…