Gęsina a zdrowie | Mięso Gęsi
Gęsina, czyli mięso gęsi należy w Polsce do tych raczej rzadziej goszczących na stołach produktów spożywczych pomimo, że jesteśmy ich znaczącym producentem. Zdecydowana większość tej produkcji wysyłana jest jednak na eksport – między innymi do Niemiec i Francji. Charakteryzujące się intensywnym smakiem spokojnie pod tym względem konkurować może z kaczkami i indykami. Nic dziwnego, że ma swoich koneserów. A jak gęsina wpływa na nasze zdrowie?
Gęsina a zdrowie
Gęsina tak jak kaczka należy do mięs czerwonych, zawiera tłuszcz, jednak głównie są to zdrowsze nienasycone kwasy tłuszczowe. Mięso gęsi zawiera także dużą ilość białka, niacynę, węglowodany, witaminy A i B.
Pod względem wartości zdrowotnych wskazuje się na pozytywny wpływ gęsiny na układ krwionośny dzięki obniżeniu poziomu cholesterolu we krwi (nienasycone kwasy tłuszczowe) oraz ogólne samopoczucie.
Hodowla gęsi
Nie bez znaczenia jest fakt, że hodowane głównie na eksport gęsi są w porównaniu na przykład do kurczaków trzymane w o wiele lepszych warunkach i karmione lepszą paszą. Wpływ dobrych warunków hodowli jest nie do przecenienia w ocenie późniejszych walorów odżywczych i zdrowotnych mięsa.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Gęsina a zdrowie | Mięso Gęsi