Glutenfree. Gotowanie i pieczenie [RECENZJA]
Tytuł: GLUTENFREE. Gotowanie i pieczenie |
Autor: Christiane Schafer, Sandra Strehle |
Rok wydania: 2017 |
Wydawnictwo: Esteri |
Ilość stron: 192 |
GLUTENFREE. Gotowanie i pieczenie
Celiaklia jest chorobą o podłożu autoimmunizacyjnym wywołaną przez gluten zawarty w diecie u osób z predyspozycją genetyczną. Charakteryzuje się glutenozależnymi objawami, np. przewlekłą biegunką, bólami brzucha, wzdęciami czy utratą masy ciała.
Podstawą leczenia tej choroby jest dieta ściśle bezglutenowa, która musi być już stosowana do końca życia. Bezpośrednio po rozpoznaniu celiakii przyrządzanie bezglutenowych posiłków będzie się wiązało z różnymi obawami oraz błędami.
Na pomoc przychodzi wydawnictwo esteri i seria jedzmy zdrowo. Książka GLUTENFREE. GOTOWANIE I PIECZENIE jest odpowiedzią na pytanie jak przygotowywać pyszne i proste dania bezglutenowe dla całej rodziny.
Pierwsza część książki przedstawia praktyczne porady. Dowiemy się z niej, co to znaczy tak naprawdę bezglutenowa żywność, jak ją rozpoznać i kupić bez obaw. Od grudnia 2014 r. obowiązuje Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE), które nakazuje oznaczać obecność każdego zboża zawierającego gluten, niezależnie od jego ilości. W poradniku zawarte są wszystkie informacje jak bezpiecznie poruszać się w labiryncie takich oznaczeń. Nic prostszego!
Mąka jest podstawowym produktem w każdej kuchni. W diecie bezglutenowej mąka pszenna jest bezwzględnie zakazana. Czym więc ją zastąpić, mając chęć na naleśniki czy słodkie ciasteczka? Spokojnie, autorki podają ABC bezglutenowych zamienników mąki na talerzu.
Próbowaliście kiedyś piec chleb bezglutenowy? Do tego trzeba pewnej wprawy. Poza wieloma przepisami na pyszne pieczywo (z własnych mieszanek) mamy tutaj dodatkowo opisane najczęstsze błędy, które popełniamy przy domowej produkcji bezglutenowych wypieków.
Oprócz tego autorki podają nam proste triki na bezpieczne przechowywanie produktów z glutenem i bezglutenowych w jednej kuchni.
Druga część książki zatytułowana Rozkosz bez glutenu daje nam na samym początku rozkosz dla naszych oczu. Piękne, pełne różnych barw zdjęcia potraw przyciągają naszą całą uwagę.
Przepisy, które się tu znajdują usatysfakcjonują każdego. W książce znajdziemy pomysły na śniadania, pasty, zupy, dania mięsne, orientalne oraz oczywiście desery na każdą okazję. Można je szybko i łatwo zmodyfikować. Większość dań nie wymaga trudno dostępnych składników.
Przepisy są przejrzyste, dokładnie opisują krok po kroku jak przygotować danie. Ponadto została wyliczona ich wartość odżywcza, co ułatwia nam ułożenie swojego jadłospisu.
Najbardziej zachwyciły mnie pomysły na różnorodne ciasta świąteczne i torty, które są proste w wykonaniu.
Dla kogo książka:
Przede wszystkim dla tych, którzy ze względu na celiaklię czy nadwrażliwość na gluten muszą stosować dietę bezglutenową. Książkę GLUTENFREE. GOTOWANIE I PIECZENIE polecam serdecznie rodzicom, którzy szukają pomysłów na dania dla swoich dzieci. Dzieci będą nimi zachwycone. Poradnik jest bardzo przyjemny w odbiorze, a jego grafika zachwyca.
Dla dietetyków i żywieniowców będzie on pomocny przy układaniu jadłospisów.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Glutenfree. Gotowanie i pieczenie [RECENZJA]
Dietetyk kliniczny. Główne zainteresowania: dietetyka sportowa, dietetyka leczenia otyłości, psychodietetyka oraz sport. Motto: Największe wynagrodzenie dostaniesz za pracę nad samym sobą. Kontakt: florczak.dietetyk@gmail.com