Naukowcy z Virginia Tech opracowali nowy wskaźnik, mający za zadanie ocenę tego jak zdrowe napoje spożywamy. Może być on w szybki sposób wykorzystany do obiektywnej oceny przez dietetyka, doktora tego jak zdrowo odżywia się pacjent. Jest to Healthy Beverage Index (HBI). Jak to działa?
Co oznacza wysokie HBI?
Wysokie HBI według raportu opublikowanego w Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics wiąże się ze znacznie niższym ryzykiem chorób układu krwionośnego, korzystniejszym profilem lipidowym i (u mężczyzn) lepszym poziomem stężenia białka c-reaktywnego.
Za tym kryje się szereg właściwości poszczególnych napojów.
System został zbudowany na wzorze istniejącego już Healthy Eating Index (HEI), stosowanego do określenia korzyści dla zdrowia płynących z jedzenia. Czym wyższy jest wskaźnik HBI – tym lepiej dla naszego organizmu.
Jak interpretować HBI?
Skala HBI jest stustopniowa i składają się na nią różne czynniki (np. spożywanie odpowiedniej ilości wody pitnej, ograniczenie spożycia soków do dozwolonej ilości, etc.).
Przeciętny badany (USA) posiada wskaźnik HBI na poziomie 63.
Kto ma niskie (złe) HBI?
Badacze wskazują na 3 główne czynniki, które w badanej przez nich grupie zaniżały finalną ocenę sposobu odżywiania:
- Spożycie słodzonych napojów
- Pozyskiwanie więcej niż 10% energii z napojów
- Picie zbyt małej ilości płynów
Źródło: eurakalert.org