Homocysteina. Normy i postępowanie przy hiperhomocysteinemii
Homocysteina jest aminokwasem siarkowym, który nie występuje w pożywieniu [1]. Kojarzona jest głównie z chorobami sercowo-naczyniowymi. Jej poziom w surowicy krwi odzwierciedla stan naszego organizmu również w kontekście innych zaburzeń. Ważne jest, że każdy z nas, w mniejszym lub większym stopniu, ma wpływ na poziom homocysteiny. Z tego względu warto przyjrzeć się bliżej jej działaniu oraz poznać wpływ żywienia na poziom tego aminokwasu.
Metabolizm homocysteiny
Homocysteina powstaje w wyniku reakcji demetylacji metioniny [1].
W osoczu występuje w dwóch formach:
- związanej z albuminami (80%)
- wolnej [1].
Dalsze przemiany homocysteiny zależą od obecnych potrzeb organizmu. Wyróżnia się:
- reakcje remetylacji — odtworzenie metioniny,
- reakcje transsurfurylacji — syntezę cysteiny [1].
Remetylacja homocysteiny zachodzi pod wpływem syntazy metioninowej w obecności witaminy B12 oraz metylotetrahydrofolianu. Ponadto proces ten wymaga obecności enzymu — reduktazy metylenotetrahydrofolianowej (MTHFR) i właściwej podaży kwasu foliowego [1]:
Homocysteina + metylotetrahydrofolian → metionina + tetrahydrofolian
Druga reakcja odbywa się przy udziale b-syntazy cystationinowej (CBS), która jako kofaktora potrzebuje witaminy B6 [1]:
Homocysteina + seryna → cystationina
→ a-ketomaślan
→ cysteina
W prawidłowych warunkach synteza i rozpad homocysteiny są zrównoważone. Zazwyczaj 50% powstałej homocysteiny ulega remetylacji i uzupełnia zwrotnie stężenie metioniny [1].
Nadmierne spożycie metioniny lub zaburzenia jej przemiany skutkują wzrostem stężenia homocysteiny w komórkach, z których przechodzi ona do krwi, a następnie jest usuwana z moczem [1].
Normy laboratoryjne homocysteiny
Wartości prawidłowe homocysteiny mieszczą się w przedziale 5–15 µmol/l. Mimo to szkodliwy wpływ tego aminokwasu jest dostrzegalny już od 10 µmol/l, a więc jeszcze w zakresie przyjętym za „granice normy”. Co więcej, toksyczność homocysteiny jest proporcjonalna do jej stężenia [1].
Hiperhomocysteinemia
Hiperhomocysteinemia jest to stan, w którym występuje podwyższone stężenie homocysteiny w surowicy krwi obwodowej w odniesieniu do norm [2].
Wyróżnia się 3 typy hiperhomocysteinemii w zależności od jej stężenia w osoczu:
- postać umiarkowana – 16–30 µmol/l
- postać pośrednia – 31–100 µmol/l
- postać ciężka – >100 µmol/l [1].
Przyczyny hiperhomocysteinemii
- niewłaściwa dieta (niedostateczna podaż kwasu foliowego i/lub witamin B6 i B12);
- picie kawy i nadużywanie alkoholu;
- palenie tytoniu;
- czynniki fizjologiczne: starszy wiek, płeć męska, menopauza;
- leki (m.in. metotreksat, metformina, środki antykoncepcyjne zawierające estrogen, niektóre leki moczopędne i przeciwpadaczkowe);
- niektóre schorzenia (niewydolność nerek, choroby wątroby, cukrzyca, choroby tarczycy, toczeń rumieniowaty, reumatoidalne zapalenie stawów, łuszczyca, niektóre nowotwory, np. rak sutka, jajnika, trzustki, ostra białaczka limfoblastyczna);
- defekty genetyczne [1,3].
Powikłania hiperhomocyteinemii
- Choroby układu sercowo-naczyniowego – mechanizm szkodliwego działania homocysteiny na naczynia krwionośne obejmuje m.in.:
- cytotoksyczny wpływ na komórki śródbłonka,
- zaburzenie rozszerzalności tętnic,
- wywoływanie stresu oksydacyjnego oraz peroksydacji lipidów,
- nasilenie procesu zapalnego,
- działanie prozakrzepowe;
- Wady wrodzone cewy nerwowej – podwyższone stężenie homocysteiny w osoczu kobiet ciężarnych z towarzyszącymi niedoborami kwasu foliowego zwiększa ryzyko ich wystąpienia,
- Problemy z płodnością, zaburzenia rozwoju płodu, powikłania ciążowe – występują w wyniku:
- upośledzenia interakcji między plemnikiem a komórką jajową,
- zaburzeń implantacji zarodka,
- niekorzystnego wpływu na embriogenezę.
Skutkiem tych działań mogą być poronienie, zahamowanie rozwoju płodu, a nawet jego obumarcie.
Co więcej, hiperhomocysteinemia w okresie ciąży jest czynnikiem ryzyka poronień nawykowych, wewnątrzmacicznej śmierci płodu oraz wad cewy nerwowej. Hiperhomocysteinemia u kobiet ciężarnych stwarza także ryzyko powikłań zakrzepowo-zatorowych oraz nadciśnienia ciążowego.
- Choroby neurodegeneracyjne (choroba Parkinsona i Alzheimera) – prawdopodobnie w wyniku miażdżycy dużych naczyń i działania neurotoksycznego,
- Choroby nowotworowe – szczególnie rak jelita grubego i nowotwory indukowane przez estrogeny [1,3,4].
Kto jest zagrożony hiperhomocyteinemią?
W Tabeli 1. przedstawiono grupy ludzi, u których ryzyko występowania hiperhomocysteinemii jest większe. U takich osób szczególnie warto zwrócić uwagę na podaż witamin z grupy B (kwas foliowy, witamina B12 i B6) z dietą. Można również oznaczyć poziom homocysteiny, aby sprawdzić, czy jej stężenie jest w normie i nie wymaga leczenia.
Lekarze zazwyczaj zlecają badanie poziomu homocysteiny pacjentom po przebytym incydencie sercowo-naczyniowym (np. zawale), u których nie stwierdzono czynników ryzyka lub u których wystąpił on przed 40 rokiem życia. Również pacjenci z przewlekłą niewydolnością nerek mogą otrzymać skierowanie na to badanie [5].
Profilaktyka hiperhomocysteinemii
Stężenie homocysteiny w osoczu zależy od wielu czynników. Na część z nich można wpłynąć. Ograniczenie palenia tytoniu, dbałość o aktywność fizyczną oraz prawidłowe żywienie ma znaczenie zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu hiperhomocysteinemii [4].
Kwas foliowy
W aspekcie żywienia najważniejszym składnikiem jest kwas foliowy. Wiele badań dowodzi, że podaż tej witaminy we właściwej ilości jest w stanie obniżyć poziom homocysteiny nawet o 25% [4].
W profilaktyce hiperhomocysteinemii zalecane jest spożywanie folianów w ilości 400 µg dziennie [3].
Najwięcej folianów zawierają drożdże piekarskie, jednak głównym ich źródłem są:
- warzywa zielone takie jak: szpinak, sałata, brokuły, brukselka, szparagi,
- kalafior [3].
Inne źródła to:
- wątróbka,
- mięso drobiowe,
- jaja,
- fermentowane produkty mleczne,
- rośliny strączkowe (głównie soja, groch, fasola),
- pełnoziarniste pieczywo pszenne lub żytnie,
- otręby,
- płatki owsiane,
- pomarańcze [3].
Należy zwrócić uwagę na przyswajalność kwasu foliowego. Wiele leków ma negatywny wpływ w tym aspekcie np. leki przeciwcukrzycowe (metformina), leki przeciwpadaczkowe (fenytoina), doustne hormonalne leki antykoncepcyjne i wiele innych. Zmniejszone wchłanianie tego składnika występuje również w chorobach przewodu pokarmowego [4].
Bardzo istotna jest również wysoka termowrażliwość kwasu foliowego. Trzeba uwzględnić to podczas przygotowywania posiłków oraz przechowywania produktów bogatych w kwas foliowy [4].
Witamina B12
Kolejnymi ważnymi witaminami biorącymi udział w metabolizmie homocysteiny jest witamina B12 i B6. W profilaktyce hiperhomocysteinemii zalecane jest ich spożywanie w następującej ilości: witamina B12 – 3 µg, witamina B6 – 2 mg [3,4].
Źródłami B12 są produkty pochodzenia zwierzęcego takie jak podroby, ryby, jaja i produkty mleczne [3,4].
Natomiast w witaminę B6 bogate są:
- mięso,
- ryby,
- rośliny strączkowe,
- pełne ziarna zbóż,
- papryka,
- brukselka,
- kapusta,
- szpinak,
- marchew,
- banany [3,4].
Inne składniki
Właściwa dieta jest w stanie pokryć zapotrzebowanie na wszystkie te witaminy. Taki sposób podaży witamin jest bardziej pożądany ze względu na ich lepszą przyswajalność. Dodatkowo w produktach spożywczych znajdują się inne cenne składniki, które wykazują korzystne działanie w przypadku chorób sercowo-naczyniowych np. antyoksydanty. Niestety mimo to w niektórych przypadkach potrzebna jest suplementacja tych składników [3,4].
Leczenie hiperhomocysteinemii
Leczenie hiperhomocysteinemii polega na podawaniu wyższych dawek witamin z grupy B. Zazwyczaj stosuje się min. 500 µg kwasu foliowego, 100-600 µg witaminy B12 i 6-25 mg witaminy B6. Jednak często podaje się nawet kilkukrotnie wyższe dawki. Taka terapia prowadzona przez 6 tygodni normalizuje poziom homocysteiny u ponad 90% pacjentów [3].
Czy im niższy poziom homocysteiny, tym lepiej?
Okazuje się, że niski poziom homocysteiny wiąże się z niektórymi schorzeniami. Dowiedziono, że jej niski poziom ma silny związek z neuropatią obwodową. Aż 41% pacjentów z idiopatyczną neuropatią obwodową wykazuje hipohomocysteinemię [6].
Co więcej, niski poziom homocysteiny może upośledzać zdolność syntezy glutationu. Prawdopodobnie zwiększa to podatność na stres oksydacyjny [6].
W przypadku niskiego poziomu homocysteiny zaleca się suplementację metioniną, N-acetylocysteiną i tauryną [6].
Podsumowanie
W ostatecznym rozrachunku homocysteina sama w sobie jest aminokwasem potrzebnym do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jednak zbyt duże, a także zbyt małe jej stężenie przyczynia się do wystąpienia niektórych schorzeń. W celu utrzymania homocysteiny na odpowiednim poziomie należy zadbać o sposób odżywiania, a przede wszystkim o podaż witamin z grupy B. Dodatkowo warto monitorować stężenie tego aminokwasu we krwi, szczególnie gdy znajdujemy się w grupie ryzyka hiperhomocysteinemii.
Bibliografia:
- Wichlińska-Lipka M., Nyka W. M., Rola homocysteiny w patogenezie chorób układu nerwowego, Forum Medycyny Rodzinnej 2008, tom 2, nr 4, 292–297.
- Winczewska-Wiktor A., Malendowicz-Major B., Steinborn B., Rola homocysteiny w fizjologicznym rozwoju i patofizjologii zaburzeń układu nerwowego u dzieci, Neurol Dziec 2012; 21, 42: 11-21.
- Gąsiorowska D., Korzeniowska K., Jabłecka A., Homocysteina, FARMACJA WSPÓŁCZESNA 2008; 1: 169-175.
- Sylwia Kraczkowska*, Zofia Suchocka, Jan Pachecka, PODWYŻSZONE STĘŻENIE HOMOCYSTEINY WE KRWI JAKO WSKAŹNIK ZAGROŻENIA ZDROWIA, Biul. Wydz. Farm. AMW, 2005, 3, 19-24.
- https://www.mp.pl/pacjent/badania_zabiegi/172473,homocysteina [dostęp z dnia 23.03.2021].
- Pizzorno J. Homocysteine: Friend or Foe?. Integr Med (Encinitas). 2014;13(4):8-14.
Dietetycy.org.pl » Dietetyka » Dietetyka kliniczna » Homocysteina. Normy i postępowanie przy hiperhomocysteinemii
Jestem studentką studiów magisterskich dietetyki na Uniwersytecie Medycznym w Lublinie. Interesuję się dietoterapią niepłodności, zaburzeń miesiączkowania oraz wpływem stylu życia na organizm człowieka. Uwielbiam dobrą kuchnię, próbowanie nowych smaków oraz długie spacery.