IG NOBEL 2018 z dietetyki
IG Nobel to corocznie przyznawane nagrody za badania naukowe, które śmieszą i prowokują do myślenia lub po prostu nie powinny w ogóle być powtarzane. I do tych drugich chyba należy tegoroczny IG Nobel z zakresu żywienia (?)
And the winner is…
Tegoroczonym zwycięzcą okazał się James Cole. Badanie dotyczyło porównania wartości odżywczej diety kanibala w stosunku do tradycyjnych diet mięsnych z okresu paleolitu. Jak czytamy w badaniu – dieta ta często uznawana jest według tradycji za wartościową energetycznie. Jak jednak dowodzi badanie – nie jest to prawdą.
Wniosek? Dieta oparta na mięsie ludzkim ma mniejszą wartość energetyczną. Jak się okazuje mięso ludzkie jest podobne jeśli chodzi o wartość do innych zwierząt naszej wielkości jednak przegrywa chociażby z mamutami, końmi, krowami czy bizonami.
NUTRITION PRIZE [ZIMBABWE, TANZANIA, UK] — James Cole, for calculating that the caloric intake from a human-cannibalism diet is significantly lower than the caloric intake from most other traditional meat diets.
IG NOBEL 2018 – za: improbable.com
Pełna nazwa badania to: „Assessing the Calorific Significance of Episodes of Human Cannibalism in the Paleolithic,” James Cole, Scientific Reports, vol. 7, no. 44707, April 7, 2017.
Dietetycy.org.pl » Aktualności » IG NOBEL 2018 z dietetyki