Jajka kur z wolnego wybiegu z 30% większą ilością witaminy D
Badacze z Reading University przeanalizowali 270 jaj dostępnych w supermarketach Wielkiej Brytanii pod kątem wartości odżywczych. Swoje wyniki opublikowali w Food Chemistry. Rezultat?
Jajka kur z wolnego wybiegu zawierały o 30% więcej witaminy D. Co więcej, jajka kur z gospodarstw ekologicznych miały też wyższą zawartość 25(OH) D3 – formy witaminy szczególnie korzystnej dla ludzkiego zdrowia.
Skąd bierze się ta różnica? W przypadku kur, tak samo jak wśród ludzi, witamina D jest syntetyzowana głównie przez kontakt z promieniowaniem słonecznym. Stąd też kury z wolnego wybiegu posiadają tej witaminy więcej, ponieważ często przebywają na świeżym powietrzu.
Według wyników badania jajko zawiera:
Dla porównania: zapotrzebowanie dzienne według norm brytyjskich to 10 mikrogramów dziennie dla dorosłej osoby. Witamina D jest jednym z tych składników odżywczych, których szczególnie brakuje – tym bardziej zimą, gdy kontakt ze słońcem jest mniejszy.
Źródło: sciencedirect.com / dailymail.co.uk
Dietetycy.org.pl » Aktualności » Jajka kur z wolnego wybiegu z 30% większą ilością witaminy D